Terug naar overzicht Terug

Mickey van der Hart brengt Amsterdamse bluf naar Emmen


Sinds hij eind augustus bij onze club tekende, is doelman Mickey van der Hart uitgegroeid tot een van de publiekslievelingen. Luidkeels coacht hij zijn achterhoede en zelf is hij keer op keer belangrijk met knappe reddingen. De 28-jarige geboren Amstelvener heeft het dan ook goed naar zijn zin op De Oude Meerdijk.

Bij de naam ‘Van der Hart’ zal er bij sommige voetballiefhebbers wellicht een belletje gaan rinkelen; Cor van der Hart was een verdediger die na de Tweede Wereldoorlog furore maakte bij Ajax, OSC Lille en Fortuna ’54. Bovendien speelde hij 44 keer in het Nederlands Elftal. Vervolgens was hij ruim 25 jaar actief als coach in de voetballerij – tot hij in 1990 na een avontuur in Turkije stopte. Vier jaar later werd zijn kleinzoon Mickey geboren.

“Hij was voor mij vooral opa”, vertelt Mickey. “Toen hij in 2006 overleed was ik twaalf, pas daarna kwam bij mij het besef dat hij echt een bekende voetballer was. Ik kwam op mijn dertiende bij Ajax terecht, daar begon met name de oudere generatie vaak meteen over hem.”

Voordat hij bij Ajax kwam, speelde hij bij AFC al in de competitie met meerdere betaald voetbalclubs. Maar het ging er bij de jeugdopleiding van Ajax toch heel anders aan toe dan hij gewend was: “Dat was echt even schakelen. Je bent ineens continu bezig om het volgende team te halen. Je wordt zo heel jong volwassen gemaakt.”

Betaald voetbal
In het seizoen 2014-2015 werd Mickey als twintigjarige verhuurd aan Go Ahead Eagles. De talentvolle doelman moest minuten gaan maken: “Bij de Ajax-jeugd heb ik me als keeper goed kunnen ontwikkelen zonder dat er een spotlight op me stond. Maar toen ik bij Go Ahead kwam, had heel Nederland ineens een mening over me. Dat is wel een leerzaam en belangrijk seizoen voor mij geweest.”

En dat seizoen leverde hem in de zomer van 2015 een transfer naar PEC Zwolle op. “Ik kreeg bij PEC na de winter de kans van Ron Jans en dat ging goed. Het seizoen daarna heb ik alles gespeeld, maar vervolgens moest ik een stap terug doen en was ik een seizoen tweede keeper achter Diederik Boer. Dat jaar heb ik veel in mezelf geïnvesteerd en ben ik onder andere begonnen met mental coaching. Het jaar daarna was ik weer eerste keeper in Zwolle en daarmee verdiende ik een transfer naar Lech Poznan in Polen.

Pools avontuur
Bij Lech Poznan speelde Mickey drie seizoenen lang en in dat derde seizoen werd hij zelfs kampioen van Polen. Mickey: “Voor de Nederlandse voetballiefhebber was ik die jaren misschien uit beeld, maar dat is een grote club, een groot stadion en er was veel druk. Ze doen het nu ook goed in de Conference League. In de jaren dat ik daar speelde ben ik echt enorm gegroeid, het was de mooiste tijd van m’n carrière.”

Daardoor is hij naar eigen zeggen nu een betere keeper dan toen hij Nederland verliet. “Het keepersvak is wel echt een ervaringsvak”, zegt Mickey, die inmiddels zo’n 250 wedstrijden in het betaalde voetbal op zijn naam heeft staan. “Toen ik mijn debuut maakte bij Go Ahead was ik natuurlijk nog jong. Nu ben ik met 28 jaar nog niet heel oud voor een keeper, maar ik heb wel veel wedstrijden kunnen spelen.”

Hij vervolgt: “Ik geef jonge spelers ook altijd het advies: als je ergens kunt gaan spelen, moet je dat doen. Jongens die op latere leeftijd pas minuten gaan maken, maken fouten die ik bijvoorbeeld op mijn twintigste al maakte. Dus hoe eerder je minuten maakt, hoe beter je je ontwikkelt. Ik breng met mijn ervaring nu ook een stuk rust in de ploeg, denk ik.”

Puntenpakker
Dat is echter niet het enige wat hij brengt. In meerdere wedstrijden heeft de goalie punten gepakt voor de Emmenaren. En toch is de prijs voor COOP Man van de Wedstried tot dusver uitgebleven: “Daar vroeg Niels van RTV Drenthe ook naar, haha. Die prijs is leuk maar ik voel ook zonder die prijs voel ik de waardering van het publiek wel. Dat doet me persoonlijk meer.”

Dergelijke prijzen leven echter wel binnen de spelersgroep. Mickey: “In februari won Ole Romeny met de 2-2 tegen Go Ahead de prijs voor Doelpunt van de Maand. Maar Mark Diemers schoot die maand tegen PSV een bal stijf in de kruising. Die prijs had natuurlijk naar Mark moeten gaan. Maar ik denk dat Ole heel Nijmegen heeft gebeld om op hem te stemmen, haha.”

Amsterdamse bluf
Naast rust en reddingen zorgt Mickey ook voor de nodige Amsterdamse bluf in de spelersgroep. “Ik merk wel dat ik wat directer ben dan de meeste mensen uit het noorden en oosten van het land. Op trainingen en in de kleedkamer heb ik ook m’n woordje altijd wel klaar. Maar ik denk dat ik een mix ben tussen Amsterdam en hier. Het bevalt me hier heel goed; zolang je niet alleen maar praatjes hebt maar het ook laat zien, worden ook de praatjes hier wel gewaardeerd.”

Bluf hebben ze echter niet alleen in Amsterdam. Mickey: “Mike Te Wierik trekt z’n bek ook wel open, maar die komt uit Twente. En Mark Diemers uit Leeuwarden doet dat ook. Dat soort bluf heb je in elke ploeg wel nodig. Maar dat heeft niet per se iets te maken met waar je vandaan komt.”