Terug naar overzicht Terug

Maak kennis met Mark Looms, trainer van O18


Mark Looms is een van de nieuwe gezichten binnen de trainersstaf van de jeugdopleiding van FC Emmen. De voormalig profvoetballer met Almelose tongval is de nieuwe trainer van FC Emmen O18. Even een korte kennismaking!

Mark Looms (41) is woonachtig in Harbrinkboek, een klein dorpje naast zijn geboorteplaats Almelo. Hij is getrouwd met Nancy en heeft twee kinderen, Naud (10) en Floortje (8).

Wie Mark Looms zegt, zegt Heracles Almelo. De linksback speelde maar liefst twaalf seizoenen voor de Almelose formatie, met als hoogtepunten het kampioenschap van de Eerste Divisie in 2005 en de bekerfinale tegen PSV in 2012, die echter wel werd verloren. Vervolgens maakte hij de overstap naar NAC Breda, maar moest hij na twee seizoenen stoppen door een chronische blessure.

Looms stopte als profvoetballer, maar niet in de voetbalwereld. Al snel werd hij aangesteld als jeugdtrainer bij PEC Zwolle. Daar werkte hij zeven jaar, waarvan de laatste twee als trainer van de beloftenploeg. De afgelopen twee seizoenen was Looms jeugdtrainer bij de FC Twente/Heracles Acedemie. Maar deze zomer maakte hij dus de overstap naar Drenthe.

“Ik ben vorige week begonnen en mijn eerste indruk is zeer positief”, aldus Looms. “Het is een kleine club met vakkundige mensen. De mentaliteit van hard werken en je stinkende best doen bevalt me wel.”

“Ik heb een zeer talentvolle O18-lichting tot mijn beschikking”, zegt hij over zijn selectie. “Ik kijk ernaar uit om met die jongens aan de slag te gaan en ze verder te ontwikkelen. Daarnaast kijk ik uit naar de samenwerking met mijn collega-trainers om me door te ontwikkelen als trainer. Ik sta voor verzorgd en dynamisch voetbal, werkend vanuit voetbalprincipes. Ik haal voldoening uit spelers die zich willen ontwikkelen naar een hoger niveau en daar alles voor over hebben. En daar ben ik veeleisend in.”

Looms kent natuurlijk het klappen van de zweep, al zijn er veel verschillen tussen het heden en de tijd dat hij zelf jeugdspeler was: “De grootste verschillen zijn de randvoorwaarden. Alles is beter geregeld, bijvoorbeeld het materiaal, data en de videoanalyses. Er is meer aandacht voor het individu. Overigens is FC Emmen wel een beetje te vergelijken met Heracles Almelo. Een gemoedelijke club waar de lijntjes heel kort zijn en waar je je kunt doorontwikkelen. Een club die stap voor stap een mooie ontwikkeling doormaakt. Ik ben trots dat ik daar een steentje aan mag bijdragen!”