Terug naar overzicht Terug

KNVB krijgt EK onder 23 in 2007


De Europese titelstrijd vindt in 2007 voor het eerst in een nieuwe vorm plaats. Het gastland is dan automatisch verzekerd van deelname. Aan de eindronde van het Europees kampioenschap, van 9 tot en met 24 juni2007, doen acht landen mee. De deelnemende teams worden verdeeld over twee poules van vier. In totaal telt het toernooi 16 wedstrijden die worden gespeeld in vier stadions. De wedstrijden uit één groep vinden plaats in twee stadions in dezelfde regio.

Met uitzondering van Nederland – het team van Jong Oranje – plaatsen de deelnemers zich voor het eindtoernooi via een kwalificatiereeks, die in het najaar van 2006 begint. De beste vijf landen van het toernooi in Nederland kwalificeren zich uiteindelijk voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Elf gemeenten hebben zich met twaalf stadions kandidaat gesteld voor een aantal wedstrijden van het evenement. Eindhoven schoof de stadions van PSV en FC Eindhoven naar voren. De andere kandidaat/speelsteden zijn Heerenveen, Emmen, Doetinchem, Arnhem, Sittard, Kerkrade, Nijmegen, Groningen, Den Bosch en Rotterdam (Sparta Rotterdam).

De UEFA heeft begin december een inspectieronde gemaakt langs de stadions van SC Heerenveen, FC Emmen, De Graafschap en Vitesse om een indruk te krijgen van de beschikbare faciliteiten. De UEFA-delegatie bracht ook een bezoek aan mogelijke hotels en trainingsaccommodaties in de betreffende regio’s. De vier betrokken gemeenten presenteerden toen meteen hun plannen voor de verdere aankleding en promotie van het Europees kampioenschap 2007. De KNVB zal in de eerste maanden van 2006 opnieuw met alle kandidaat-speelsteden om de tafel zitten en daarna een definitieve voordracht doen aan de UEFA van vier steden.

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers was bijzonder in zijn nopjes met de toewijzing: “Het is bijna niet te geloven dat wij in 2007 alweer een groot voetbalevenement mogen organiseren. Dat betekent dat we behalve talentvolle voetballers en goede trainers ook een goot organisatietalent hebben. Dit is een geweldige stimulans voor de Nederlandse voetbal. Bovendien is het een uitgelezen kans om ons voor eigen publiek voor het eerst sinds 1952 te plaatsen voor het Olympisch voetbaltoernooi.”

Harry Been, secretaris-generaal van de KNVB en afgelopen zomer toernooidirecteur van het FIFA WK voetbal tot 20, ziet een duidelijk verband met het succesvol verlopen evenement van eerder dit jaar: “De kwaliteit van de faciliteiten, de professionaliteit van de medewerkers en het enthousiasme van de bezoekers hebben internationaal grote indruk gemaakt,” aldus Been. “Het is prachtig dat we na de Champions League finale 1998 in Amsterdam, EURO 2000, de UEFA Cup finale van 2002 in Rotterdam en het FIFA WK voetbal tot 20 in 2005, nu dit toernooi mogen organiseren.”

Foppe de Haan, de coach van het Nederlands team dat in 2007 van de partij is, was eveneens aangenaam verrast: “Het grote voordeel is dat we rechtstreeks zijn geplaatst voor de eindronde van het EK en dan meteen uitzicht hebben op deelname aan de Olympische Spelen. Voor jonge spelers is deze wetenschap een geweldige drijfveer voor de komende anderhalf jaar. Iedereen heeft kunnen zien wat een eindronde in eigen land teweegbrengt. Spelers die nu al voor het Nederlands elftal uitkomen en misschien naar het WK in Duitsland gaan, krijgen in 2008 ook nog eens de kans aan de Olympische Spelen deel te nemen. De hele WK-ploeg van afgelopen zomer komt in aanmerking voor de selectie, maar ook spelers als Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Ismail Aissati. Dan kun je een leuke ploeg opstellen.”