Keepersfoutje kost FC Emmen twee punten

FC Emmen had zich de laatste jaren eigen gemaakt om de eerste thuiswedstrijd gelijk te spelen maar leek dat deze keer tegen De Graafschap te doorbreken. Maar luttele minuten voor tijd moest het alsnog onverwacht en ook onverdiend genoegen nemen met een gelijkspel. Verdediger Luis Pedro en doelman Marko Meerits, die te ver uit zijn doel was gekomen, begrepen elkaar niet waarvan De Graafschap spits Vincent Vermeij profiteerde met de 1-1. Om de Emmer sluitpost de schuld van het gelijke spel te geven, gaat echter te ver want zijn ploeggenoten hadden daarvoor diverse keren de mogelijkheid gehad om de score te verhogen maar dat telkens verzuimd.

Het voor FC Emmen fatale moment in de 87e minuut. Doelman Meerits (in het blauw grijpt mis, rechts kan Luis Pedro niets doen en Vincent Vermeij (midden) is spekkoper.

FC Emmen-trainer Joop Gall was uiteraard niet blij met het resultaat. ,,Erg zuur natuurlijk om kort voor tijd door een misverstand nog gelijk te spelen. Ook zuur uiteraard voor keeper Marko Meerits die overigens verder een prima wedstrijd speelde. Wij verdienden ook gewoon om te winnen, de 1-0 in de eerste helft was al terecht en we kregen daarnaast enkele goede kansen. Dat zette zich na de rust voort maar we verzuimden de 2-0 en 3-0 te maken. De Graafschap bleef er daardoor in geloven. Op zich ben ik echter over onze eerste wedstrijd best tevreden. Bij vlagen hebben we best gespeeld, de achterlijn gehaald en goede voorzetten gegeven. Nu nog een echte spits die de voorzetten kan afwerken.”

Alexander Bannink schiet raak vanaf de stip.

Feest na de openingstreffer (Foto’s: Boudewijn Benting).

Het ontbreken van een echte spits begint bij FC Emmen zo langzamerhand een obsessie te worden. Er wordt gerekend op een spits die voorlopig blijkbaar nog steeds onwillig is een handtekening te zetten maar dat belette de opkomende mensen en vleugelspitsen niet om alvast voorzetten richting een diepe spits te geven die er nog niet is. Op zich niet zo vreemd want een elftal hoort eigenlijk zo iemand in huis te hebben. Een voorbereiding waarin nog nooit zo weinig werd gescoord, zette zich daarmee eigenlijk voort want kansen had FC Emmen beslist wel. Boy Deul raakte bijvoorbeeld na ruim een kwartier de lat, Cas Peters schoot na een half uur in goede positie in het zijnet en een schot van Alexander Bannink werd door de nerveuze doelman Hidde Jurjus tot hoekschop verwerkt. Vijf minuten voor rust legde scheidsrechter Martens de bal op de stip toen een voorzet van Boy Deul met de arm van een Doetinchemse verdediger werd geraakt. Alexander Bannnink schoot hard en zuiver in: 1-0.

Van afstand leek het een goal maar het schot van Cas Peters belandde in het zijnet.

Leandro Resida is Canar Cavlan voorbij.

Een chaotisch moment voor het doel van FC Emmen (Foto’s: Bennie Wolbers).

Direct na rust bleef FC Emmen kansen creëren. Marcel Seip leek in te koppen maar invaller doelman Heusinkveld redde fraai. Kort daarom vloog een pegel van Cas Peters rakelings naast. Een kwartier voor tijd redde Heusinkveld zijn ploeg wederom op een knal van Sander Rozema. Het verzilveren van de mogelijkheden bleef uit en dat leidde tot enige nervositeit bij de thuisploeg. Het leek echter goed af te lopen tot drie minuten voor tijd. Luis Pedro en doelman Marko Meerits liepen elkaar op de rand van de eigen zestien in de weg en per toeval rolde de bal via Vincent Vermeij in het Emmer doel: 1-1. De Graafschap trainer Jan Vreman erkende dat FC Emmen de meeste kansen had gehad. ,,FC Emmen maakte het echter niet af en Jasper Heusinkveld leverde bovendien goed werk. Met uiteindelijk toch nog een puntje ben ik vanzelfsprekend erg blij.”

FC Emmen-De Graafschap 1-1. 40. Bannink (strafschop) 1-0, 87. Vermeij 1-1. Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Deul, Olijve (FC Emmen), Pröpper, Van de Pavert, Koolhof en Will (FC Emmen). Toeschouwers: 2885.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Seip, Jallo, Olijve, Bannink, Rozema, Resida (72. Laghmouchi), Peters, Deul (88. Almeida).
De Graafschap: Jurjus (46. Heusinkveld); Cavlan, Van de Pavert, Pröpper, Will, Tarfi (71. Van Ewijk), Koolhof, Linssen, Lazic, Vida (81. Hulst), Vermeij.