Keepersblunders nekken FC Emmen

FC Emmen had in Den Bosch beslist niet hoeven te verliezen en begon net lekker in het veld te zitten toen een eerste misgreep van Harm Zeinstra roet in het eten gooide. De Emmer sluitpost, die een naam heeft hoog te houden wat slechte uittrappen betreft, kon na een klein uur spelen de bal simpel wegtrappen maar schoot tegen John Verhoek op. Die Bossche spits, die tot dan toe niet in het stuk was voor gekomen, bediende vervolgens Niel Vorthoren die simpel kon inschuiven: 2-1. Zoiets geeft een keeper uiteraard weinig zelfvertrouwen en twaalf minuten voor het einde ging hij een tweede maal in de fout. Ronnie Reiniers maakte aanstalten op rechts door te breken en Zeinstra besloot uit zijn heiligdom te komen. Eenmaal onderweg maakte hij echter rechtsomkeert richting doel maar dat gaf Reniers de gelegenheid John Verhoek aan te spelen die ongehinderd de 3-1 op zijn naam kon brengen.
Azing Griever maakte na afloop een verslagen indruk. ,,Het wordt steeds moeilijker om er achter te komen waaraan het ligt. Natuurlijk hebben we een jonge ploeg en er mogen fouten worden gemaakt. Ze moeten zich echter ook ontwikkelen maar ik word steeds weer met dezelfde fouten geconfronteerd. In de tweede helft was het eigenlijk wachten op de 1-2 voor ons. Tjaronn Chery was goed op dreef en ik moet ook een compliment aan Kevin Görtz maken die voor het eerst dit seizoen in de basis stond. Maar wat er dan gebeurt, daar zakt me de moed van in de schoenen. Tegen zulke fouten valt niet te werken. Ik word er moedeloos van.” Griever heeft nu twee weken de tijd om de situatie te analyseren en eventueel maatregelen te nemen. Het komende weekeinde is de ploeg vrij en de eerstvolgende thuiswedstrijd is pas op 15 oktober wanneer Telstar op bezoek komt.

Azing Griever (Foto: Gerrit Rijkens)

FC Emmen had het in de Bossche Vliert aanvankelijk moeilijk. FC Den Bosch zette snel druk en gaf nauwelijks ruimte voor tegenaanvallen. Toch was FC Emmen de ploeg die het eerst dicht bij de openingtreffer zat. Al na anderhalve minuut spelen stoomde Eldridge Rojer richting strafschopgebied maar werd net daarbuiten ten val gebracht. Het leverde Kees van Buuren een gele kaart op van de overigens best goed leidende Belgische scheidsrechter Dierick maar het had ook rood kunnen zijn. De aansluitende vrije trap van Hans Denissen leverde vervolgens niets op. Daarna was FC Den Bosch de dominerende ploeg nochtans was de 1-0 ook een te gemakkelijk weggeven goal. Uit een hoekschop belandde de bal in het doelgebied waar Vorthoren de bal zo maar kon inlopen. Centraal achterin zat het in die fase niet goed bij FC Emmen en alle vrije trappen en hoekschoppen leverden alarmfase één op. Het doelpunt gaf FC Den Bosch merkwaardigerwijs geen vleugels en de Emmenaren slaagden er in het spel op de Bossche helft te verplaatsen. Negen minuten voor de pauze kreeg Ruud ter Heide een mogelijkheid na een prima aanval maar doelman Zaari kon nog stoppen. Twee minuten later werd hij wel geklopt toen Ter Heide van dichtbij de gelijkmaker scoorde: 1-1. FC Emmen leek de rust te halen met een gelijke stand maar in de 44e minuut gaf Bart de Groot een strafschop weg door Hasan Kilic te torpederen. Istvan Bakx schoot echter tegen de paal.

Ruud ter Heide, op de achtergrond, maakt de 1-1.

Hoewel FC Emmen niet het niveau haalde van de afgelopen weken, merkwaardigerwijs speelden behalve Zeinstra ook de andere Heerenveners als Bart de Groot, Johnny de Vries en Richard Stolte beneden hun niveau, maakte het toch de indruk dat een goed resultaat mogelijk was. Er werden hoekschoppen afgedwongen en het kreeg op aantrekkelijke plaatsen vrije trappen toegewezen. Specialist Denissen was echter niet op dreef en ook Tjaronn Chery was niet succesvol. De bloopers van Harm Zeinstra deden vervolgens de balans naar de thuisploeg doorslaan.

FC Den Bosch-FC Emmen 3-1. 11. Vorthoren 1-0, 38. Ter Heide 1-1, 58. Reniers 2-1, 78. Verhoek 3-1. Scheidsrechter; Dierick (Belg). Gele kaart: Van Buuren, Kilic (FC Den Bosch), De Groot (FC Emmen). Toeschouwers: 3769.
FC Den Bosch: Zaari; Scheimann, Peters (46. Van Dinter), Lucius, Van Buuren, Kousemaker, Kilic (89. Van Moorsel), Vorthoren, Bakx (68. Verbeek), Verhoek, Reniers.
FC Emmen: Zeinstra; Johnny de Vries, De Groot, Görtz, Guus de Vries, Chery, Denissen (82. Van Anholt), Stolte, De Visscher, Ter Heide, Rojer (82. Malenovic).

Harm Zeinstra stijgt hier naar grote hoogte.

Ruud ter Heide in de greep van Jordens Peters. Rechts Theo Lucius.  (Foto’s: FC Emmen Media)