Kay Velda schiet FC Emmen naar winst

Aan het aantal kansen in de twee wedstrijden na de winterstop gemeten had FC Emmen de doelpuntenbalans een aanmerkelijk positiever gezicht kunnen geven. De vorige week in Oss werden veel kansen gecreëerd en ook tegen AGOVV waren er genoeg mogelijkheden om de wedstrijd in een vroeg stadium binnen te hebben. Dat is dan ook het enige verwijt richting de ploeg die zich het apezuur werkt om tot een goed resultaat te komen. Trainer Hans van Arum van AGOVV kon er niet om heen. ,,We hebben hier verdiend verloren. FC Emmen heeft in de eerste helft goed voetbal laten zien en we hadden niet het vermogen daar iets tegenover te stellen.’’

De eerste helft was wat FC Emmen betreft het beste deel van de wedstrijd. De combinaties liepen af en toe opvallend soepel en de eerste grote kans diende zich al in de elfde minuut aan toen Matthieu Bemba een droompass op Jeffrey de Visscher losliet. De van een schorsing teruggekeerde De Visscher talmde echter een fractie van een seconde waardoor hij er niet meer dan een hoekschop aan overhield. Acht minuten later deed Kay Velda het beter, de middenvelder kwam net binnen de zestien in balbezit via een Apeldoornse verdediger en haalde snoeihard uit: 1-0. Hij vierde zijn eerste treffer in het profvoetbal met een gele kaart door zijn shirtje uit te trekken.

Kay Velda kan zijn geluk niet op en Jan en Gerrie volgens het opschrift ook niet.

Kevin Görtz in de mangel tussen doelman Krul en Stanley Tailor.

Daarna bleef FC Emmen goed spelen maar sprong niet goed met de kansen om. Randy Wolters probeerde steeds zijn wereldgoal van het duel tegen Sparta te evenaren en knalde van onmogelijke hoeken op de goal. Matthieu Bemba maakte het nog bonter met een schot vanaf zeker 35 meter. De middenvelder uit Guadaloupe was in de 38e minuut wel dichter bij een treffer door een prima aanval met een schot af te sluiten dat hooguit een metertje over ging. Vier minuten voor de pauze draaide Jeffrey de Visscher vervolgens een voorzet op de kruising. ,,We hadden in de eerste helft meer afstand moeten nemen’’, zei trainer René Hake dan ook terecht.

Randy Wolters (tweede van rechts) komt doelman André Krul niet voorbij (Foto’s FC Emmen Media)

Jorrit Kunst in duel met Soufiane Laghmouchi.

AGOVV creëerde in het eerste bedrijf eigenlijk geen enkele serieuze doelkans en trainer Van Arum had in de pauze dan ook iets anders bedacht door twee spelers te wisselen. Zo kwam o.a. ex-FC Groninger Dennis Krohne in de ploeg. ,,Het was niet helemaal duidelijk hoe we Krohne moesten oppakken’’, verklaarde Hake de matige start van zijn ploeg in de tweede helft. ,,Toen we dat eenmaal door hadden namen we het initiatief weer over met als gevolg die drie punten.’’ Het afronden van de kansen had echter beter gemoeten. Een voorzet van Shkodran Metaj werd net door Jeffrey de Visscher gemist, Randy Wolters kon alleen op doelman Krul afgaan maar passeerde hem niet, De Visscher schoot nog eens voorlangs en een inzet van Wolters werd van de doellijn gehaald. AGOVV stelde daar weinig of niets tegenover. Optisch ging het nog wel maar kansen waren er nauwelijks. Pas in de 88e minuut moest Zeinstra serieus optreden bij een schot van invaller Alandson Jansen da Silva die in de extra tijd nog een tweede mogelijkheid kreeg maar opnieuw zijn meester in doelman Harm Zeinstra vond.

Een duidelijk verhaal (Foto’s Boudewijn Benting)

De opluchting bij FC Emmen was groot na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hielke Maria Heida. Een welkom geschenk voor de club die weer eens moet strijden om te overleven. ,,De spelers gaan goed met de situatie om’’, oordeelde René Hake. ,,Ze presenteren zich positief, een compliment voor de groep.’’

FC Emmen-AGOVV Apeldoorn 1-0. 19. Velda 1-0. Gele kaart: De Groot, Huntink, Velda (FC Emmen), Troost (AGOVV). Scheidsrechter: Heida. Toeschouwers: 1865.
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Görtz, Fischer, Koenders, Velda (90. Mravec), De Groot, Bemba (78. Huntink), Metaj (85. Sterk), De Visscher, Wolters.
AGOVV Apeldoorn: Krul; Livramento, Tailor, Reekers, Siers, Pinarci, Troost (46. Krohne), Schwiebbe, Laghmouchi (46. Van Ewijk), Hemmen, Cairo (82. Jansen da Silva).