Terug naar overzicht Terug

Joos Valgaeren: ,,Ik ben een blij man''


Joos Valgaeren (32) heeft iets uit te leggen: wat gaat hij zoeken bij FC Emmen Waarom kiest een ex-Rode Duivel die de finale van de UEFA-beker speelde, die drie Schotse landstitels won, die één Nederlandse beker won, die twee Schotse bekers won en die één Belgische beker won in godsnaam voor een middenmoter uit de Nederlandse tweede klasse. Het antwoord: «Plezier.»

Joos, één vraag: waarom Emmen


«Daar is niet één simpel antwoord op te geven. Het hele verhaal past goed in mekaar: familiaal, sociaal en sportief. Daarom dus. Maar los daarvan was er één vraag die boven alle andere kwam: wil ik in Emmen voetballen Ja!»

Opnieuw: waarom

«Omdat ik op zoek ben naar voetbalplezier. Dat is voor mij het kernwoord. Want de voorbije jaren heb ik dat gemist bij Club. Het heeft in Brugge nooit ‘gedraaid’. Hoe dat komt, weet ik niet. Mijn blessures hebben er zeker mee te maken. Los daarvan: feit is dat Emmen me een goed gevoel geeft: een jonge ambitieuze trainer die me erbij wil, een mooi stadion, een schitterend oefencomplex, een professionele omkadering. Daarmee kan het de vergelijking met heel wat Belgische eersteklassers doorstaan.»

Je vriendin Kristel is afkomstig uit de streek. Is dat niet de reden voor je keuze voor Emmen

«Het is een bijkomende reden, maar het sportieve komt eerst.»

Het gaat hier om tweede klasse.

«Het voetbal zal trager gaan dan bij Club, maar ik denk dat het zal meevallen. Nederland staat niet direct bekend voor zijn ‘potjestamp’ en het niveau van hun eerste divisie lijkt hoger dan onze tweede klasse.»

Dat vermoeden wij ook, maar dit blijft toch een degradatie

«Dat moet je kaderen in mijn drie jaar Brugge. Negen maanden geleden had ik hier nog niet één fatsoenlijke match gespeeld… Ik ben twee keer geopereerd aan m’n knieën en heb daardoor twee jaar stilgelegen. Gevolg is dat ik niet meer dezelfde speler ben. Ik ben minder snel en minder explosief en ben ook niet meer zo sterk als vroeger. Dat is de realiteit en daarom vind ik het logisch dat ik een stapje terug zet.»

Club was geen succes, maar zet je niet te vlug een te grote stap terug

«Dat voelt zo niet. Ik wil nog een paar jaar voetballen en ben tevreden dat dat bij Emmen kan. Ik ben een blij man: ik blijf prof, heb mijn vriendin en kinderen dichtbij, krijg een rustig leven, ga in een leuk stadje wonen,…»

Dat klinkt als uithollen.

«Absoluut niet! Dat zou ik nooit over mijn hart krijgen. Oké, ik ben niet meer de speler die in Liverpool ging winnen en daar zonder problemen overeind bleef tegen Heskey en Owen, maar ik ben wel nog altijd een goede, sobere verdediger en dat ga ik in Emmen laten zien.»

Dat is het net: niemand zal het zien. Je stevent af op de complete anonimiteit.

«Dat geeft niet. Ik houd daar zelfs van. Zo is mijn karakter. Waarom is het voor jullie zo moeilijk te geloven dat ik blij ben met mijn keuze»

Is het waar dat je eigenlijk geen andere aanbiedingen had

«Klopt, ledereen wist dat ik in juni einde contract ben, maar er heeft zich niemand gemeld.»

Steekt dat

«Ik heb daar geen last van. Had ik in juni moeten gaan stempelen, dan was ik teleurgesteld geweest. Wellicht ben ik gehard door de kritiek van de laatste jaren.»

Waarvan je zegt dat hij terecht is.

«Dat is waar. Toen ik bij Club tekende was dat met veel ambitie, maar die heb ik niet kunnen waarmaken. Wil jij dat mislukt noemen, doe gerust, maar bij dat woord denk ik aan B-kern, op overschot zijn, enzovoort. Zo erg was het niet. Ik noem het niet geslaagd en geef mezelf 4 op 10.»

Spijt van je keuze voor Club

«Achteraf kan je zeggen dat ik het misschien beter niet had gedaan, maar ik kan moeilijk een ander iets verwijten. Ik ben zelf verantwoordelijk voor wat ik doe. Het enige wat ik jammer vind, is dat Club me de voorbije maanden niet gezegd heeft waar het op stond.»