Ondermaatse eerste helft nekt FC Emmen

Na een helft spelen gaf niemand nog iets voor de kansen van FC Emmen. De Drentse formatie ging met een hopeloos lijkende 3-0 achterstand de rust in. Maar de tweede helft gaf een herboren FC Emmen te zien dat vol overgave aan een inhaalrace begon. Het kwam ver dankzij twee goals van Alexander Bannink maar strandde uiteindelijk op 3-2.

De bedoeling was duidelijk bij FC Emmen: de ploeg moest in ieder geval van die snelle tegengoals af die de laatste weken zo in zwang waren gekomen. Dat lukte echter niet want al na 22 seconden stond het 1-0. FC Emmen dacht vanaf de aftrap rustig te kunnen opbouwen maar verkeek zich op de gretigheid van de jonge Amsterdammers. Glenn Bijl werd op de eigen helft scherp gedekt en probeerde de boel op te lossen door Tim Siekman aan te spelen die echter ook direct werd aangepakt en de bal niet onder controle kreeg. Kaj Sierhuis profiteerde van de slappe aanpak en scoorde simpel de 1-0. Niet onoverkomelijk misschien voor een ploeg in vorm maar dat was bij FC Emmen niet het geval. Het ging van kwaad naar erger want binnen het half uur liep Jong Ajax naar een 3-0 voorsprong. De verdediging van FC Emmen werd herhaaldelijk overlopen met als gevolg dat Che Nunnely en nogmaals Kaj Sierhuis konden scoren. Na de 3-0 kreeg FC Emmen even een adempauze want plotseling ging een sproeier aan die niet tot bedaren was te brengen en pas na vijf minuten slaagde iemand met kennis van zaken erin de spuiter af te sluiten. De onderbreking bleek FC Emmen goed uit te komen want tot aan de rust werd de dadendrang  van Jong Ajax een beetje beteugeld en kon FC Emmen  weer een beetje in de wedstrijd komen.

AT5W6843

Cas Peters krijgt steun in de rug van Zian Flemming (19)

AT5W6707

Alexander Bannink (rechts) scoort.

AT5W6415

Cas Peters haalt uit, rechts Terry Lartey Sanniez (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Wat te doen was natuurlijk de vraag na die verbijsterende eerste helft. Er zullen in de kleedkamer ongetwijfeld harde woorden zijn gevallen en trainer Dick Lukkien dacht een antwoord te hebben gevonden door Tim Siekman en Hilal Ben Moussa te vervangen door Michael Chacon en Gersom Klok. De ingreep leek te werken want de duels werden energieker aangegaan en Jong Ajax kon niet meer dat flitsende spel van het eerste half uur laten zien. Er kwamen ook kansen voor het opgefriste FC Emmen. Thijs Dallinga werd in goede positie vastgehouden wat echter geen fluitsignaal tot gevolg had en Cas Peters raakte de staander. Er hing een doelpunt in de lucht en die viel na een uur spelen met een kopbal van Alexander Bannink uit een vrije trap van Anco Jansen. FC Emmen ging er in geloven en Jong Ajax stond met de rug tegen de muur. Dat werd nog erger na de tweede goal van Alexander Bannink. Thijs Dallinga zette Gersom Klok op links aan het werk en uit diens voorzet scoorde Bannink de 3-2. Het werd een enerverende slotfase waarin Alexander Bannink een kwartier voor tijd de hattrick leek te scoren. De jonge doelman Dominik Kotarski stopte de kopbal van Bannink echter fraai. In de extra tijd van vier minuten was Thijs Dallinga nog dichtbij de gelijkmaker. Eerst werd zijn schot tot hoekschop verwerkt en daaruit kopte de goed spelende jonge spits net naast. Uiteindelijk zou een punt verdiend zijn geweest maar het enige wat FC Emmen aan het duel overhield was de wetenschap dat het nu officieel is geplaatst voor de play offs. In de eerste ronde of direct naar de halve finale moet in de komende twee wedstrijden worden vastgesteld.

Jong Ajax-FC Emmen 3-2.  1. Sierhuis 1-0, 19. Nunnely 2-0, 28. Sierhuis 3-0, 59. Bannink 3-1, 69. Bannink 3-2.  Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Johnsen (Jong Ajax). Toeschouwers: 714.
Jong Ajax: Kotarski; Mitchel Bakker, Doekhi, Bergsma, Lartey Sanniez, De Wit, Matusiwa, Bijleveld (67. Kühn), Johnsen, Sierhuis (84. Flemming), Nunnely (86. Pasquali).
FC Emmen: Telgenkamp; Gronsveld, Veendorp, Nick Bakker, Siekman (46. Klok), Ben Moussa (46. Klok), Jansen, Bijl, Peters, Dallinga, Bannink.