Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Jong AZ – FC Emmen


Maandagavond staat voor FC Emmen alweer de zestiende competitiewedstrijd van het seizoen op het programma. De Emmenaren gaan op bezoek bij Jong AZ en willen wederom een goed resultaat boeken, nadat afgelopen vrijdag Jong PSV op De Oude Meerdijk met 2-0 werd verslagen.

Selectie
FC Emmen is bezig met een sterke reeks. De Drenten zijn de laatste vijf competitiewedstrijden ongeslagen en hebben het vizier naar boven gericht. Ze bezitten de vierde plek op de ranglijst, maar kunnen bij een overwinning in punten gelijk komen met koploper Excelsior. Doordat FC Volendam vrijdag gelijkspeelde tegen Jong Ajax (4-4) loopt de ploeg van trainer Dick Lukkien in op de bovenste plekken.

Afgelopen vrijdagavond zag Lukkien zijn ploeg afrekenen met Jong PSV. Zijn ploeg kwam in deze wedstrijd niet echt in de problemen: “We hebben de wedstrijd dik verdiend gewonnen en zitten in een lekkere flow. Dit willen we graag voortzetten.” Daarnaast genoot de trainer van de Emmenaren die zich rondom het stadion hadden gemeld. “Een groot compliment hoe iedereen zich heeft gedragen. Ik kreeg er een warm en trots gevoel van. Het ‘feestje’ na afloop was ook geweldig.”

Ondanks de goede resultaten ziet Lukkien nog verbeterpunten: “We moeten nog beter en dominanter aan de bal worden. Daarnaast moeten we onszelf beter positioneren als we de bal níét hebben.” Een tegenvaller in de wedstrijd tegen de Eindhovenaren was het uitvallen van Peter van Ooijen. De middenvelder is ook afwezig tegen Jong AZ.

De oefenmeester kan maandagavond ook geen beroep doen op Peet Bijen, Lentini Caciano en Lorenzo Burnet. Hopelijk herstellen deze mannen zo snel mogelijk.

Tegenstander
Jong AZ staat elfde op de ranglijst en boekt wisselende resultaten. De Alkmaarders wonnen tot dusver zes keer, speelden tweemaal gelijk en verloren zeven keer. De ploeg van trainer Maarten Martens won vijf van de eerste zes wedstrijden en stond zelfs vier speelronden bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie.

De laatste weken gaat het wat minder; in de laatste zes wedstrijden pakte de ploeg slechts twee punten. Jong AZ maakte dit KKD-seizoen minder goals dan iedere andere ploeg (14), maar de Alkmaarders krijgen ook weinig doelpunten tegen. Er is met zestien tegengoals namelijk slechts één ploeg die minder treffers incasseerde en dat is FC Emmen met 13 tegendoelpunten.

De oefenmeester ziet gelijkenissen met de vorige tegenstander: “Het is een typische jong-ploeg. Ze voetballen goed en hebben kwaliteiten aan de bal. Daarnaast spelen ze vanuit een goede organisatie als ze de bal niet hebben. Voor ons is het zaak om er druk op te krijgen en laten zien waarvoor we komen.”

Historie
Deze wedstrijd vond slechts één keer eerder plaats in Alkmaar. Op 20 oktober 2017 verloren de Drenten met 2-1. Dabney dos Santos en Jamie Jacobs scoorden de treffers namens Jong AZ. Michiel Hemmen deed in de blessuretijd nog wat terug namens FC Emmen.

In Emmen vond deze wedstrijd ook eenmaal plaats. Ook toen wist Jong AZ te winnen. Gersom Klok kreeg destijds vlak voor tijd ongelukkig de bal tegen zich aan geschoten en Jelle Duin scoorde in blessuretijd de tweede treffer voor de Alkmaarders: 0-2. Het beloftenteam uit Alkmaar is dan ook de enige ploeg tegen wie FC Emmen op het tweede niveau nog nooit een punt wist te pakken. Maandagavond is een mooi moment om hier verandering in te brengen!

Jong AZ – FC Emmen
Maandag 22 november, 20.00 uur
AFAS Trainingscomplex
Scheidsrechter: Dröge