Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Jong Ajax – FC Emmen


Maandagavond staat voor FC Emmen alweer de achttiende competitiewedstrijd van het seizoen op het programma. De Drenten reizen af naar De Toekomst voor een duel tegen Jong Ajax. FC Emmen treft met de Amsterdammers een geduchte concurrent op de ranglijst. De jong-ploeg heeft namelijk maar één punt minder en staat op een vierde plek.

FC Emmen in goede vorm
De Emmenaren wonnen afgelopen maandag met 3-0 op De Oude Meerdijk van Almere City. De gehele Drentse doelpuntenproductie werd verzorgd door Jasin Assehnoun. FC Emmen is bezig met een mooie ongeslagen reeks en wil dit vast blijven houden, in de wetenschap dat koploper FC Volendam punten liet liggen op bezoek bij Helmond Sport (1-1).

Oefenmeester Dick Lukkien zag zijn ploeg uiterst effectief zijn en dit stelde hem tevreden. “Het was een belangrijk verbeterpunt om effectiever om te gaan met de kansen. Ook omdat dit in de voorgaande wedstrijden nog wel eens een probleem voor ons was.”

FC Emmen hield in vijf van de laatste zes wedstrijden in alle competities de nul, waaronder in de laatste drie; het clubrecord in het profvoetbal staat op vier clean sheets op rij (in 1991, 2002 en 2013). “Dit is de verdienste van het hele elftal. Verdedigen begint voorin en iedereen komt zijn afspraken na”, concludeert de trainer.

De Drentse formatie kan maandagavond helaas geen beroep doen op Lentini Caciano, Peet Bijen en Peter van Ooijen. Laatstgenoemde trainde zondagochtend volop mee, maar met zijn hamstringblessure wordt geen risico genomen.

Tegenstander
Jong Ajax staat maar één plekje achter FC Emmen en ook de Amsterdammers zijn bezig met een indrukwekkende reeks. In het begin van het seizoen pakte Jong Ajax slechts drie punten in vijf wedstrijden. Maar de laatste twaalf wedstrijden won het negen keer, speelde het twee keer gelijk en verloren de Ajacieden slechts eenmaal.

Deze goede reeks is Lukkien natuurlijk ook niet onopgemerkt gebleven: “Jong Ajax is de maximale weerstand in deze competitie. Ze zitten in een sterke fase een hebben veel technisch vaardige spelers.” Eén ding valt in ieder geval ook al op bij de uitslagen van de Amsterdammers, namelijk het aantal doelpunten.

Wedstrijden van de Amsterdamse jong-ploeg zijn nooit saai. Geen enkele wedstrijd van Jong Ajax eindigde dit seizoen in 0-0. Jong Ajax heeft dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen bovendien de hoogste Expected Goals-waarde (32,2), terwijl FC Emmen de minste Expected Goals tegen kreeg (14,6). Lukkien kijkt uit naar de wedstrijd: “Beide ploegen willen vooruit spelen en ik verwacht een open wedstrijd. Ik verheug me erop.”

Blikvangers bij Jong Ajax zijn dit seizoen Naci Ünüvar, Max de Waal en Kenneth Taylor. Zij scoorden gezamenlijk al 23 doelpunten. Aan de Drentse defensie de taak om deze spelers onschadelijk te maken.

Historie
Dit affiche vond vijf keer eerder plaats in Amsterdam. Jong Ajax won twee keer, het werd twee keer gelijk en FC Emmen wist één keer met de volle buit naar huis te gaan.

Alexander Bannink is de topscorer in dit onderlinge duel. Bannink wist al vier keer te scoren op De Toekomst. Dit lukte hem ook op 13 april 2015, de enige keer dat de Drenten huiswaarts gingen met de drie punten. Het werd toen 0-2 en het andere doelpunt werd gemaakt door Soufiane Laghmouchi.

Voor Emmenaren Indy Groothuizen en Teun Bijleveld belooft het een bijzonder weerzien te worden met hun oude club, zij keren namelijk terug op De Toekomst. Bijleveld wist zelfs in het seizoen 2017/2018 kampioen te worden met de jong-ploeg uit Amsterdam.

Jong Ajax – FC Emmen
Maandag 6 december, 20.00 uur
De Toekomst
Scheidsrechter: Van der Laan