Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Utrecht – FC Emmen


Zondagmiddag sluiten we het reguliere Eredivisie-seizoen af met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Een wedstrijd waarin op het eerste gezicht misschien weinig op het spel staat, aangezien de plek op de ranglijst voor beide ploegen niet zal veranderen. Maar de play-offs komen eraan en daar willen we met een goed gevoel aan beginnen. En een goed gevoel hielden we al vaker over aan dit affiche. We nemen een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

We gingen vijf keer eerder op bezoek bij de Domstedelingen; driemaal in de Eredivisie en tweemaal in het bekertoernooi. De bekerwedstrijden waren weinig succesvol voor de Drentse equipe, beide duels eindigden in een nederlaag. Maar van de drie Eredivisie-wedstrijden wisten we er twee te winnen, terwijl FC Utrecht in die seizoenen telkens op de zesde plek in de competitie eindigde.

Eerste keer
De eerste officiële krachtmeting tussen Utrecht en Emmen was op 5 januari 1992 in het bekertoernooi. Het was een moeilijk seizoen voor de Emmenaren, die als achttiende eindigden in de Eerste Divisie en financieel in grote problemen verkeerden. En dat terwijl promotie naar de Eredivisie slechts twee seizoenen eerder heel dichtbij was. FC Utrecht was in die tijd niet de stabiele subtopper die het nu is, maar degradeerde nog nooit. Dat seizoen eindigde de Domstad als elfde in de Eredivisie.

Dan de bekerwedstrijd. De Emmenaren hadden zich ten koste van Noordwijk (2-1) en Excelsior (1-0) geplaatst voor de derde ronde van het toernooi. In de vierde ronde van het toernooi bleek FC Utrecht echter een maatje te groot. Ondanks een goed keepende negentienjarige Bart Griemink, won de thuisploeg in de Galgenwaard met 3-0 door doelpunten van Johan de Kock, Wlodi Smolarek en Pieter Bijl. Trainer Piet Buter stuurde de volgende ploeg het veld in, met wat extra verdedigend ingestelde spelers: Griemink; Haak, Veldwijk, Volkerink, Haverkort; Hoek (46. De Haan), Bosch, Grummel (22. Scherpen), Pahlke; De Jonge, Van Oostrum.

De andere bekerontmoeting dat kalenderjaar was spannender. Op 28 oktober 1992 zorgde Michel van Oostrum al binnen twee minuten voor de 0-1, maar twee minuten later maakte Wlodi Smolarek al de 1-1. Die stand bleef lang op het scorebord staan, totdat in de slotfase Edwin de Kruyff (die later ook nog voor onze club speelde) de 2-1 voor Utrecht maakte. Daarna scoorde Joseph Oosting nog de 2-2 en leek er een verlenging aan te komen, maar doordat Smolarek opnieuw het net vond werd het 3-2 voor de thuisploeg.

Positieve balans in de Eredivisie
In de Eredivisie is de balans in Utrecht in ons voordeel; tegenover twee Drentse driepunters staat één overwinning van Utrecht. Op 16 september 2018 scoorde Sander van der Streek de 1-0, maar vlak voor rust moest Urby Emanuelson met rood van het veld. Daar profiteerde de formatie van Dick Lukkien na rust optimaal van; door goals van Luciano Slagveer en Glenn Bijl gingen de drie punten mee naar De Oude Meerdijk.

Na een 3-1 nederlaag in ons tweede Eredivisie-seizoen, wonnen we ook de derde editie in de Eredivisie. In een leeg stadion zorgde Sergio Peña op 27 februari 2021 voor de enige treffer van de wedstrijd, die bovendien een geel randje had; vijf Utrechters en vier Emmenaren gingen op de bon van scheidsrechter Christiaan Bax.

In de Eerste Divisie troffen we Jong FC Utrecht ook drie keer. En ook tegen die ploeg zijn de resultaten in ons voordeel; twee overwinningen en één nederlaag. Zo langzaam maar zeker lijken we ons te ontwikkelen tot een angstgegner voor de Domstedelingen. Eerder dit seizoen ontvingen we FC Utrecht op De Oude Meerdijk en wonnen we met 3-2.

Voor beide clubs
Maar liefst twintig spelers speelden voor zowel FC Emmen als FC Utrecht. Vijf van hen zijn momenteel nog actief als speler bij een van beide clubs: Eric Oelschlägel, Jeff Hardeveld, Mark Diemers, Richairo Živković (FC Emmen) en Bas Dost (FC Utrecht).

Onze hoofdtrainer Dick Lukkien vertelt hoe hij naar de ontmoeting met FC Utrecht kijkt. Klik hier voor de voorbeschouwing!