Uut de Aole Deus | FC Twente – FC Emmen

Vrijdagavond spelen we om 20.00 uur de uitwedstrijd tegen FC Twente. Het zal pas de derde keer zijn dat we voor een officieel duel op bezoek gaan in De Grolsch Veste. We duiken in het archief voor feitjes en statistieken ‘uut de aole deus’.

Een gelijkspel in Enschede
Ondanks dat we nog maar twee keer naar Enschede afreisden, wisten we wel al een resultaat te halen in deze moeilijke uitwedstrijd. De vorige editie eindigde namelijk in een 1-1 gelijkspel. Na een 0-0 ruststand kwam FC Twente na de pauze na een kleine drie minuten op een 1-0 voorsprong dankzij een goal van Václav Černý. In de 65e minuut ontving Nikolai Laursen de bal na een goede actie van Anco Jansen. Hij zag dat Glenn Bijl er beter voorstond en de rechtsback stuitte op keeper Joël Drommel. In de rebound was Michael de Leeuw er als de kippen bij en hij schoot de gelijkmaker tegen de touwen.

De andere uitwedstrijd tegen FC Twente was op 25 oktober 2019. Het werd destijds 4-1 voor de thuisploeg, de enige Drentse treffer kwam van Keziah Veendorp.

Thuis ook drie keer tegen de Tukkers
Onze andere drie ontmoetingen met FC Twente vonden in Emmen plaats; eenmaal in de KNVB-beker en twee keer in de Eredivisie. De eerste ontmoeting in 2008 eindigde in een 0-5 nederlaag, onder meer door twee goals van Eljero Elia. Onze hoofdtrainer Gerry Hamstra stuurde de volgende mannen het veld in: Danes; Demeijer, Görtz, Valgaeren (13. Van der Kruis), Siekman; Pannekoek, Schotman (67. Friis Jensen), Ripson; Matavž (46. Krohne), Stroeve, Verweij.

Overwinning in eigen huis
In 2020 wisten we op De Oude Meerdijk met 2-0 te winnen van de Tukkers. Vijf minuten voor rust zorgde Kerim Frei voor de 1-0 ruststand. In de slotfase kreeg de ingevallen Anco Jansen de bal van de andere invaller Jafar Arias en verschalkte Drommel. De andere thuiswedstrijd tegen FC Twente (op 9 januari 2021) eindigde in 1-4 voor de bezoekers. Miguel Araujo was namens onze club trefzeker.

Overigens wonnen we eerder dit seizoen, tijdens de interlandperiode van eind september, een oefenduel van FC Twente. Dankzij een goal van Julius Dirksen werd het 0-1.

Spelers voor beide clubs
Er speelden twintig spelers voor zowel FC Twente als FC Emmen. Onze huidige assistent-trainer Bas Sibum speelde 87 wedstrijden voor Twente en 54 voor FC Emmen.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien te zeggen heeft over de wedstrijd tegen FC Twente? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!