Historie TOP Oss – FC Emmen

TOP Oss – FC Emmen staat vrijdagavond voor de 28e keer in competitieverband op het programma. In de voorgaande 27 edities gingen we veertien keer met de volle buit terug naar Drenthe, waaronder de laatste drie keer. Verder speelden we vijf keer gelijk en won de thuisploeg acht keer. Bij winst vrijdag evenaren we de langste reeks overwinningen voor Emmen tegen de Ossenaren sinds 2001-2003 (4).

Eerste keer
Op 28 september 1991 kwamen we voor het eerst op bezoek in Oss. In het Top Oss-Stadion zagen 2340 toeschouwers hoe FC Emmen drie punten mee naar huis nam. Onder leiding van Piet Buter wonnen we met 0-1 door een doelpunt van René Grummel. Onder andere Jan Haak, Joseph Oosting en Ben Haverkort speelden de hele wedstrijd mee. Onze grootste overwinning in Oss dateert uit twee seizoenen later. Op 22 maart 1994 wonnen we met 0-4 door doelpunten van Albert Koops, Jan de Jonge, Ton Berens (eigen doelpunt) en Frank Veldwijk.

Laatste keer
We gingen een kleine twee jaar geleden voor het laatst naar TOP Oss. Op 15 oktober 2021 wonnen we met 1-2 door een treffer van Jeroen Veldmate in blessuretijd. Van ons huidige team stonden Jari Vlak en Rui Mendes toen in de basis en Ben Scholte mocht tien minuten voor tijd invallen in Oss. Oussama El Azzouzi maakte zijn basisdebuut in deze wedstrijd. We gingen met de brilstand aan de thee en vlak na rust kwam TOP Oss op voorsprong door een goal van Justin Mathieu. Invaller Jasin Assehnoun bracht ons met een beheerst schot in de verre hoek vervolgens weer op gelijke hoogte. In de extra tijd was het Veldmate die na doorkoppen van El Azzouzi uit een voorzet van Assehnoun de winnende treffer binnenkopte: 1-2.

Doelpuntenfestijn
Voor de neutrale kijker was de ontmoeting in het seizoen 2007-2008 tussen TOP Oss en FC Emmen eentje om niet snel te vergeten. Het duel eindigde in een spectaculaire 4-4 gelijkspel. Emmen wist drie keer terug te komen van een achterstand, maar de thuisploeg wist nog langszij te komen. Geoffrey Verweij (1-1), Roy Stroeve (2-2) en Morten Friis Jensen (3-3 & 3-4) maakten de doelpunten aan Drentse kant.

De statistieken zijn over het algemeen in het voordeel van de Drenten, maar het ging ons niet altijd goed af in Oss. Op 14 maart 2014 gingen we met harde cijfers onderuit: 8-0. Ook verloren we op 14 november 2001 en 30 november 2007 respectievelijk met 4-0.