Historie Telstar – FC Emmen

Vrijdagavond gaan we voor de 35e keer op bezoek bij Telstar. In de voorgaande 34 edities pakten we dertien keer een zege, speelden we elf keer gelijk en verloren we tien keer. Zo is de balans in ons voordeel, maar resultaten uit het verleden boeken nu eenmaal geen garantie voor de toekomst.

Wat meteen opvalt in de historie is dat we twee keer met 7-0 onderuit gingen bij Telstar; op 22 oktober 1988 en op 1 mei 1994. Het waren jaren waarin we lang moesten wachten op een resultaat bij De Witte Leeuwen; tussen 1986 en 1995 werd het in tien ontmoetingen zes keer gelijk en verloren we vier keer. Daarna volgden echter vijf seizoenen op rij waarin we er met de drie punten vandoor gingen. En toevallig stond in die reeks telkens minstens één lid van onze huidige technische staf bij Emmen in de basis. In 1996/1997 en 1997/1998 was Michel van Oostrum van de partij, het seizoen daarna ook Alfons Arts en in 1999/2000 2000/2001 stonden Arts en Marc Hegeman in de basis. Laatstgenoemde scoorde bovendien tijdens de 0-1 overwinning op 11 maart 2000.

Vier keer rood
Op 1 december 2001 verloor Arts met Emmen wel bij Telstar. En hoewel die nederlaag behoorlijk zuur was omdat de periodetitel op het spel stond, was wel te verklaren. Na 34 minuten moesten Barry de Vreede (Telstar) én Kristoffer Johannsen (Emmen) met rood van het veld na een opstootje dat begon na een felle tackle van Emmenaar Frank Broers op Melvin Holwijn. Vier minuten na die twee rode kaarten herhaalde Broers dat recept en dat moest hij bekopen met rood van scheidsrechter Jac Schenkels. Zo stond het bij rust nog 0-0 in doelpunten en 10-9 in veldspelers. Nadat Laurens ten Heuvel een kwartier voor tijd met een kopbal de 1-0 op het bord zette, kon ook Yurtcan Kayis vlak voor tijd nog vroegtijdig de kleedkamer opzoeken toen hij zijn tweede gele kaart pakte. Zo eindigde Emmen met acht man. Arts pakte die wedstrijd overigens ook een gele kaart en mocht niet klagen dat het bij één gele kaart bleef. Er zat in ieder geval genoeg gif in de ploeg, dat willen we nu ook weer zien.

Eerste keer
Bij ons eerste bezoek aan Velsen-Zuid pakten we de volle buit. Op 25 maart 1986 pakte de ploeg van Theo Verlangen de eerste uitzege van het eerste seizoen in het betaalde voetbal én scoorden we voor het eerst vier keer in één wedstrijd. Een knappe prestatie tegen Telstar, dat op dat moment vijfde stond in de competitie en vanwege een gebrek aan eigen middelen veel jonge spelers van Ajax opstelde – onder wie de negentienjarige Michel van Oostrum.

In de eerste helft waren drie Emmenaren trefzeker. Henry Pelleboer opende de score, daarna werkte Bouke Oosting de bal in het net. Hij deed dat echter in het eigen doel en dus stond het weer 1-1, totdat Walter Waalderbos vlak voor rust de 1-2 scoorde. Na de pauze scoorde Leon Vonk namens Emmen de 1-3, maar enkele seconden later deed Gerrie Schaap namens Telstar wat terug: 2-3. Het publiek kon blijven staan, want amper vijf minuten later was Vonk opnieuw trefzeker met de 2-4. Daarmee was de wedstrijd grotendeels beslist, al werd het toch nog spannend toen de ingevallen Van Oostrum in de slotfase de 3-4 scoorde voor Telstar.

Laatste keer
De laatste keer dat we op bezoek gingen bij Telstar was op 6 augustus 2021. We kenden een moeilijke seizoensstart, maar werden uiteindelijk kampioen in de Keuken Kampioen Divisie. In Velsen-Zuid kwamen we al heel snel op achterstand toen Glynor Plet van dichtbij de score opende. Halverwege het eerste bedrijf trok Jeredy Hilterman de stand weer gelijk en dat was tevens het laatste doelpunt van de avond.

Onze laatste drie bezoekjes aan Telstar eindigden allemaal in een gelijkspel: 1-1, 0-0 en 2-2. Voor onze laatste overwinning gaan we terug naar 21 november 2014. Boy Deul maakte kort voor rust de openingstreffer en Luis Pedro vergrootte na rust de score. In de slotfase leek de spanning terug te keren toen Ralf Seuntjens de 1-2 maakte, maar enkele seconden later besliste Cas Peters het duel met de 1-3.

Voor beide clubs
In totaal kwamen 22 speleres in hun carrière voor zowel FC Emmen als Telstar uit. Onder hen vinden we naast eerdergenoemde Michel van Oostrum en Gerrie Schaap ook onder meer Ben Haverkort, Randy Wolters, Reda Kharchouch, Cendrino Misidjan en Silvan Inia. Binnen onze huidige selectie heeft DJ Buffonge een verleden bij De Witte Leeuwen, hij kwam in de tweede helft van vorig seizoen op huurbasis uit voor Telstar.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Alfons Arts!