Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | N.E.C. – FC Emmen


Zaterdagavond om 18.45 uur spelen we in Nijmegen tegen N.E.C. voor de zeventiende speelronde van de Eredivisie. Dertien keer eerder reisden we af naar Nijmegen voor een officieel duel, maar nog nooit in de Eredivisie. Acht keer was dat op het tweede niveau, vier keer in de nacompetitie en één keer in het bekertoernooi. Negen keer wonnen de Nijmegenaren, twee keer werd het gelijk en twee keer trokken wij aan het langste eind. We duiken in het verleden voor statistieken en feiten ‘uut de aole deus’.

Eerste keer in de geschiedenis
De eerste keer dat dit affiche plaatsvond was op 30 november 1986. Onder leiding van scheidsrechter Mario van der Ende werd het 2-1 voor de Nijmegenaren. Voor FC Emmen scoorde Grads Fühler. Onze hoofdtrainer Theo Verlangen zette destijds de volgende namen op papier: Schokker; Söllner, Waalderbos, Bos, Oosting; Spaans, Fühler, Vonk (46. Wiltshire); Zwikker, Metz, De Vries.

Bijzondere nacompetitie
De laatste keer dat we op bezoek gingen bij N.E.C. was op 13 mei 2018. Een onvergetelijke dag, want na de 4-0 thuisoverwinning in de nacompetitie, gingen we met veel vertrouwen naar Nijmegen. Het was de tweede helft billenknijpen voor de ploeg van Dick Lukkien en de meegereisde supporters, want na één helft stond er al 4-1 op het scorebord. Overigens was één van de doelpuntenmakers voor de Nijmegenaren een zeventienjarige Ole Romeny, onze huidige topscorer. Voor ons maakte (wat achteraf dé beslissende treffer bleek) Alexander Bannink de goal. Daardoor plaatsten we ons voor de finale tegen Sparta Rotterdam en de rest is geschiedenis.

Nooit eerder in de Eredivisie
Zoals gezegd speelden we nooit eerder in de Eredivisie tegen N.E.C. Wel troffen we de formatie van trainer Rogier Meijer in een oefenduel tijdens de afgelopen winterstop. In Spanje eindigde het, na een spectaculaire eerste helft waarin alle goals werden gemaakt, in een 3-2 overwinning. De goals werden gemaakt door Rui Mendes, Mohamed Bouchouari en Richairo Živković. Laatstgenoemde deed dat met een wonderschoon lobje over doelman Jasper Cillessen. Een goede generale dus!

Spelers voor beide clubs
Er zijn twaalf spelers die voor zowel N.E.C. als onze club hebben gespeeld. Onder meer Ole Romeny, Lorenzo Burnet en Bas Sibum verdedigden beide clubkleuren in hun carrière.

Onze hoofdtrainer Dick Lukkien blikt vooruit op de ontmoeting met N.E.C.. Klik hier voor de voorbeschouwing!