Uut de aole Deus | De Graafschap – FC Emmen

Met nog zes speelrondes te gaan staan we op een plek die recht geeft op promotie naar de eredivisie. De volgende slag die daarvoor geslagen moet worden, vindt aanstaande vrijdag plaats in Doetinchem wanneer we op bezoek gaan bij De Graafschap.

Achttien keer in de eerste divisie, één keer eredivisie, één keer beker
Dat deden we al twintig keer eerder, waarvan negentien wedstrijden in competitieverband werden gespeeld. Daarvan wonnen we vijf, hielden ‘De Superboeren’ tienmaal de punten in eigen huis en eindigde het vier keer onbeslist. Het andere onderlinge treffen dateert uit 2006, toen we met 1-0 onderuit gingen in de beker.

Eerste keer: 29 september 1985
De eerste keer dat we afreisden naar stadion De Vijverberg was op 29 september 1985. Robert Brace zette de thuisploeg toen al na tien minuten op voorsprong, waarna keeper Nico Hanssen middels een eigen doelpunt de stand vlak voor rust weer gelijktrok. Meer doelpunten vielen er niet en dus was de ruststand ook de eindstand: 1-1. In deze wedstrijd speelde onder meer René Notten mee voor De Graafschap. De oud-international, die toen in zijn laatste jaar als speler actief was, werd zeven jaar later hoofdtrainer van FC Emmen.

Veel onderlinge parallellen
Tussen De Graafschap en FC Emmen liggen sowieso aardig wat parallellen. Zo speelden in een vrij recent verleden bijvoorbeeld Frank Olijve, Michael de Leeuw, Caner Cavlan, Anco Jansen, Alexander Bannink en Cas Peters voor beide clubs. Andere bekende namen met een verleden in zowel Doetinchem als Emmen zijn onder meer onze topscorer aller tijden Michel van Oostrum, Marcel Keizer, Donny de Groot, Jeffrey de Visscher en Ruslan Valeev.

Emmen handhaaft, maar De Graafschap degradeert in 2019
Op 23 april 2019 speelden we voor het laatst uit bij De Graafschap, toen in de eredivisie. Fabian Serrarens maakte in de twaalfde minuut de 1-0, wat na negentig minuten ook de enige treffer van de wedstrijd bleek. Zo verloor de ploeg van Dick Lukkien in de eindfase van het seizoen, maar handhaafde het zich later alsnog. De Graafschap eindigde als zeventiende en werd daarmee veroordeeld tot deelname aan de play-offs. In de finale verloren De Superboeren van Sparta Rotterdam, waardoor de ploeg degradeerde.

Gemiddeld vallen er bij deze wedstrijd 3,15 doelpunten. De meest doelpuntrijke ontmoeting vond plaats op 16 januari 1993. Na 68 minuten stond het 4-1 voor De Graafschap, maar middels twee benutte strafschoppen van Jan de Jonge kwamen we met nog tien minuten te spelen terug tot 4-3. Helaas bleven meer Drentse doelpunten uit en dus verloren we onder het oog van een kleine vierduizend toeschouwers.

Laatste overwinning in 2015
Emmer winst op De Vijverberg was er wel op 17 januari 2015, toen het 1-2 werd. Na een helft stonden we met 0-2 voor. In de 57e minuut ontving De Graafschap-doelman Hidde Jurjus een rode kaart en dus moest de thuisploeg met tien man verder. Daarmee kwam het een kwartier voor tijd nog wel tot scoren, maar de mannen van trainer Joop Gall namen de drie punten mee naar Emmen. In die wedstrijd speelde Cavlan voor De Graafschap en Bannink, Olijve en Peters voor ons.