Historie FC Emmen – MVV

Vrijdagavond spelen we een nu al historische wedstrijd tegen MVV, waarin we ter ere van het bezoek van koning Willem-Alexander aan Emmen in een uniek oranje tenue aantreden. Het wordt de 25e keer dat MVV op bezoek komt, in de voorgaande edities wonnen we zeven keer, werd het tien keer gelijk en verloren we ook zeven keer. Zo is de balans in evenwicht.

De laatste jaren zijn de Emmenaren hard op weg om die balans in Drents voordeel te beslechten. Van de laatste vijf edities van dit duel wonnen we er drie, verloren we er één en speelden we één keer gelijk. Wat met name opvalt is dat het doelsaldo in die vijf wedstrijden maar liefst twaalf in ons voordeel is. Sowieso is MVV een tegenstander die ons de laatste jaren goed ligt; in de laatste zeven wedstrijden tegen MVV (uit en thuis) bleven we ongeslagen (vier overwinningen, drie gelijke spelen). Nooit wisten we een langere reeks zonder nederlaag tegen MVV neer te zetten dan nu (ook zeven tussen 2000 en 2002).

Voor Marc Hegeman, die vrijdag als hoofdtrainer op de bank zal zitten, biedt het verleden ook perspectief. Niet alleen omdat hij op 24 februari 2001 de winnende 2-1 maakte tegen MVV, maar ook omdat de laatste vijf bij onze club debuterende traners in de Eerste Divisie niet verloren (twee overwinningen, drie gelijke spelen). De laatste die wél een nederlaag leed bij zijn eerste wedstrijd voor de club was René Hake in oktober 2010 (5-0 tegen Sparta Rotterdam), die nu als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles zevende staat in de Eredivisie.

Eerste keer
Voor de eerste thuiswedstrijd tegen MVV moeten we terug naar 25 april 1987. Er valt niet veel te zeggen over die wedstrijd, behalve dat er weinig te beleven viel. Het ging de ploeg van Theo Verlangen vooral om de punten en met een 0-0 was hij derhalve tevreden. Hij stuurde de volgende namen het veld op: Henk Schokker; Jan Haak, Ernst Söllner (65. Joop Brunsting), Ebel Bos, Edu Nandlall; Erwin Haandrikman, Grads Fühler, Cees Spaans; Leon Vonk, Rudi Metz, Raymond de Vries. Bij MVV speelde Alfons Arts, die later nog zeven seizoenen voor onze club speelde.

Laatste keren
De laatste keer thuis tegen MVV staat bij veel Emmenaren nog vers in het geheugen. Even leek het een vervelende avond te worden toen Sven Blummel na 22 minuten de 0-1 maakte, maar daarna was het de beurt aan Emmen. En hoe. Via Jeredy Hilterman, Rui Mendes en een wonderschoon doelpunt van Azzeddine Toufiqui (een boogballetje over de keeper met buitenkant links), stond het bij rust 3-1. Na rust liepen we uit tot 7-1 via Mendes (nog tweemaal), Hilterman en Ben Scholte.

Het was overigens niet de eerste keer dat we thuis met zes goals verschil wonnen van MVV. Op 18 oktober 2014 was Jurjan Mannes (tegenwoordig hoofd scouting bij FC Emmen) bij zijn debuut in het betaalde voetbal met een mooi schot vanaf randje zestien voor de openingstreffer. Nadat MVV-verdediger Dalian Maatsen met rood van het veld moest, werd het een galavoorstelling. Roland Bergkamp zorgde met twee goals voor een 3-0 ruststand. Na rust scoorde Said Bakkati op 32-jarige leeftijd zijn eerste goal in het betaalde voetbal na een slippertje van de keeper. Cas Peters bepaalde de eindstand met twee treffers op 6-0.