Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – sc Heerenveen


Zondagavond om 20.00 uur wacht een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Friezen kwamen veertien keer eerder bij ons op bezoek. Drie keer was dat in de Eredivisie, zeven keer in de Eerste Divisie, drie keer in het bekertoernooi en één keer in de nacompetitie. Acht keer wonnen wij, twee keer eindigde het gelijk en vier keer gingen de punten naar Friesland. We nemen een kijkje in het archief voor statistieken ‘uut de aole deus’.


Eerste en laatste keer
De eerste officiële ontmoeting tussen FC Emmen en sc Heerenveen was op 21 september 1985. Na een matige wedstrijd ontplofte het stadion in de allerlaatste minuut. Na een mooie combinatie tussen Ted Venema en de ingevallen Gerben van der Weerd wist Henry Pelleboer de bal binnen te koppen en hij besliste daarmee de wedstrijd in het voordeel van de Emmenaren. Onze hoofdtrainer Theo Verlangen stuurde de volgende mannen het veld in: Reinier de Vries; Leo Driebergen, Ebel Bos, Walter Waalderbos, Bouke Oosting; Jan Postma, Grads Fühler, Vladimir Tortevski; Ale Hindriks, Ted Venema, Henry Pelleboer.

De laatste keer dat we thuis tegen Heerenveen speelden was op 13 mei 2021. In een leeg stadion werd het 3-1 door een goal van Nikolai Laursen en twee goals van Sergio Peña. De Friezen eindigden die wedstrijd met negen man. Scheidsrechter Bas Nijhuis deelde rode kaarten uit aan Lasse Schöne en Syb van Ottele.

Overigens eindigden wij eerder dat seizoen op bezoek bij sc Heerenveen met negen man, toen Nikolai Laursen en Simon Tibbling met rood van het veld moesten. Dat resulteerde uiteindelijk in een 4-0 overwinning voor de thuisploeg.

Eredivisie
In de Eredivisie zijn we thuis nog ongeslagen tegen sc Heerenveen. Naast de bovenstaande wedstrijd wist FC Emmen in 2019 twee keer te winnen. Op 7 april was het de dag van Caner Cavlan. Door twee goals van de linksback werd het 2-0 voor de thuisploeg. Later dat jaar, in augustus, werd het opnieuw 2-0. Ditmaal waren het Nikolai Laursen en Glenn Bijl die voor de goals zorgden.

Grootste overwinning en promotiekansen
De grootste thuisoverwinning tegen Heerenveen dateert uit 1989. Op 28 oktober wisten we, mede door een hattrick van Jan de Jonge, de Friezen met 4-1 te verslaan. De oud-spits van Heerenveen schoot in de beginfase een penalty raak. De tweede goal werd gemaakt door Rudi Metz. Even later schoot De Jonge na een goede assist van diezelfde Metz de 3-0 binnen en na een goede pass van Ben Haverkort maakte hij nog voor rust de 4-0. Na rust wist Lubbe van Dijk nog de 4-1 te maken, maar verder dan dat kwam de ploeg uit Friesland niet.

Later dat seizoen hadden beide clubs de kans om te promoveren naar de Eredivisie. Destijds werden er speciaal voor de wedstrijd tegen Heerenveen tribunes bijgebouwd, waardoor er die dag 10.000 toeschouwers aanwezig waren. In Emmen eindigde de wedstrijd tegen Heerenveen in een 1-0 overwinning door een goal van Rudi Metz. Drie dagen later werd het in Friesland 2-0 voor Heerenveen door goals van Gertjan Verbeek en Marten Dijk waardoor de Friezen promoveerden naar de Eredivisie.

Eerder deze week blikten we met oud-spelers Ben Haverkort en Jan Haak ook al terug op deze wedstrijd. Lees hier het interview!

Spelers voor beide clubs
Er zijn 37 (!) spelers die voor zowel FC Emmen en sc Heerenveen hebben gespeeld. Wat opvalt is dat geen enkele speler van de huidige selecties een verleden heeft bij de ander. Jan de Jonge is de naam die het meest in het oog springt. Hij kwam voor beide teams uit als speler, maar was ook actief als coach van zowel FC Emmen als sc Heerenveen.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de wedstrijd tegen Heerenveen te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!