Terug naar overzicht Terug

Ben Haverkort en Jan Haak misten Eredivisie op een haar na


In 2018 promoveerde FC Emmen voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivisie. Een onvergetelijke dag, maar in 1990 was de club óók erg dichtbij de Eredivisie. Samen met twee spelers van toen, namelijk Ben Haverkort en Jan Haak, blikken we terug op dat tweeluik met de aankomende tegenstander van het huidige FC Emmen: sc Heerenveen.

In het seizoen 1989/1990 presteerden de Emmenaren na de winter erg goed. Mede door nieuwe spelers als Frank Veldwijk, Patrick Bosch, Jan de Jonge en natuurlijk Ben Haverkort werd de selectie behoorlijk versterkt. De kans op promotie kwam volgens Haverkort eigenlijk uit het niets: “We hadden een heel aantal nieuwe spelers en na de winter ging het echt lopen. We waren een heel hecht team, allemaal semiprofs. Wij wonnen de laatste periode en als je die wint zit je er gelijk lekker in voor de nacompetitie.” In die nacompetitie werd in de poulefase afgerekend met FC Wageningen en Heracles Almelo, waardoor de Drenten zich plaatsten voor de finale over twee wedstrijden tegen sc Heerenveen.

Extra tribunes
Destijds werden er speciaal voor de thuiswedstrijd tegen Heerenveen tribunes bijgebouwd, waardoor er die dag 10.000 toeschouwers aanwezig waren. In Emmen eindigde de wedstrijd tegen Heerenveen in een 1-0 overwinning. Aanvankelijk leek het in een doelpuntloos gelijkspel te eindigen, maar in de blessuretijd was het Rudy Metz die voor de enige treffer zorgde. “Daarna kreeg Gerrie Schaap nog een enorme kans op de 2-0”, vertelt Haverkort. Maar hij wist oog in oog met keeper Johan Tukker niet te scoren. “En dat was misschien maar goed ook, anders was die hele tribune ingestort”, lacht Haverkort. Wat veel mensen niet weten is dat Haak die wedstrijd zijn duim brak. “Toen heb ik daar niks van gezegd, want dan had ik de uitwedstrijd moeten missen”, aldus Haak.

En dus speelde FC Emmen – met Haak in de basis – drie dagen later de return in Friesland. Na iets meer dan kwartier spelen stond het al 2-0 voor de thuisploeg door doelpunten van Gertjan Verbeek en Marten Dijk. Haverkort: “Zij hadden ook een tot de nok toe gevuld stadion en zetten gelijk volle bak druk op ons. We werden behoorlijk overrompeld. Daarna keerde de rust wat terug en gingen we op zoek naar een goal, want eentje was genoeg voor promotie.”

Maar die goal viel niet. Ook in Heerenveen kreeg Gerrie Schaap een grote kans op een treffer, maar hij scoorde niet en vertrok aan het einde van het seizoen naar Heerenveen.

Herkansing tegen NEC
Weer drie dagen later kreeg FC Emmen tegen NEC een herkansing, maar ook tegen de Nijmegenaren lukte het niet. En dat was ook niet het einde van de wereld, volgens Haverkort: “Voor ons was het natuurlijk hartstikke leuk geweest, maar de club was totaal niet voorbereid op de Eredivisie. Wij waren allemaal semiprofs en de club stond nog in de kinderschoenen, als je de situatie van toen vergelijkt met nu.”

Tegenwoordig is Haak verzorger bij de club. Na wat omzwervingen bij Drenthina en WKE werd hij verzorger bij de amateurs van Emmen. “In 2005 heeft toenmalig trainer Jan van Dijk mij hierheen gehaald en sindsdien ben ik hier verzorger van het eerste elftal.”

Bij het grote publiek is hij vooral bekend van de beruchte ‘longtest’. Hiermee laat hij nieuwe spelers geloven dat ze een longtest moeten doen, maar in werkelijkheid is de spirometer gevuld met zwart poeder. Iets wat altijd hilarische beelden oplevert.

Haverkort werd na zijn spelerscarrière scheidsrechter en is sinds 2017 commercieel directeur van de club. Hij is verantwoordelijk voor de commerciële zaken van de club, met name sponsoren.