Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – FC Groningen


Zondagmiddag om 12.15 uur wacht een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Elf keer eerder kwam FC Groningen bij ons op bezoek voor een officieel duel. Drie keer was dat in de Eredivisie, vijf keer in de beker, twee keer in de Eerste Divisie en één keer in de nacompetitie. Zes keer wonnen wij en vijf keer wonnen de Groningers. We duiken in de geschiedenis van dit affiche!

Nacompetitie voor promotie
In het seizoen 1999/2000 troffen FC Emmen en FC Groningen elkaar in de nacompetitie voor promotie naar de Eredivisie. Die wedstrijd ontplooide zich tot een waar kaartenfestival met gele kaarten voor Rick Slor, Markus Kranz, Leo Koswal, Gerard Kocks, Dominique van Dijk, Martin Drent, Etienne Barmentloo en Tony Alberda. De wedstrijd eindigde overigens in een 0-1 overwinning voor de Groningers, die later ook promoveerden.

Eerste en laatste keer
Op 18 april 1999 speelde FC Emmen voor het eerst een competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Onze hoofdtrainer Jan de Jonge stuurde destijds de volgende mannen het veld in: Migchelsen; Uneken, Barmentloo, Arts, Nurmela; Hofstede, Drent, Grummel; Hegeman, Kocks, Stroeve. Bij een 0-0 stand kreeg onze doelman Theo Migchelsen tien minuten voor tijd een rode kaart. Omdat er niet meer gewisseld kon worden, ging de ingevallen Jan van Raalte (de kleinste man van het veld) op doel. Hij zag Roy Stroeve de enige treffer maken en zorgde met een goede redding (met de voeten) voor de 1-0 eindstand.

De laatste keer dat we thuis tegen Groningen speelde was op 9 mei 2021. Het werd destijds 0-4, Arjen Robben had die wedstrijd een hoofdrol door twee assists te geven op Groningen-spits Alessio Da Cruz. De overige goals werden gemaakt door Bart van Hintum en Paulos Abraham. Laatstgenoemde is nog steeds actief voor de Groningers, de andere hoofdrolspelers van die dag niet.

De legendarische uitwedstrijd in Groningen
Op 16 december 2018 trof FC Emmen het FC Groningen van toenmalig trainer Danny Buijs. Het bleek een wedstrijd om nooit te vergeten. Vlak voor tijd leken de Groningers er met de overwinning vandoor te gaan door een goal van Mimoun Mahi, maar meteen vanaf de aftrap die daarop volgde was daar Nicklas Pedersen. Nick Bakker was als stormram naar voren gestuurd en kopte de bal door naar de Deense spits, die de bal achter doelman Sergio Padt schoot. In de slotseconden van de wedstrijd gaf Caner Cavlan de bal voor op de gemaskerde Tim Siekman vanuit een vrije trap. De verdediger kopte de bal terug op Nicklas Pedersen en de oud-Groninger maakte er 1-2 van.

Spelers voor beide ploegen
Er speelden maar liefst 71 (!) spelers voor zowel FC Groningen als onze club. Van onze huidige selectie hebben Ahmed El Messaoudi, Maikel Kieftenbeld, Richairo Živković, Keziah Veendorp, Lorenzo Burnet en Jeroen Veldmate een verleden bij de tegenstander van zondag.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de wedstrijd tegen FC Groningen te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!