Uut de Aole Deus | FC Emmen – Feyenoord

Zondagmiddag om 14.30 uur spelen we de vijfde officiële thuiswedstrijd tegen Feyenoord, in de op voorlaatste speelronde van de Eredivisie. Tot dusver troffen we de Rotterdammers slechts driemaal in de Eredivisie en één keer in het bekertoernooi. In drie gevallen trok Feyenoord aan het langste eind, maar in ons meest succesvolle Eredivisie-seizoen speelden we met 3-3 gelijk. Voor meer statistieken en feitjes uit het verleden nemen we een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

Eerste ontmoeting
De eerste keer dat de Rotterdammers bij ons op bezoek kwamen was op 11 oktober 1987. Het ging om een wedstrijd in de eerste ronde van het bekertoernooi. Achteraf bleek het een hoogtepunt in een verder niet spectaculair seizoen, de ploeg van hoofdtrainer Theo Verlangen boekte slechts vijf overwinningen in 38 wedstrijden waardoor de Emmer formatie achttiende werd in de Eerste Divisie. Na dit seizoen werd onze oefenmeester opgevolgd door Ben Hendriks. Op de met 1-3 verloren bekerwedstrijd tegen Feyenoord kwamen destijds 8.502 supporters af. De enige Drentse treffer was afkomstig van Erwin Haandrikman. Verlangen stuurde de volgende heren het veld in: Schokker; Volkerink (81. Eijkelkamp), Brunsting, Bos, Smand; Spaans, Söllner, Van der Weerd (62. Niemeijer); Hindriks, Schaap, Haandrikman.

Spectaculair duel
De eerstvolgende ontmoeting vond pas 31 jaar later plaats. Op 9 december 2018 speelden we voor het eerst in de Eredivisie tegen de Rotterdammers. Helaas verloren we met 1-4, maar in ons eerste Eredivisie-seizoen eindigden we op een keurige veertiende plaats.

Een jaar later, op 22 september 2019, speelden we wederom tegen de Rotterdammers op De Oude Meerdijk. Wat we in 2022 lieten zien tegen Ajax (3-3), deden we in 2019 ook; we kunnen het iedere ploeg moeilijk maken in ons eigen stadion.

Al heel vroeg in de wedstrijd kwamen we op achterstand door een treffer van Orkun Kökçü. Na een lange bal van Renato Tapia belandde de bal via Steven Berghuis voor de voeten van de Turkse international, zo kon hij al in de derde minuut tot scoren komen. Ook het tweede doelpunt viel al vroeg in de wedstrijd, in de twaalfde minuut was het dit keer Luciano Narsingh die een voorzet van Berghuis in het doel werkte.

Geen genoegen met een gelijkspel
Na de vroege 0-2 achterstand vochten we ons terug; halverwege de eerste helft zorgde Robbert de Vos op schitterende wijze voor de aansluitingstreffer. Na een half uur spelen viel het vierde doelpunt van de wedstrijd. Sergio Peña bracht ons op gelijke hoogte door een absolute wereldgoal, zijn poeier van buiten de zestien belandde precies in de kruising. Vanaf dit moment bleven we doorgaan en namen we geen genoegen met een gelijkspel. Voor rust belandde er nog een bal op de paal en werd er een goal van Michael de Leeuw afgekeurd vanwege een overtreding.

Na rust gingen we door, de 3-2 viel een halfuur voor tijd na een individuele actie van Luciano Slagveer. Een kwartier voor tijd werd het door een rode kaart van Michaël Heylen toch nog billenknijpen. Helaas viel de gelijkmaker van Jens Toornstra dan ook in de slotseconden van de wedstrijd, toen de blessuretijd er eigenlijk al op zat. Al met al was het misschien wel een van de meest spectaculaire wedstrijden van het seizoen.

Mede door dit resultaat eindigden we dat seizoen op de twaalfde plaats in de Eredivisie. Toen het seizoen vroegtijdig werd afgebroken door corona, leken we in eigen huis onverslaanbaar.

Laatste ontmoeting
De laatste officiële ontmoeting was op 1 november 2020. In een leeg stadion kwamen vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een rake strafschop van Anco Jansen. Helaas werd diezelfde Jansen met rood bestraft waardoor we met tien man verder moesten. Een paar minuten later bracht Mark Diemers de bezoekers op gelijke hoogte via een strafschop. Met tien man lukte het Michael de Leeuw wel om kort voor rust met een antwoord te komen, zo werd het 2-1. Hierna waren het Toornstra en Naoufal Bannis die de wedstrijd helaas in het voordeel van Feyenoord beslisten (2-3).

In Rotterdam
Naast de thuiswedstrijden tegen Feyenoord speelden we viermaal een officiële wedstrijd in Rotterdam-Zuid, alle vier in de Eredivisie. Drie keer hield Feyenoord de punten in de Kuip en één keer behaalden we een resultaat. In het seizoen 2020/2021 speelden we met 1-1 gelijk door een treffer vanaf elf meter van De Leeuw. Kökçü zorgde voor het Rotterdamse doelpunt.

Eerder dit seizoen
Op 27 augustus, in de vierde speelronde van dit seizoen, speelden we ook al tegen Feyenoord. In De Kuip werd het destijds 4-0 voor de thuisploeg. De formatie van Dick Lukkien bleef lang in de wedstrijd, maar moest door late treffers van Quinten Timber, Santiago Giménez, Jacob Rasmussen en Sebastian Szymański toch een nederlaag slikken.