Historie FC Emmen – FC Dordrecht (play-offs)

Nu de reguliere competitie erop zit, is het tijd voor het toetje van dit seizoen; de play-offs. Daarin nemen we het dinsdagavond thuis op tegen FC Dordrecht, dat al 31 keer eerder bij onze club te gast was. Dat was dertig keer een wedstrijd in de Eerste Divisie en één keer eerder een wedstrijd in de nacompetitie. De balans is in ons voordeel, met zestien overwinningen, negen gelijke spelen en vijf nederlagen.

Eerste keer
De eerste keer dat we FC Dordrecht ontvingen, heette de club nog DS’79. Op 28 augustus 1985 speelden we thuis tegen de Dordtenaren in onze derde wedstrijd in het betaalde voetbal en het werd onze eerste zege ooit in het profvoetbal. Ted Venema opende voor rust de score namens Emmen, hij kopte een voorzet van Ale Hindriks in de goal. Na rust maakte Bert Bartelings voor Dordt de gelijkmaker, maar Henry Pelleboer schoot op aangeven van Grads Fühler de winnende 2-1 binnen. Trainer Theo Verlangen koos destijds voor deze opstelling: De Vries; Driebergen, Waalderbos, Bos, Oosting; Postma, Fühler, Spaans; Hindriks (73. Faber), Venema (85. Sikkinga), Pelleboer.

Emmen-uit groeide in de jaren negentig uit tot een potje waar veel Dordtenaren niet met plezier aan terug zullen denken. Tussen 1993 tot 1999 reisden ze zeven keer af naar Drenthe, zeven keer keerden ze puntloos huiswaarts.

Nacompetitie
Daaronder viel ook het enige nacompetitie-duel tussen beide ploegen in Emmen. Op 30 mei 1999 werd het een waar spektakel dat in 5-3 eindigde. Voor Emmen waren Roy Stroeve (tweemaal), Peter Hofstede en Martin Drent (ook twee doelpunten) trefzeker. Bij de Emmenaren speelden toen ook Alfons Arts, Marc Hegeman en Michel van Oostrum mee. Wat dat betreft belooft dat wat voor dinsdag!

Laatste keer
De laatste keer dat FC Dordrecht bij ons op bezoek kwam, was eerder dit seizoen. Op 1 september 2023 kregen we al snel een flinke tegenvaller te verwerken, want Maikel Kieftenbeld moest al na elf minuten met rood naar de kleedkamer. Via Joey de Bie en Adrian Segecic kwamen de bezoekers daarna snel op een 0-2 voorsprong. Voor rust deed Joey Konings nog wat terug, maar door een doelpunt van Mathis Suray stond het bij rust 1-3. In het laatste half uur van de wedstrijd drong Emmen aan (nadat ook Dordrecht met tien man kwam te staan door rood van Rocco Shein), maar een eigen doelpunt van Mike te Wierik gooide roet in het eten. Konings bepaalde de eindstand op 2-4.