Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – SC Cambuur


Zondagmiddag om 16.45 uur komt SC Cambuur naar De Oude Meerdijk voor de zestiende speelronde van de Eredivisie. 29 keer eerder kwamen de Friezen naar Emmen voor een officieel duel. Vijftien keer bleven de punten in Drenthe, tien keer ging de buit mee naar Leeuwarden en vier keer deelden we de punten. We nemen een kijkje in het archief voor statistieken en feiten ‘uut de aole deus’.

Eerste en laatste keer
De eerste editie van deze wedstrijd was op 14 december 1985. Die wedstrijd eindigde, onder toeziend oog van 3700 toeschouwers, in een bloedeloze 0-0. Onze hoofdtrainer Theo Verlangen stuurde destijds de volgende mannen het veld in: De Vries; Driebergen, Waalderbos, Bos, Oosting; Postma, Fühler, Van der Weerd; Spaans, Pelleboer, Venema.

De laatste keer dat Cambuur hier op bezoek kwam was op 6 oktober 2017. Het werd destijds 2-0 voor onze club. Op het halfuur zorgde Cas Peters vanuit een moeilijke hoek voor de openingstreffer. In de tweede helft maakte Omran Haydary, uit een voorzet van Alexander Bannink, de 2-0. De laatste keer dat we tegen Cambuur speelden was op 23 februari 2018. In Leeuwarden eindigde het in 1-1. Weer was het Cas Peters die de goal maakte voor Emmen.

Succesvolle nacompetities
In de nacompetitie presteren we erg goed tegen Cambuur. Op 18 mei 1996 wonnen we voor 4281 supporters met 4-0. Onze topscorer aller tijden Michel van Oostrum wist twee keer het net te vinden. De overige goals werden gemaakt door Mika Nurmela en Roy Stroeve.

Zes jaar later troffen we de Leeuwarders opnieuw in de nacompetitie. Een succesvol spektakelstuk eindigde in 5-1. Dennis Iliohan en Marinus Dijkhuizen maakten de goals voor de pauze. In de tweede helft pikte ook Jeffrey de Visscher zijn goal mee én maakte de ingevallen Paul Weerman er twee. Voor Cambuur deed Johan Abma nog wat terug, waardoor het eindigde in 5-1.

Mark Diemers, Jurjan Mannes, Ben Haverkort en anderen
Er speelden maar liefst twintig spelers voor zowel SC Cambuur als onze club, waaronder onze hoofdscout Jurjan Mannes en commercieel directeur Ben Haverkort. Van onze huidige selectie heeft alleen Mark Diemers een verleden in Leeuwarden.

Onze hoofdtrainer blikt vooruit op de wedstrijd tegen Cambuur. Klik hier voor de voorbeschouwing!