Uut de Aole Deus | FC Emmen – Almere City

Zondagavond staat de belangrijkste wedstrijd van het seizoen op het programma. Thuis tegen Almere City FC moeten we een 2-0 nederlaag goedmaken om ons te handhaven in de Eredivisie. Vijftien keer eerder speelden we thuis tegen de betaald voetbalclub van Flevoland. Zeven keer wonnen we, vijf keer werd het gelijk en drie keer gingen de punten mee naar Almere. De balans is dus in Drents voordeel. In vier van de zeven overwinningen was het verschil twee of meer doelpunten. Dat hebben we ook zondag weer nodig. We nemen een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

Eerste ontmoeting
Almere zelf bestaat pas een kleine vijftig jaar, de voetbalclub pas sinds 2001. Die ontstond in 2001 uit de omnisportvereniging Omniworld, waar naast voetbal ook aan volleybal, basketbal, zaalvoetbal en handbal werd gedaan. In 2005 trad FC Omniworld toe tot het betaalde voetbal, in 2010 werd de naam veranderd in Almere City FC.

De eerste ontmoeting tussen Emmen en Almere was dan ook in het seizoen 2005/2006. Op 21 oktober 2005 ontvingen we de Almeerders in ons eigen stadion en het werd een gedenkwaardige wedstrijd. Na een vroege openingstreffer van Mourad Mghizrat volgden veel kansen op een tweede treffer en na een half uur spelen moest Almere ook nog met tien man verder na tweemaal geel binnen één minuut voor Léon Ramos. De 2-0 bleef uit en dus groeide de angst dat Almere uit een zeldzame kans tóch de 1-1 zou scoren. Dat gebeurde gelukkig niet, in de slotfase brak het verzet van de bezoekers; Mark Veldmate (de broer van onze huidige aanvoerder Jeroen), Sergio van Dijk (tweemaal) en Niki Leferink zorgden binnen een tijdsbestek van acht minuten voor een 5-0 eindstand.

Laatste keer
Ook de laatste keer dat we in eigen huis tegen Almere City speelden wisten we te winnen. Op 29 november 2021 was Jasin Assehnoun de grote man in een vanwege corona leeg stadion. Vroeg in de wedstrijd veroverde Assehnoun de bal op de Almeerse helft en schoot hij beheerst de 1-0 binnen langs doelman en oud-Emmenaar Agil Etemadi. Een kwartier later herhaalde de Fin dat kunstje; nadat Rui Mendes op de keeper stuitte, was de rebound voor Assehnoun: 2-0. Na rust scoorde hij op aangeven van Jeredy Hilterman (tegenwoordig speler van Almere) op schitterende wijze de 3-0, door vanaf links naar binnen te dribbelen en de verre hoek te vinden – zoals hij dat deze play-offs ook al tegen NAC Breda deed.

Geen succes in 2015/2016
Eén keer eerder troffen we de Almeerders in de play-offs, namelijk in de eerste ronde van het seizoen 2015/2016. Het werd geen succes, want in beide ontmoetingen verloren we met 4-1. Eerder dat seizoen was de wedstrijd in Emmen een waar spektakelstuk, alleen helaas niet in ons voordeel. Op 26 februari 2016 scoorde Ricardo Kip namens Almere al vroeg de 0-1, maar na een rode kaart voor Almeerder Kaj Ramsteijn kwamen we via een benutte strafschop van Marnix Kolder binnen een kwartier al terug op 1-1. Voor rust scoorde Kolder opnieuw, maar vervolgens moest ook Emmenaar Jens Jurn Streutker met rood naar de kant omdat hij aan de noodrem trok. Uit de vrije trap scoorde Kip opnieuw, waardoor we met 2-2 aan de thee gingen. Na rust scoorde Pelle van Amersfoort tweemaal namens Almere, waarna Raymond Gyasi de 3-4 maakte. Kip maakte zijn hattrick compleet en bracht de marge voor Almere weer op twee goals, maar in de slotfase brachten Erixon Danso en Boy Deul de stand weer gelijk: 5-5. Helaas was Almere via Soufyan Ahannach in blessuretijd nogmaals trefzeker in de counter: 5-6.

Bij Almere en Emmen
Zestien spelers speelden voor zowel Emmen als Almere, waaronder Jeredy Hilterman, Lesmond Prinsen, Mamedov, Rick ten Voorde, Sven Braken en Youri Loen.

Onze hoofdtrainer Dick Lukkien blikt vooruit op de allesbeslissende wedstrijd tegen Almere City, tevens zijn laatste wedstrijd als hoofdtrainer van onze club. Klik hier voor de voorbeschouwing!