Terug naar overzicht Terug

Historie FC Dordrecht – FC Emmen (play-offs)


Zaterdag staat de 33e editie van FC Dordrecht – FC Emmen op het programma. In de geschiedenis won de thuisploeg zestien keer, werd het zeven keer gelijk en wonnen we negen keer. Het overgrote deel van de ontmoetingen vond plaats in de Eerste Divisie; één keer speelden we in de beker en één keer eerder in de nacompetitie.

Eerste keer
De eerste keer dat we op bezoek gingen bij de Dordtenaren was op 20 april 1986, toen de club nog de naam DS’79 droeg. Aan de Krommedijk werd het 3-1 voor de thuisploeg. Theo Kulsdom had met twee treffers voor de 2-0 ruststand gezorgd. Na rust kwam Leon Vonk nog wel met de aansluitingstreffer, maar vervolgens completeerde Kulsdom zijn hattrick en bepaalde hij de eindstand op 3-1. Vlak voor tijd moest Emmenaar Ebel Bos nog met tweemaal geel en dus rood van het veld, toen hij Dordtenaar Henny Michielsen voor tijdrekken bij een vrije trap naar de grond werkte. Dat leverde hem geel op en enkele seconden later sloeg hij diezelfde Michielsen in het gezicht. Dat leverde hem logischerwijs zijn tweede gele kaart op.

De enige andere ontmoeting in de nacompetitie (tegenwoordig play-offs) was op 16 juni 1999. Chima Onyeike opende na rust de score namens de thuisploeg en een kwartier later was Bilin Maximiano verantwoordelijk voor de 2-0. Drie minuten later maakte Martin Drent nog wel de 2-1, maar in het laatste kwartier vielen geen doelpunten meer. Alfons Arts, Marc Hegeman en Michel van Oostrum stonden toen allemaal in de basis bij Emmen.

Ruime overwinningen gevolgd door slechte reeks
In de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004 boekten we ruime zeges in Dordrecht. Op 18 oktober 2002 zorgde Donny de Groot vlak voor rust voor de 0-1 in een wedstrijd waarin Emmen duidelijk bovenliggend was. Toen Rodney Cairo kort na rust de 0-2 scoorde, was de wedstrijd grotendeels gespeeld. In de slotfase waren Cairo en De Groot beide nogmaals trefzeker: 0-4. Bij Emmen speelde Alfons Arts de hele wedstrijd. Teammanager Antoine van der Linden stond destijds in de basis, maar hij zal niet tevreden terugkijken op dit duel. Hij liep in de eerste helft een gebroken kuitbeen op en bleek daardoor lange tijd uitgeschakeld.

Het seizoen daarna deden de Emmenaren er nog een schepje bovenop, toen dit duel op 16 april 2004 eindigde in 1-5. Mourad Mghizrat en Ruud Berger scoorden beide twee doelpunten, Gerben Tieltjes zorgde namens Emmen voor het slotakkoord. Daardoor bleven we voor het vijfde seizoen op rij ongeslagen in Dordrecht, met vier overwinningen en één gelijkspel.

Maar we bleken geen angstgegner voor de Schapekoppen, want in de acht seizoenen daarna bleef de volle buit telkens aan de Krommedijk – met op 9 oktober 2009 zelfs een pijnlijke 5-0 nederlaag voor onze club. Overigens wonnen we ook op 28 april 2017 nog met vier doelpunten verschil in Dordrecht. De 0-4 eindstand werd toen bepaald door twee doelpunten van Tim Siekman en twee van Nick Bakker.

Promotie in Dordrecht
De editie van 15 april 2022 verdient ook een speciale vermelding. De volledige zuidtribune, tegenover de fanatieke noordtribune van Dordrecht, was gevuld met Emmenaren. Ook op de lange zijde aan de oostkant zaten veel Emmenaren. Zij wilden allemaal getuige zijn van onze tweede promotie naar de Eredivisie. Dat stond namelijk op het spel; een overwinning zou betekenen dat de tweede plek (en dus rechtstreekse promotie) niet meer weggegeven zou kunnen worden.

Rui Mendes maakte op slag van rust de 0-1 en dat bleek de enige treffer van de avond. Het laatste kwartier werd het nog wel spannend nadat Keziah Veendorp door zijn tweede gele kaart van het veld moest, maar de voorsprong bleef tot het eindsignaal op het bord staan. Daardoor kon een dag later het feest losbarsten op het Raadhuisplein in Emmen-centrum.

Laatste keer
Eerder dit seizoen verloren we met 2-1 op bezoek bij FC Dordrecht. In de eerste helft creëerden we genoeg kansen, maar zat het helaas niet mee in de afwerking. Door een doelpunt van Korede Osundina vlak voor rust leken we zelfs met een 1-0 achterstand te gaan rusten. De eerste serieuze kans van de Dordtenaren was meteen raak. Een minuut later scoorde Joey Konings met een vrije trap de 1-1. Na de pauze groeide Dordrecht-doelman Trevor Doornbusch uit tot man van de wedstrijd door de vele Drentse doelpogingen te pareren. Bovendien scoorde Ilias Sebaoui de 2-1, wat uiteindelijk de beslissing bleek. Zo werd slechts één van de 25 schoten van de Emmenaren omgezet in een doelpunt, mede doordat de paal en tweemaal de lat in de weg stonden. Omdat dit de laatste wedstrijd van 2023 was én de vierde nederlaag op rij, eindigden we dat kalenderjaar in mineur. Inmiddels zijn we vijf wedstrijden ongeslagen; na vier overwinningen speelden we dinsdag in de heenwedstrijd tegen Dordrecht immers met 2-2 gelijk. De laatste keer dat we een langere ongeslagen reeks neerzetten was in maart tot april 2022.

Spelers van beide clubs
25 spelers hebben bij zowel het eerste van Emmen als het eerste van Dordrecht gezeten. Onder hen vinden we onder andere Cendrino Misidjan, Glenn Bijl, Jafar Arias, Leo Koswal, Michael Chacon, Rick ten Voorde en Youri Loen.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Alfons Arts!