Uut de Aole Deus | SC Cambuur – FC Emmen

Zaterdagavond gaan we voor speelronde 27 op bezoek in Friesland, om 20.00 uur staat de kraker tegen Cambuur op het programma. In totaal speelden we 28 keer eerder in Leeuwarden. 26 keer was dit in de Eerste Divisie en twee keer in de Nacompetitie. Op het hoogste niveau zijn de ontmoetingen op één hand te tellen, zaterdag treffen we de Friese club voor de tweede keer in de Eredivisie. Eerder dit jaar eindigde de wedstrijd op De Oude Meerdijk in een gelijkspel (0-0).

Op papier is Cambuur een lastige tegenstander voor onze club; in de laatste zeven edities bleven de punten zes keer in Leeuwarden en deelden we de punten één keer. Dit wil echter niet zeggen dat we kansloos zijn, tien keer eerder namen we de volle buit mee terug naar Emmen. Hoe het ons verder afging in Leeuwarden lees je hieronder met wedstrijden ‘uut de aole deus.’

Eerste keer
De eerste ontmoeting met Cambuur was op 24 mei 1986. De wedstrijd werd door doelpunten van Leon Vonk en Fransisco Metz (twee stuks) met 1-3 gewonnen. De eerste twee goals vielen beide vanuit een vrije trap, de derde goal kwam tot stand uit een corner. En dat alles binnen een half uur, zo was de wedstrijd al vroeg beslist. Hoofdtrainer Theo Verlangen stuurde destijds deze mannen het veld in: Reinier de Vries, Leo Driebergen, Walter Waalderbos, Ebel Bos, Bouke Oosting (46. Joop Brunsting); Fransisco Metz, Grads Fühler, Edu Nandlall; Gerben van der Weerd, Ted Venema (66. Henry Pelleboer) en Leon Vonk.

Laatste keer
De laatste editie van deze uitwedstrijd was op 23 februari 2018. Na tien minuten spelen zorgde oud Cambuur-speler Anco Jansen voor de eerste dreiging, zijn schot van dichtbij werd helaas gekeerd door keeper Erik Cummins. Na een klein half uur spelen viel de treffer juist aan de andere kant. Na een handsbal van Jeroen Veldmate zorgde Alvin Daniels voor de ogen van 7.476 toeschouwers vanuit een penalty voor de openingstreffer. Na de voorsprong voor de thuisploeg bleef het lang stil. Pas in de 71e minuut kwam FC Emmen met een antwoord. Op aangeven van Jansen kon Cas Peters de bal in het doel van Cummins werken. Met een eindstand van 1-1 liet de ploeg van Dick Lukkien in de derde periode van de Eerste Divisie voor het eerst punten liggen. Maar eind goed, al goed want via de play-offs wisten de Emmenaren dat seizoen voor het eerst in de historie te promoveren naar de Eredivisie.

Laatste overwinning in Leeuwarden
De laatste keer dat we wonnen in Leeuwarden was op 10 maart 2008. Of de winstpartij verdiend was is een andere vraag, maar ‘verdiend’ geldt in het voetbal niet. Volgens Cambuur-trainer Jurrie Koolhof (die in 2002-2003 nog assistent-trainer bij Emmen was) had alleen de thuisploeg recht op drie punten, collega Gerry Hamstra sloot zich hierbij aan: “De gelukkigste heeft gewonnen”, aldus de Emmer coach. Cambuur trof vroeg in de wedstrijd maar liefst twee keer de lat, ook ging er een poging rakelings naast. Al deze kansen mochten niet baten want in de 77e minuut viel de beslissing aan de andere kant. Na een voorzet van Geoffrey Verweij tikte Rudy Jansen de bal in eigen doel. Die 0-1 voorsprong gaven de Drenten niet meer weg.

Spektakelstuk in kampioensstrijd
Op 13 april 1996 gingen we ook op bezoek bij Cambuur. Het was de 31e speelronde van de Eerste Divisie en de Emmenaren stonden tweede in de competitie, met slechts één punt achterstand op AZ. Op plaats drie stond Cambuur en dus was dit een veelbelovende topper in de competitie. Die beloftes werden waargemaakt, want het werd een spektakelstuk. Al na vier minuten opende Martin Drent (die overigens vandaag zijn 53e verjaardag viert) de score. Daarna kregen de Leeuwarders echter kans op kans en via Johan Abma en Stefan Jansen kwam de 2-1 ruststand op het bord – een stand waarover de Drenten niet mochten klagen. Na rust moet Cambuur-verdediger Richard Elzinga geblesseerd naar de kant en dat luidde de Friese ondergang in. Eerst kopte Mark Oosterhof een voorzet van Jan de Jonge keihard in eigen doel en twee minuten later maakte Mika Nurmela de 2-3. Vervolgens kwam Emmen niet meer in de problemen en in de slotfase werd het zelfs nog 2-4. De Jonge scoorde uit een strafschop na hands van Abma, die daarom bovendien met rood van het veld moest.

Met nog slechts drie wedstrijden te gaan in de competitie was het kampioenschap dus een reële mogelijkheid. En de eerstvolgende wedstrijd was uitgerekend thuis tegen koploper AZ. Daarna volgden nog een uitwedstrijd tegen FC Den Haag en een thuiswedstrijd tegen SC Heracles. Helaas werd die wedstrijd tegen AZ met 0-2 verloren en eindigden de laatste twee wedstrijd in 2-2 gelijke spelen. In Poule B van de nacompetitie lukte het vervolgens ook niet om te promoveren, N.E.C. bleek daarin te sterk.

Voor beide clubs
Er speelden 42 spelers voor zowel FC Emmen als Cambuur. Van de huidige selectie heeft Mark Diemers een verleden in Leeuwarden, daar doorliep hij de jeugdopleiding en maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal. Ook onder andere Dennis Telgenkamp, Ben Haverkort, Tjaronn Chery en Michel van Oostrum hebben een verleden bij beide clubs.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de wedstrijd tegen Cambuur te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!