Terug naar overzicht Terug

Het is zondag in Rotterdam alles of niets


‘Alles of niets’, of ‘De dood of de gladiolen’, het zijn uitspraken die van toepassing zijn op het cruciale duel tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen. Voor de thuisclub staan er miljoenen op het spel want bij degradatie zou de begroting drastisch naar beneden moeten. Bij FC Emmen is het omgekeerde het geval, bij promotie gaat de begroting ongetwijfeld de hoogte in. In het met veel spanning tegemoet geziene duel zijn de uitgangspunten ook duidelijk. Sparta moet winnen omdat het in de uitwedstrijd niet heeft gescoord, uitzondering zou een doelpuntloos gelijkspel na verlenging kunnen zijn wanneer strafschoppen de beslissing moeten brengen. Elk gelijkspel boven de 0-0 is dus in het voordeel van FC Emmen.

In Emmen en wijde omgeving leeft sterk het gevoel dat dit het seizoen van FC Emmen zou kunnen worden. Bij Sparta is het tegenovergestelde het geval. De overtuiging is er dat ook het komende seizoen eredivisievoetbal op Spangen wordt gespeeld. Maar er wordt nog steeds gemokt over de strafschop die in Emmen niet werd gegeven. Iedereen heeft het onderhand gezien. Zo ook oud topscheidsrechter Mario van de Ende die voor Radio Rijnmond verklaarde: ,,Ik snap er niets van, het was honderd procent een strafschop.’’ Sparta directeur-directeur Manfred Laros belde na afloop zelfs direct met de top van de KNVB. ,,Dit gaan we niet langer accepteren’, hoe dat er in de praktijk uit zou moeten zien werd niet duidelijk. Wel zag Laros het onherroepelijke van de 0-0 in Emmen in. ,,Je kunt de wedstrijd natuurlijk niet terug draaien.’’  Overigens is een strafschop natuurlijk niet automatisch een doelpunt. FC Emmen doelman Dennis Telgenkamp heeft er dit seizoen al twee gestopt, hij had dat ook donderdagavond kunnen doen.

Trainer Dick Advocaat was natuurlijk ook boos maar wil bij zijn afscheid van Sparta niet denken aan een negatief resultaat. Op de vraag van Fox Sports ‘En wat als FC Emmen gaat scoren?, zei hij optimistisch: ,,Dat gebeurt niet.’ Advocaat heeft voor het duel tegen FC Emmen wel weer de beschikking over de verdedigers Bart Vriends en Miquel Nelom die er in Emmen niet bij konden zijn. FC Emmen trainer Dick Lukkien moet het daartegenover doen zonder verdediger Stef Gronsveld die is geschorst. Het duel wordt geleid door Dennis Higler, in eerste instantie was Pol van Boekel aangewezen.