Terug naar overzicht Terug

Het FC Emmen-moment van… Martin Drent


Deze week vroegen wij Martin Drent om te vertellen over zijn mooiste FC Emmen-moment. 

De spits uit Groningen maakte veel doelpunten namens FC Emmen, maar ééntje staat hem in het bijzonder bij. Het was de winnende goal in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen in 1998. Martin kan zich nog goed herinneren dat de wedstrijd bijna niet doorging: “Het sneeuwde toen erg hard en ik weet dat onze vrijwilligers er alles aan gedaan hebben om het veld bespeelbaar te maken. Dat lukte gelukkig.”

Het was niet voor niks dat Martin, en met hem heel Emmen, die wedstrijd graag wilde spelen. Het weekend ervoor pakte de ploeg van Jan de Jonge, die het stokje rond die periode overnam van Azing Griever, namelijk de periodetitel: “Het weekend daarvoor werden we periodekampioen inderdaad, we zaten daardoor in een ontzettend goede flow en we voelden ons als ploeg heel sterk. Dat gevoel heb je nodig als je in de underdogpositie zit.”

Heerenveen daarentegen werd de week ervoor uitgeschakeld in het Europees toernooi voor bekerwinnaars en moest die klap nog deels verwerken. De Friezen hadden hier alleen geen tijd voor, want de wedstrijd in Emmen stond al snel op het programma: “Ik kan het niet hard maken, maar ik had wel het gevoel dat zij toch wel hoopten dat die wedstrijd afgelast zou worden. Zij wisten natuurlijk ook dat wij in een goede vorm verkeerden en we hadden gewoon een ploeg met veel kwaliteit. We deden die jaren altijd bovenin de eerste divisie mee.”

De wedstrijd zelf werd een zware voor Martin en zijn ploeggenoten. “Wij begonnen hartstikke goed aan de wedstrijd, we kwamen ook al vrij snel op een 2-0 voorsprong. Ik kan mij alleen nog wel herinneren dat Heerenveen een stuk fitter was en ze kwamen terug tot 2-2. Wij zaten er als ploeg helemaal doorheen, we kwamen eigenlijk niet meer voor hun doel en het was knokken en tegenhouden.”

Maar toen belandde de bal voor de spits: “Ja, die bal werd gegeven vanaf de linkerkant als ik mij niet vergis. Ik weet dat, voordat ik schoot, de bal met een stuit aankwam. Hierdoor kon ik de bal vanuit de lucht nemen en ik ramde hem in de verre hoek. Iedereen werd gek, voor mij als Groninger was het lekker natuurlijk. Maar voor de club was het fantastisch, we wonnen ten slotte van een eredivisionist.”

De overwinning werd goed gevierd door de Emmenaren: “We moesten onszelf wat inhouden toen wij die periode wonnen. We wisten natuurlijk dat we woensdag die bekerwedstrijd hadden en wilden fit zijn. Maar dat hebben wij keurig ingehaald, haha. In die tijd vierden wij onze overwinningen altijd wel extra, moet ik je zeggen, maar dit was natuurlijk geweldig. Het mooie was, in die tijd was er nog geen spelershome. Toen was het gewoon nog open, dus in principe kon iedereen langskomen. Dat was absoluut de mooiste kroeg van Drenthe, gekkenhuis.”

Drent bleef in Drenthe, ook na zijn carrière. “Het is hier gewoon heel fijn wonen. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik direct terug zou gaan naar Groningen, maar ik heb nu al heel lang het gevoel: waarom? Ik woon hier prachtig en heb hier kinderen die opgroeien. Het is hier gewoon heel fijn,” sluit de spits af.