Terug naar overzicht Terug

‘Actie Soep op de Stoep’ groot succes in Emmen


Gisteren trokken 32 vrijwilligers een achttal wijken van Emmen in om ‘zij die in de huidige coronatijd wel een beetje extra aandacht verdienen’ te verrassen met een kopje snert, een plak roggebrood en twee plakjes spek. Tijdens ‘Actie Soep op de Stoep’-Emmen deelden de vrijwilligers ruim 600 koppen snert uit aan de nietsvermoedende inwoners.


‘Actie Soep op de Stoep’ is een initiatief van Bas Scholte Aalbes, MVO-coördinator bij Huize Odoorn. Huize Odoorn is partner van Stichting Naoberschap United. Op 17 oktober verraste hij samen met de gemeente Borger-Odoorn, lokale ondernemers, maatschappelijke instanties en 24 enthousiaste vrijwilligers ruim 500 huishoudens met een kop snert.

Wegens het daverende succes en de noodzaak van de actie omarmde ook Stichting Naoberschap United, de maatschappelijke stichting van FC Emmen, het initiatief. Daarnaast haakten de gemeente Emmen (M&GEZOND!), Carmelcollege Emmen, 2GetThere Coaching en wederom Huize Odoorn aan.

Jos Schaart, MVO-coördinator bij Stichting Naoberschap United, is trots op de actie: “Bij FC Emmen hebben we het doel om ons zeer nadrukkelijk in te zetten voor de maatschappij, dat doen we voor ouderen onder andere met de FC Emmen OldStars en het project De Derde Helft. Het is dan ook prachtig om te zien dat de FC Emmen OldStars, die als gevolg van corona niet kunnen trainen, nu meehelpen om bij anderen een lach op hun gezicht te toveren.”

Leerlingen en docenten van het Carmelcollege in Emmen stonden vanochtend vroeg vanaf zeven uur in het kooklokaal van de school om de ruim 600 porties snert te koken. Na het koken zetten een achttal leerlingen hun mondkapjes op om de soep te verdelen in een nabijgelegen appartementencomplex. Daarnaast staat de school ook garant voor de gemaakte kosten van de snert, het roggebrood en de spek.

Vanuit de gemeente Emmen en M&GEZOND! deelde Raymond Wanders, wethouder volksgezondheid, samen met jongerencoaches van 2GetThere Coaching ook 75 porties snert uit. De rest van de snert werd uitgedeeld door enthousiaste vrijwilligers.

Naar aanleiding van de actie kwamen bij Stichting Naoberschap United en Huize Odoorn veel hulpvragen binnen vanuit bezochte bewoners. De komende periode wordt gebruikt om in de praktijk invulling te geven aan deze hulpvragen. Zo vroeg iemand om hulp bij het doen van boodschappen terwijl een ander graag elke week telefonisch contact heeft om te praten over alledaagse zaken.