Terug naar overzicht Terug

Het FC Emmen-moment van… Alexander Bannink


Deze week bespreken we het mooiste moment in het FC Emmen-shirt van Alexander Bannink.

De aanvallende middenvelder speelde 172 wedstrijden in het shirt van FC Emmen, waarin hij maar liefst vijftig keer wist te scoren. Met twee doelpunten in de nacompetitie had Bannink een groot aandeel in de promotie van FC Emmen.

Wat het mooiste moment voor Bannink was, zal dan ook geen grote verrassing zijn: “Ja, dat is duidelijk. De promotie in 2018. Het gevoel wat daarbij vrijkwam is onbeschrijfelijk, ik heb jarenlang in de eerste divisie gespeeld. Als het dan lukt, helemaal met de club waar ik mij altijd thuis heb gevoeld, om te promoveren naar de eredivisie, is dat prachtig. Ik heb bij heel veel clubs gespeeld, maar nergens is het voor mij zo goed gegaan als bij FC Emmen.”

Dat seizoen verliep goed voor FC Emmen en voorafgaand aan de nacompetitie heerste er een gevoel bij Bannink dat het écht kon: “Ik had het gevoel dat wij konden promoveren met ons team, zo was het gevoel in de hele groep eigenlijk wel. Het was geen hoop, maar echt onze gedachte. Toen wij over twee duels van NEC wonnen zette dat het gevoel alleen maar kracht bij.”

In de finale speelde FC Emmen tegen Sparta Rotterdam. “Ik ben gewoon eerlijk, ik was ontzettend zenuwachtig van te voren. In het hotel liep ik constant rondjes en ik kon nauwelijks slapen. Ook voor de wedstrijd heb je wel meer spanning dan normaal, gelukkig hield dit gevoel tijdens de wedstrijd direct op. Dan moet je focus goed zijn en dat was bij mij het geval,” aldus Bannink. 

Waar het grootste deel van Nederland had verwacht dat Sparta door zou gaan, was het gevoel in Emmen anders en hier heeft Bannink wel een verklaring voor: “Sparta speelde in de eredivisie en had meer aandacht, maar wie volgde FC Emmen? Niet veel mensen, hoor. Ze kenden onze ploeg niet goed genoeg om in te kunnen schatten hoe goed wij waren. Wij wisten dat wél van onszelf, daar lag onze kracht. Wij wisten dat we zeker niet minder waren dan Sparta en dat is gebleken.”

Tijdens de wedstrijd was Bannink belangrijk met zijn treffer, die een 1-3 voorsprong betekende voor de Emmenaren: “Na mijn doelpunt belandde ik echt in een droom. Ik werd direct na het doelpunt gewisseld, dus die droom duurde nog wel even voort op de bank. Ik heb er echt van genoten. Het mooiste moment uit mijn carrière, honderd procent.”

Bannink is zijn clubliefde niet verloren en komt graag naar De Oude Meerdijk. “Ik houd FC Emmen altijd nog in de gaten en probeer zoveel mogelijk wedstrijden te kijken. Het liefst kom ik nog een paar keer per seizoen naar het stadion, dat is nu even lastig natuurlijk. Maar de liefde voor FC Emmen zal altijd blijven,” sluit Bannink af.