Terug naar overzicht Terug

Het FC Emmen-moment van… Antoine van der Linden


Deze week vroegen wij Antoine van der Linden om te vertellen over zijn mooiste FC Emmen-moment. 


De in Rotterdam geboren en getogen voetballer begon zijn professionele loopbaan bij Sparta. Via een buitenlands avontuur bij Swindon Town streek hij neer in Drenthe, op een best bijzondere manier.

De keus voor Emmen kwam door meerdere redenen tot stand. “Ik wou wel weer graag wat dichter bij mijn familie zijn, daardoor vond ik het wel prettig om weer terug te keren in Nederland,” begint Van der Linden.

Via Toine Rorije, die hij kenden via Swindon, kwam hij in contact met Hennie Spijkerman, de toenmalige trainer van BVO Emmen: “Toine kwam in contact met Spijkerman, die aangaf dat ze bij Emmen nog een linker centrale verdediger zochten. Hij wist van mijn situatie en zei: dan moet je die Van der Linden hebben. Zo ontstond eigenlijk het eerste contact. Ik kon Emmen nog wel van mijn tijd bij Sparta, ik had al meerdere keren tegen Emmen gespeeld en wist dus wel het één en ander van de club. Het eerste gesprek was goed.”

“Het seizoen in Engeland zat er redelijk vroeg op, maar in Nederland werd er nog doorgetraind. Toen heb ik afgesproken om een tijdje mee te trainen en hebben we uiteindelijk besloten om een tweejarig contract te tekenen. Door die tijd in Emmen heb ik de stap naar de eredivisie kunnen maken, daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor,” aldus Van der Linden.

In die jaren beleefde hij zijn mooiste momenten in Emmen: “We hadden een hele goede ploeg. Onder Spijkerman, samen met Ron Jans als assistent, speelden wij erg attractief voetbal. Beide seizoenen speelden we bovenin mee. We hadden een selectie spelers als Joseph Oosting, Jeffrey de Visser, Marinus Dijkhuizen, Alami Ahannach en Michel van Oostrum. Dat waren gewoon hele goede voetballers, zelf stond ik centraal achterin met Alfons Arts, die samenwerking verliep goed. Zo hadden we nog meer goede spelers, hoor. Er zat echt voetbal in de ploeg.”

In 2011 kwam de toen ervaren verdediger terug naar De Oude Meerdijk. “Mijn contract bij Heracles liep af en ik had nog goed contact met de mensen bij FC Emmen, ik kwam er nog regelmatig. Nadat ik een aantal gesprekken had gevoerd met Ronald Lubbers en ook besproken of ik maatschappelijk wat kon gaan betekenen voor de club, ben ik met alle plezier weer teruggegaan naar FC Emmen. Dit was ook mijn laatste seizoen in het profvoetbal.”

In de tussentijd is de Rotterdammer, op zijn tijd in Portugal na, nooit vertrokken uit Emmen: “Ik woon al vanaf 2001 in Emmen. Ook in mijn tijd bij Heracles en FC Groningen woonde ik hier, ik vind het hier prettig wonen en ik reed zo naar Groningen en Almelo.”

De twintig jaar in Emmen hebben hem nog niet ontdaan van zijn Rotterdamse tongval, maar de oud-verdediger mag ondertussen ook als Emmenaar worden beschouwd.