Grieperig FC Emmen verliest in extra tijd

Niet alleen in de eredivisie liggen vreugde en verdriet momenteel dicht bij elkaar. In de Jupiler League is dat het zelfde verhaal. FC Emmen had drie minuten voor het einde de mogelijkheid om Sparta op een nederlaag te trakteren en de tweede plaats over te nemen toen het bij een 0-0 stand een strafschop kreeg toegewezen. Wout Weghorst griste de bal uit handen van Shkodran Metaj maar slaagde er vervolgens niet om doelman Khalid Sinouh te passeren. Dan maar genoegen nemen met 0-0 was de gedachte maar ook dat was FC Emmen niet gegund want diep in de extra tijd slaagde Steef Nieuwendaal er in Sparta een op zich niet onverdiende overwinning te bezorgen. Strafschoppen nemer en misser Wout Weghorst was deze keer de schlemiel wat hij deels aan zich zelf had te danken. Skhodran Metaj was de aangewezen strafschoppennemer maar liet zich door Weghorst overrulen. ,,Dat neem ik hem kwalijk”, zei trainer Joop Gall. ,,We maken niet voor niets afspraken over wie de strafschoppen neemt.”

Wout Weghorst ziet de strafschop door Sinouh worden gestopt.

De aanleiding tot de strafschop. Kaj Ramsteijn (4) brengt Elson Almeida ten val (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Luis Pedro aan de bal. Rechts de uiteindelijke matchwinner Steef Nieuwendaal.

Quenten Martinus wordt afgeremd (Foto’s: Boudewijn Benting).

Bij FC Emmen had de griep toegeslagen. Volgens Joop Gall vielen er negen gevallen te noteren waaronder hij zelf. Uiteindelijk kon alleen Sander Rozema niet aantreden, hij werd uitstekend vervangen door Bart de Groot, maar helemaal okselfris was de rest uiteraard niet. Toch slaagde de ploeg er in om een prima eerste helft op de grasmat te leggen. Gall: ,,De griep en het feit dat we een extra wedstrijd in de benen hadden in aanmerking genomen speelden we een prima eerste helft. Het kostte wel veel kracht en jammer genoeg konden we ons zelf ondanks enkele mogelijkheden niet belonen.”  De kansen waarover hij sprak kwamen op naam van Roland Bergkamp, Alexander Bannink en Quenten Martinus. Laatstgenoemde was in de slotminuut voor de pauze nog eens te egoïstisch bij een prima mogelijkheid maar ging voor eigen glorie waar Leandro Resida helemaal vrij stond.

In het begin van de tweede helft bepaalde Sparta meer en meer het spelbeeld. Spits Johan Voskamp kreeg al na vijf minuten mede dankzij merkwaardig grabbelen van Peter van der Vlag een kans maar Luis Pedro redde. Doelman Peter van der Vlag herstelde zich later o.a. door een fraaie redding op een doorbraak van Donovan Deekman en had geluk dat Voskamp in de 70e minuut onderkant lat trof. Met Wout Weghorst voor Roland Bergkamp ging FC Emmen de slotfase in en probeerde niet de stand te consolideren maar bleef aanvallen. In de 86e minuut werd die durf beloond met een strafschop toen Elson Almeida in het strafschopgebied door Kaj Ramsteijn werd gevloerd. Sparta protesteerde omdat de overtreding er buiten zou zijn gemaakt maar scheidsrechter Wiedemeijer hield voet bij stuk. Ten onrechte wat uit de beelden zou blijken. Weghorst faalde evenwel van de witte stip en diep in de extra tijd verraste Nieuwendaal vervolgens met een schuiver alsnog doelman Peter van der Vlag voor de winnende goal. Het tweede drama in een week was daarmee compleet. Joop Gall: ,,Een strafschop kort voor tijd leek een ideaal plaatje maar in plaats van die te benutten kregen we het deksel op de neus. Ik ben er doodziek van: letterlijk en figuurlijk.”

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-1. 90. Nieuwendaal 0-1. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Gele kaart: Siekman (FC Emmen), Misidjan, Nieuwendaal, Nys (Sparta Rotterdam). Toeschouwers: 2640.
FC Emmen; Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Metaj, Olijve, De Groot (69. Dantuma), Bannink, Resida, Bergkamp (81. Weghorst), Martinus.
Sparta Rotterdam: Sinouh; Nys, Luirink, Ramsteijn, Misidjan (63. Slijngard), Nieuwendaal, El Hassnaoui, De Nooijer, Van Hout (78. Bilate), Voskamp, Deekman (84. Langedijk).