Terug naar overzicht Terug

Gretig FC Emmen blaast MVV om ver


FC Emmen kon de tweede periode niet beter beginnen. Op een prachtige zomerse zaterdag namiddag werd het Maastrichtse MVV met een 6-0 nederlaag naar huis gestuurd. Een ideale start dus van een periode die op papier mogelijkheden lijkt te bieden met drie van de eerste vier duels in eigen huis. 


De 6-0 was voor FC Emmen een evenaring van de grootste zege in de Jupiler League ooit. In het seizoen 2010/11 was AGOVV op 25 februari 2011 een keertje met dezelfde score het slachtoffer geworden. Het had niet bij een evenaring hoeven te blijven want er waren kansen voldoende op een hogere score, maar van een mogelijke recordverbetering was de ploeg zich ook niet bewust. ,,Dat hoorde ik ook pas na afloop”, zei een glimmende trainer Joop Gall. ,,Natuurlijk was 7-0 nog mooier geweest maar de motor was ook een beetje op.”

Cas Peters wordt door de achter hem liggende Dalian Maatsen gevloerd: strafschop.

Roland Bergkamp scoort koppend uit de voorzet van Said Bakkati (Foto’s: Boudewijn Benting).

Voor twee spelers van FC Emmen was het ook een gedenkwaardige wedstrijd. Jurjan Mannes stond voor het eerst in de basis in plaats van de met een pijnlijke rug tobbende Alexander Bannink en scoorde de openingstreffer. Behalve dat de 1-0 van grote schoonheid was, was het tevens zijn allereerste goal in het betaalde voetbal. Dat laatste gold ook voor Said Bakkati die kort na rust de 4-0 scoorde, zijn eerste doelpunt in het profvoetbal en dat in zijn 279ste wedstrijd!

De verwachting vooraf was dat het zeker geen makkie zou worden. MVV zou er alles aan willen doen om uit de negatieve spiraal te komen en leek dat in de beginfase ook waar te kunnen maken. Weliswaar kwam het na een klein kwartier op achterstand toen Jurjan Mannes met een fraaie boogbal doelman Coppens versloeg, maar de Limburgers kregen daarna bijna kansen door Niels Vorthoren en Kjell Knops. Die werden niet benut en na een klein half uur kantelde de wedstrijd defintief in het voordeel van FC Emmen. MVV-verdediger Dalian Maatsen haalde Cas Peters onderuit en uit de strafschop, de vijfde voor FC Emmen in het huidige seizoen, scoorde Roland Bergkamp de3 2-0. MVV had vervolgens niets meer te vertellen en kreeg kort voor de pauze nog een derde treffer om de oren. Said Bakkati lanceerde een van zijn befaamde voorzetten en Roland Bergkamp reageerde daarop zoals Emmen de spits graag wil zien. Hij kopte de 3-0 binnen.

Boy Deul in duel met Dalian Maatsen.

Topoverleg tussen Luis Pedro en Joop Gall.

,,Een rode kaart kan ook wel eens een nadelige uitwerking hebben, maar met de man-meer situatie zijn we goed omgegaan”, analyseerde Joop Gall. ,,Ik moet de ploeg daarvoor een groot compliment geven.”  MVV was na de pauze zo mak als een lammetje en FC Emmen maakte daar gretig gebruik van. Said Bakkati werd in staat gesteld zijn historisch moment te beleven toen hij in de 54e minuut de 4-0 scoorde. En in de 58e en 63e minuut nam Cas Peters de 5-0 en 6-0 voor zijn rekening. De kans op een recordscore verminderde daarna omdat begrijpelijkerwijs Gall zijn wissels ook speeltijd gaf, dat plus wat blessurebehandelingen haalden het ritme er enigszins uit hoewel debutant Niek Vossebelt met wat geluk nog de 7-0 had kunnen scoren. MVV-trainer Ron Elsen vond het echter wel genoeg: ,,Bij 6-0 past het me alleen maar om nederig te zijn en FC Emmen alle credits te geven. Tot de 1-0 ging het nog wel maar toen het 2-0 werd hadden we op de bank alleen maar de gedachten van hoe een afgang te voorkomen was. Het werd een enorme zeperd.”

De entree van Niek Vosebelt (geheel rechts).

Niek Vossebelt moet het afleggen tegen drie Limburgers (Foto’s: Bennie Wolbers).

FC Emmen-MVV Maastricht 6-0 (3-0). 13. Mannes 1-0, 29. Bergkamp 2-0 (strafschop), 40. Bergkamp 3-0, 54. Bakkati 4-0, 58. Peters 5-0, 63. Peters 6-0. Scheidsrechter: Otto. Rode kaart: 28. Maatsen (MVV). Gele kaart: Croux (MVV). Toeschouwers: 3850.

FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Jallo (75. De Groot), Mannes, Rozema, Deul (67. Vossebelt), Resida (67. Laghmouchi), Bergkamp, Peters.
MVV Maastricht: Coppens; Maatsen, Kuipers, Knops, Ospitalieri, Ve3ldmate, Peeters (46. Wijnen), Alessandro, Brouwers (31. Moustafa), Vorthoren, Croux.