Geoffrey Verweij goudhaantje voor FC Emmen

Geoffrey Verweij moest voor het eerst in deze competitie genoegen nemen met een plaatsje op de reservebank maar was toch na afloop van FC Emmen – TOP Oss de gelukkigste speler van het veld. Ruim twee minuten in de extra tijd schoof hij namelijk de zo belangrijke winnende goal langs doelman Wilko de Vogt. Verdiend of niet mag best een punt van discussie zijn maar feit was wel dat FC Emmen met de 2-1 winst de hoop op deelname aan de play offs levend houdt.
Er waren na de 3-0 nederlaag tegen FC Den Bosch binnenskamers pittige gesprekken gevoerd en conclusies getrokken. Zo bleven tegen TOP Oss Ronald Breinburg en Geoffrey Verweij buiten de basis terwijl Mounir Biyadat geblesseerd aan de kant bleef. Vervangers waren Kevin Görtz, Marcel Pannekoek en Martijn Kamps. Het gehoopte positieve effect was in de eerste helft niet echt zichtbaar. De gasten bepaalden het spelbeeld en kregen ook een redelijk aantal kansen waar tegenover FC Emmen eigenlijk niets tegenover stelde. Vooral Wouter van den Herik, de nummer elf van TOP Oss, had een heerlijk avondje want hij werd nauwelijks serieus verdedigd. Na tien minuten ging dat nog goed toen hij rakelings voorlangs schoot maar na een klein half uur zette hij Bouhadan aan het werk en uit diens voorzet kopte de Amerikaan Charles Kazlauskas snoeihard in: 0-1. Zes minuten later kreeg Davy Zafarin een mogelijkheid na aangeven van Van den Herik maar mikte naast.
FC Emmen trainer Gerry Hamstra had in de eerste helft Niki Leferink en Geoffrey Verweij al uit de dugout laten komen voor een warming up en het duo werd na rust onmiddellijk ingebracht voor Sergio van Dijk en Marcel Pannekoek. ,,We mochten blij zijn dat het met de rust slechts 0-1 stond”, verklaarde Hamstra. ,,In de rust is er echter een behoorlijk appeltje geschild en een gevolg was dat er opeens strijd en beleving in de ploeg kwam. Na afloop waren er spelers die helemaal kapot zaten en dat was op zich een goed teken want dan hebben ze zich tenminste volledig gegeven.”
De tweede helft leek meer op een echte wedstrijd. FC Emmen trok behoorlijk van leer en TOP Oss bleef gevaarlijk. FC Emmen deelde echter de eerste klap uit toen Martijn Kamps na zeven minuten spelen uit een wirwar van spelers de bal over de doellijn drukte voor zijn eerste goal in het betaalde voetbal: 1-1. De thuisclub nam meer risico waardoor kort daarna Mark Bevaart op de doellijn zijn geklopte doelman Villadsen te hulp moest komen. Met nog een kwartier te gaan gebeurde dat aan de andere kant ook toen Niki Leferink leek te scoren maar TOP aanvoerder Dirk Schoofs kon de bal nog net uit de doelmond trappen.
De slotfase was soms bloedstollend met kansen over en weer. Wouter van den Herik stond weer eens volledig vrij maar schoot over. Een snelle uitval van FC Emmen had een beter afsluiting verdiend maar Roy Stroeve kon de bal net niet goed voor trekken. Praktisch in dezelfde minuut knalde Geoffrey Verweij op de paal. Diep in de extra tijd haalde Verweij dan toch zijn gram. Na aangeven van Morten Friis tikte hij de bal via de benen van doelman De Vogt in de linkerhoek en zette hij FC Emmen daarmee op winst. De thuisclub slaagde er in om in de laatste seconden nog een vrije trap halverwege de eigen helft tegen te krijgen maar het liep uiteindelijk goed af.
Bezoekende trainer Hans de Koning had het moeilijk met de nederlaag. ,,We hebben in de eerste helft grandioos positiespel laten zien en waren fantastisch in de omschakeling”, jammerde hij niet zonder enige overdrijving. ,,Eigenlijk had ik in de rust ontspannen achterover leunend een kopje koffie moeten drinken maar het stond echter maar 0-1.” Collega Hamstra wilde het een keertje niet hebben over het tactische aspect van het duel. ,,We hebben in de tweede helft de bereidheid getoond om er iets van te maken. Ik ben gewoon blij met dit resultaat.”
FC Emmen – TOP Oss 2-1. 29. Kazlauskas 0-1, 52. Kamps 1-1, 90. Verweij 2-1. Scheidsrechter: Steegstra. Gele kaart: Görtz (FC Emmen). Toeschouwers: 2158.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Broers, Görtz, Kamps (69. Dost), Pannekoek (46. Verweij), Haemhouts, Friis, Stroeve, Sergio van Dijk (46. Leferink).
TOP Oss: De Vogt; Van Dalen, Schoofs (90. Jacobs), Van Engelen, Van den Herik, Ripson, Van der Ven, Bouhadan (82. Rosalia), Kazlauskas, Quekel, Zafarin (89. Van de Langenberg).

Wouter van den Herik, hier met Marcel Pannekoek in de achtervolging, kreeg veel vrijheid.

Kevin Görtz (uiterst links) in duel met Davy Zafarin (Foto’s Henk Benting)