Forse nederlaag voor Emmen op Het Kasteel

FC Emmen heeft op Het Kasteel een forse nederlaag geleden. Ondanks 74% balbezit voor de bezoekers won Sparta Rotterdam de onderlinge krachtmeting met 5-1 en het loopt daarmee uit op de Drentse club.

De score werd al heel vroeg geopend. Er leek niets aan de hand te zijn, maar toen Michaël Heylen als laatste man de bal volledig verkeerd raakte, kon Patrick Joosten alleen op Dennis Telgenkamp af. De aanvaller rondde koel af: 1-0.

Even waren de Emmenaren van slag, maar daarna kwamen er drie mogelijkheden op de gelijkmaker. Eerst waagde Hilal Ben Moussa een poging van afstand en vervolgens kon Glenn Bijl net niet afronden na goed voorbereidend werk van Sergio Peña en Marko Kolar. Vijf minuten later raakte Luka Adžić de paal.

Toch was het weer Sparta dat scoorde. Mohamed Rayhi rondde een solo vanaf buiten de zestien af door laag in de hoek te schieten.

Twee minuten later was het weer raak voor de thuisploeg. Ditmaal kopte Bart Vriends raak uit een vrije trap vlakbij de cornervlag: 3-0.

“We lopen eigenlijk vanaf minuut één achter de feiten aan,” aldus Dick Lukkien op de persconferentie. “Dan maken we het onszelf ook nog heel lastig door goals weg te geven. De 3-0 voor de pauze was een mokerslag.”

Eén doelpunt voor, maar twee tegen

Met Keziah Veendorp en Jafar Arias in de ploeg voor Lorenzo Burnet en Adžić moest de schade in de tweede helft gerepareerd worden. Het duurde een kleine tien minuten totdat de Drenten dichterbij kwamen. Michael de Leeuw verlengde een voorzet van Glenn Bijl en maakte zijn negende treffer van het seizoen.

Daarna probeerden de Emmenaren het nog wel, maar was het vooral Sparta dat in de tegenaanval gevaarlijk werd. Tot twee keer toe koos Heylen goed positie om vrije schietkansen te voorkomen.

In de slotfase ging FC Emmen met meer spelers naar voren, maar dat leidde achterin tot problemen. Eerst bracht Telgenkamp nog redding in de één-tegen-één met invaller Bryan Smeets, maar de corner kwam vervolgens tegen Miguel Araujo aan en belandde zo in eigen doel: 4-1.

De schade werd nog groter, toen Abdou Harroui het eindstation was van wederom een snelle omschakeling en een lage voorzet vanaf de linkerkant binnentikte. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 5-1, al was De Leeuw nog dichtbij met een volley uit een vroege voorzet van Bijl.

Lukkien: “Na de pauze probeerden we het nog wel door Jafar en Keziah te brengen en we komen nog één goal terug via Michael, maar het was niet genoeg. Het was een verdiende nederlaag, Sparta leek beter te weten wat er op het spel stond. Ze hebben ons de bal gegeven en wij waren niet goed genoeg om daar iets mee te doen.”

De nederlaag betekent dat FC Emmen op de twaalfde plaats blijft staan en dat het gat met nummer elf Sparta wordt vergroot tot vier punten. De Emmenaren staan met 29 punten uit 25 wedstrijden nog wel vier punten boven de streep.

Volgend weekend wacht op zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Op maandag 2 maart om 12.30 uur start de vrije verkoop voor deze kraker tegen de nummer dertien van de eredivisie.

Sparta Rotterdam – FC Emmen: 5-1
2. Joosten 1-0