Terug naar overzicht Terug

FC Oss-FC Emmen 8-0


De hoogste nederlaag in de geschiedenis van FC Emmen stond op 7-0. Twee maal werd de Drentse formatie door Telstar met die cijfers verslagen: in 1988/89 en het recentst in 1993/94. Het leken ‘onaantastbare’ records maar op 14 maart 2014 werd toch een nieuw dieptepunt gevestigd door met de ongelooflijke cijfers van 8-0 van nummer negentien FC Oss te verliezen. 


Een blik vol ongeloof van trainer Joop Gall.

Vol enthousiasme waren ze gekomen (Foto’s: Bennie Wolbers).

FC Emmen heeft dit seizoen zijn supporters meerdere keren verwend met prima voetbal en dito overwinningen. Er waren ook teleurstellende nederlagen maar wat de ploeg in Oss bezielde zal wel altijd een raadsel blijven. De verlammingsverschijnselen die tegen De Graafschap een week eerder al zichtbaar waren zetten zich in hevige mate voort. Geen duel winnen, blinde passes, domme fouten: niets was te gek op deze voor FC Oss zo aangename avond. Het begon al met een enorme flater van Tim Siekman na een kwartier spelen die over de ban heen maaide waardoor Dennis Janssen het schuttersfestival kon openen. Siekman mocht zeven minuten voor rust samen met Yannick de Wit gaan douchen want trainer Joop Gall, de stand was al 2-0, zag de bui hangen en trachtte dat met twee wissels te keren. Maar op slag van rust werd het vervolgens 3-0 door een simpel vrijgespeelde Lorenzo Pique.

De kopjes gingen hangen.

Shkodran Metaj

Het was een lastig gesprek met de supporters.

Doelman Luuk Koopmans van FC Oss kreeg in de eerste helft geen enkel schot op doel te verwerken en wellicht was stijfheid daarom de reden dat hij bij de eerste de beste kans van FC Emmen gruwelijk de fout in ging. In de 51e minuut kreeg daarom Leandro Resida een uitgelezen mogelijkheid de stand tot 3-1 te verkleinen maar hij slaagde er niet in de bal tussen de palen te krijgen. Het had misschien een ommekeer kunnen inluiden maar in plaats daarvan  kreeg FC Emmen de ene draai na de andere om de oren. De Ossenaren sneden keer op keer door de wat eigenlijk geen verdediging mocht worden genoemde laatste linie van de gasten uit Emmen. De enige beperking die ze kregen opgelegd was het dappere verweer van doelman Peter van der Vlag die zich op een trainingssessie waande. De ballen vlogen van alle kanten op hem af, hij stopte er meerdere maar moest ook regelmatig eentje doorlaten tot de onthutsende 8-0 stand was bereikt. De met een volle bus meegereisde FC Emmen supporters hadden intussen al lang de spandoeken beschaamd opgeborgen.  

Zonder woorden (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Joop Gall zei zich diep te schamen. ,,Je kunt wel gaan uitleggen wat er allemaal mis ging maar het enige wat ik wil zeggen is dat we iedereen te kakken hebben neergezet. Het is de grootste nederlaag die ik in mijn carriere heb meegemaakt.” Voor collega Gerd Aandewiel was het net andersom. ,,Het is de grootste zege in de geschiedenis van FC Oss.”

FC Oss-FC Emmen 8-0 (3-0). 14 Janssen 1-0, 25. Opoku 2-0, 43. Pique 3-0, 57. Maletic 4-0, 67. Janssen 5-0, 77. Sanusi 6-0, 83. Philips 7-0, 85. Maletic 8-0. Scheidsrechter: Van Driessche. Gele kaart: Janssen, Tissingh (FC Oss). Toeschouwers: 1129.
FC Oss: Koopmans; Tissingh (75. Deckers), Van der Sloot, Pique, Monteiro, Sanusi, Van de Ouweland, Janssen (78. Hultermans), Opoku, Maletic, Falkenstein (80. Philips).
FC Emmen: Van der Vlag: Almeida, De Groot, Siekman (38. Luis Pedro), Metaj, Rozema, Bannink, De Wit (38. Weghorst), Schokker, Bergkamp, Resida (56. Martinus).