Terug naar overzicht Terug

FC Emmen zit in een erg diep dal


Aan een overwinning in Tilburg zal vermoedelijk geen enkele Emmenaar serieus hebben gedacht maar er was wel een stille hoop om na het echec in Maastricht nu eens positief voor de dag te komen. De wil was er ongetwijfeld maar Willem ll was op alle onderdelen de betere ploeg waardoor FC Emmen vanaf de start achter de bekende feiten aanliep. Al in de vijfde minuut kwam Willem ll op voorsprong toen Marc Höcher vanaf achttien meter ongehinderd een fraaie boogbal losliet waarop doelman Harm Zeinstra geen antwoord had.


Trainer René Hake had zijn basisformatie drastisch gewijzigd in een poging het onheil af te wenden. Deels was dat gedwongen omdat Jorrit Kunst, Marijn Sterk en Sander Fischer niet beschikbaar waren. Daarnaast waren Mehmet Boztepe en Randy Wolters naar de reservebank verbannen. Enzo Huntink, Arsenio Halfhuid en Renaldo Jongebloet mochten daardoor vanaf het eerste fluitsignaal van de Belgische fluitist Jonathan Lardot beginnen. Het maakte niet veel uit want de thuisclub was op alle onderdelen de betere. Toch hield FC Emmen het nog 23 minuten vol voordat de 2-0 viel middels Robbie Haemhouts: een van de drie Tilburgers die ooit het shirt van FC Emmen hebben gedragen. De andere twee waren Donny de Groot en Sofian Akouili. De 3-0 viel drie minuten later toen Arjan Swinkels de rebound na een schot van Marc Höcher oppikte en Zeinstra voor de derde maal klopte.

 

Marc Höcher (10) zet Willem ll op 1-0.

  

 Arjan Swinkels (arm omhoog) heeft gescoord. Bart de Groot kan het niet bevatten.

René Hake verving na de thee vleugelverdediger Mike Koenders, die last van zijn hamstrings had, door Michal Mravec waardoor Shkodran Metaj linkervleugelverdediger werd. Er was amper een minuut gespeeld toen die wijziging geen succes bleek. Metaj, die in de eerste helft al een praatkaart had gehad, stootte Virgil Misidjan onderste boven en kreeg prompt zijn tweede gele kaart waardoor FC Emmen met tien man verder moest. Metaj heeft intussen al negen maal geel op zijn staat van dienst staan en moet gaan nadenken hoe hij werkelijk van waarde voor het elftal kan zijn. Vooral het voortdurend gelijk bij scheidsrechters willen halen levert alleen maar schorsingen op. Maandag tegen SC Veendam mag hij weer eens op de tribune plaats nemen.

   

Harm Zeinstra ‘kijkt’ de bal op de lat

Foto’s: Gerrit Rijkens.  

Met een man minder tegen een veel betere tegenstander voorspelde weinig goeds, maar FC Emmen hield in de tweede helft de schade beperkt tot twee goals. De scherpte was er bij de Tilburgers een beetje af waardoor mooie doelkansen om zeep werden geholpen. Bij FC Emmen vielen Bart de Groot en aanvoerder Jeffrey de Visscher in deze fase bovendien in positieve zin op. Teleurstellend was het optreden van de spitsen Eldridge Rojer en Renaldo Jongebloet die met de, toegegeven spaarzame mogelijkheden, geen raad wisten. De twee Tilburgerse goals vielen binnen tien minuten na de hervatting. De eerste werd door Swinkels uit de vrije trap na de overtreding van Metaj in gekopt. De 5-0 kwam op naam van Istvan Bakx. In de laatste vijf minuten kreeg FC Emmen zo waar nog wat doelkansen. Beiden via Jeffrey de Visscher die eerst met links in goede positie over schoot en kort daarna een inzet tot hoekschop zag worden verwerkt.
Trainer René Hake werd in de persconferentie door collega Jurgen Streppel moed ingesproken. ,,Vooral rustig blijven en zo door gaan.’’ Dat laatste klonk een beetje vreemd na een 5-0 uitslag maar was zonder twijfel goed bedoeld. Hake kon geen positieve zaken te berde brengen. ,,We waren niet meer dan een figurant. Het was zwaar onvoldoende, betaald voetbal onwaardig. De conclusie kan alleen maar zijn dat we het met zijn allen niet goed doen.’’

Willem ll-FC Emmen 5-0. 5. Höcher 1-0, 28. Haemhouts 2-0, 31. Swinkels 3-0, 47. Swinkels 4-0, 53. Bakx 5-0. Scheidsrechter: Lardot. Geel/ode kaart: Metaj (FC Emen). Toeschouwers: 8650.
Willem ll: Meul; Piqué, Swinkels, Akouili (63. Van der Rijt), Bakx (69. Sanusi), Haemhouts, Mulder, Höcher (57. Lumu), De Groot, Misidjan.
FC Emmen: Zeinstra; Huntink (55. Wolters), Görtz, Halfhuid, Koenders (46. Mravec), De Visscher, Velda, De Groot, Metaj, Rojer (80. Boztepe), Jongebloet.