FC Emmen zet punt achter negatieve reeks

De ontlading na de negentig plus drie extra minuten op Berg en Bos was enorm. Eindelijk drie punten waarmee FC Emmen ook loon naar werken kreeg. De tegen Cambuur al ingezette strijdwijze werd tegen AGOVV doorgetrokken. ,,We hebben hier lang op gewacht”, vertelde een stralende trainer René Hake. ,,We zaten er al een tijdje tegen aan te hikken. Ik ben hier uiteraard ontzettend blij mee. Natuurlijk is het maar een moment uit de competitie die 34 speeldagen duurt, maar voor ons was dit wel een erg belangrijk moment. In de eerste helft kreeg AGOVV de meeste kansen, maar na de pauze hebben we weinig meer weggegeven. Uiteindelijk vond ik de winst wel verdiend.” Met dat laatste was collega Hans van Arum van AGOVV het niet mee eens, maar dat had vermoedelijk ook met de teleurstelling in het Apeldoornse kamp te maken. Er was op drie punten gehoopt en gerekend maar het zeer gemotiveerd spelende FC Emmen stak daar een stokje voor.

Hoewel er slechts een goaltje viel was het niet bepaald een wedstrijd met risicoloos voetbal. De in totaal 19 hoekschoppen, 10-9 in het voordeel van AGOVV, waren het bewijs voor de aanvallende intenties van beide ploegen. Het tempo lag hoog maar de doellieden en paal en lat zorgden er voor dat de spanning er tot in de extra tijd in bleef. Wat kansen betrof was AGOVV in de eerste helft licht in het voordeel. Zo boog halverwege Harm Zeinstra een inzet van Levi Schwiebbe tot hoekschop om en kreeg twee minuten later hulp van Marijn Sterk die op de doellijn redding bracht. Maar de mooiste kans was daarvoor eigenlijk voor de bezoekers geweest. In de 20e minuut lanceerde de gedreven spelende Jeffrey de Visscher een voorzet richting het hoofd van Ruud ter Heide. De kopstoot van de spits was bijna perfect maar raakte de lat. Ook AGOVV zag kans het aluminium te raken. Drie minuten voor de pauze schampte Dennis Krohne met een vrije trap de staander en kwam FC Emmen dus goed weg. In de resterende minuten voor de thee ging FC Emmen echter weer vrolijk tot de aanval over met opnieuw een goede inzet van Ruud ter Heide die door doelman André Krul met de voet werd verwerkt en een schot van Johnny de Vries dat eveneens in een hoekschop eindigde.

Ruud ter Heide kopt op de lat (Foto: Gerrit Rijkens)

De inzet was groot met Ruud ter Heide (9) en Randy Wolters (11) die elkaar in de weg lopen. Links de Apeldoorner Mees Siers.

Jeffrey de Visscher (tweede van links) ontvangt de felicitaties na zijn gouden goal.

Met Matthieu Bemba voor Johnny de Vries ging FC Emmen in de tweede helft van start. De kleine man uit Guadaloupe moest even wennen, maar warm gedraaid liet hij veelbelovende acties zien. Ook Michal Mravec, de andere buitenlandse kracht, maakte een goede indruk. Niemand van de roodwitte formatie viel overigens door de mand, de inzet was optimaal en zes minuten na de herstart was Ruud ter Heide opnieuw heel dicht bij de eerste treffer. Uit een hoekschop kopte hij prima in maar doelman Krul ranselde de bal uit zijn heiligdom. Kort daarop liet aan de andere kant de inmiddels 33-jarige Ellery Cairo zien sneller te zijn dan Shkodran Metaj. De Emmenaar kwam een paar meter te kort maar had vervolgens geen last meer van Cairo die zijn loopactie met een blessure moest bekopen en werd gewisseld. Het tempo bleef in de wedstrijd maar de doelrijpe kansen bleven ondanks de vele hoekschoppen nu grotendeels achterwege. Tot negen minuten voor het einde toen Jeffrey de Visscher opeens een vrij schootsveld kreeg en de mogelijkheid ook perfect afmaakte. AGOVV maakte bezwaar wegens vermeend buitenspel maar kon scheidsrechter Van de Graaf niet overtuigen. De spanning liep vervolgens in de slotfase behoorlijk op met in de 90e minuut nog een tweede en dus rode kaart voor de Apeldoornse Belg Thomas De Corte. Daardoor kon FC Emmen de drie minuten extra tijd redelijk rustig uitspelen en kreeg zelfs nog kansjes op een tweede treffer. Die bleef uit maar de drie punten bleven in het bezit van FC Emmen dat voor het eerst na 4 maart j.l. toen uit bij RBC met 3-1 werd gewonnen, het zoet der overwinning smaakte. En het smaakte voortreffelijk en hopelijk naar meer.

Matthieu Bemba is Soufiane Laghmouchi de baas.

De spanning was te snijden.

Er is niets mooier dan winnen (Foto’s FC Emmen Media)

AGOVV Apeldoorn-FC Emmen 0-1. 81. De Visscher 0-1. Scheidsrechter: Van de Graaf. Rode kaart: 81. De Corte (AGOVV, 2x geel). Gele kaart: Reekers, Schwiebbe (AGOVV), Ter Heide, Mravec en Metaj (FC Emmen). Toeschouwers: 2618.
AGOVV: Krul: Siers, Reekers, Troost, De Corte, Schwiebbe, Krohne (80. Van Ewijk), Receveur, Cairo (60. Maayen), Hemmen, Jansen da Silva (73. Laghmouchi).
FC Emmen: Zeinstra: Kunst, Görtz, Fischer, Sterk (69. Koenders), De Vries (46. Bemba), Mravec, Metaj, De Visscher, Ter Heide (63. Poldervaart), Wolters.