FC Emmen zet ook FC Zwolle opzij in zinderend duel

De jubel na afloop was onbeschrijfelijk en dat viel te begrijpen. FC Emmen kwam uit een uitzichtloos lijkende positie terug, kwam op gelijke hoogte en pakte uiteindelijk drie minuten in de extra tijd de drie punten. En dat tegen het trotse FC Zwolle dat thuis nog ongeslagen was en slechts een keer een gelijkspel had toegestaan. Op de algehele rangschikking leverde de zege nog geen winst op maar wel doet FC Emmen volop mee in de strijd om de derde periodetitel. En met twee thuiswedstrijden in het verschiet, maandag tegen FC Dordrecht (nog uit de tweede periode) en vrijdag komt Sparta op bezoek, kan er iets moois bloeien. Trainer René Hake begon zijn perspraatje na afloop met: ,,Tja, wat moet je zeggen na zo’n overwinning”, maar hervond zich snel. ,,FC Zwolle maakt een fantastisch seizoen door en dan weet je dat je het moeilijk krijgt. Dat bleek in het begin ook want we werden snel onder druk gezet waarbij we FC Zwolle wel wat gemakkelijk lieten scoren. Maar de ploeg is goed met de tegenslag omgegaan en kwam nog voor de rust heel knap op 3-3. In de tweede helft had FC Zwolle de strijdwijze wat veranderd en kreeg ook een paar goede mogelijkheden. Ook na de rode kaart voor Joey van den Berg ging het stroef bij ons omdat de organisatie niet goed stond maar er vloeide geen tegengoal uit. En dan in de extra tijd winnen, het is duidelijk dat ik hier erg blij mee ben.”
Het was in Zwolle een wedstrijd met ongelooflijk veel kansen. FC Emmen begon sterk met twee hoekschoppen na anderhalve minuut spelen en een schot van Eldridge Rojer in de vijfde minuut dat maar net naast ging. Daarna nam de thuisploeg het initiatief en kreeg ook nog hulp van een weinig doortastende Emmer verdediging. Dat had in de tiende minuut de 1-0 tot gevolg toen eerst Angelo Zimmerman de voorzet er niet uit kon halen en voor de goal Sander Fischer door Danny Schreurs werd afgetroefd. FC Zwolle waande zich even in het voetbalparadijs, zo gemakkelijk werd FC Emmen soms uitgespeeld. Drie minuten na de 1-0 stond het al 2-0 na een briljante combinatie die eerst nog zijn einde in de voeten van doelman Harm Zeinstra vond maar de rebound werd door Pepijn  Kluin, vervanger voor de wegens droevige omstandigheden ontbrekende Sjoerd Ars, gemakkelijk ingetikt: 2-0.

Guus de Vries (tweede van rechts) scoort.

Eldridge Rojer viert feestje met rechts Tjaronn Chery en links Hans Denissen.

FC Emmen kwam na bijna twintig minuten terug in de tot dat moment ongelijke strijd en accepteerde daarbij dankbaar wat hulp van de Zwolse defensie. Jeffrey de Visscher liep door op een slechte terugspeelbal richting Diederik Boer die de bal vervolgens voor de voeten van Tjaronn Chery werkte. De Emmer nummer tien werkte het buitenkansje perfect af: 2-1. Zeven minuten later liep FC Zwolle echter naar 3-1 weg toen de Emmer verdediging weer niet bij de les was. Een terug gelegde bal kon door Bram van Polen simpel langs Zeinstra worden gewerkt: 3-1. Op zich een scoreverloop die voor de op dat moment onderliggende ploeg fnuikend zou zijn maar op FC Emmen staat momenteel geen maat. Er zit veel aanvallende kwaliteit in de ploeg en in het laatste kwartier van de eerste helft werd FC Zwolle daarmee behoorlijk onder druk gezet. Het werd 3-2 dankzij verdediger Guus de Vries die na een vrije trap vanaf rechts van dichtbij kon scoren. Al de derde treffer van de Emmer linkspoot die het normaal gesproken niet van zijn afmakerskwaliteiten hoeft te hebben. Inzetten van Rojer en Chery leverden nog niet de gelijkmaker op maar twee minuten voor de pauze kreeg ex-Zwollenaar Eldridge Rojer het bijna volle stadion stil met een fantastische pegel vanaf zo’n 25 meter. En dat ook nog met links: 3-3. FC Emmen kreeg via Tjaronn Chery op slag van rust zelfs nog een mogelijkheid op de 3-4 maar de aan de bal vaak briljante middenvelder mikte net naast.
Na de rust had FC Emmen binnen twee minuten evenzovele kansen. Na tien seconden probeerde Jeffrey de Visscher het met een te hoge lob na goed stoorwerk van Hans Denissen en kort daarop schoot Denissen zelf naast. Maar FC Zwolle herpakte zich en zette FC Emmen behoorlijk onder druk. De achterhoede wankelde maar hield toch stand waarbij trainer Hake de af en toe onfortuinlijke Sander Fischer na dik een uur spelen door Bart de Groot verving. Tegelijk bracht hij ook Ruud ter Heide in voor Jeffrey de Visscher. Achttien minuten voor het eind leek FC Emmen het gemakkelijker te krijgen toen Joey van den Berg na een tackle op Chery zijn tweede gele kaart ontving. FC Emmen kon de man-meer situatie echter niet uitbuiten en liet FC Zwolle komen. De 3-3 werd echter in de extra tijd meegenomen die maar liefst vijf minuten duurde. Het bleek in het voordeel van FC Emmen te zijn want na een afspeelfout van verdediger Botteghin belandde de bal voor de voeten van Hans Denissen die droogjes de 3-4 binnenschoot. Het duel was daarmee geenszins gestreden want vervolgens speelden zich nog huiveringwekkende taferelen voor het heiligdom van Harm Zeinstra af maar de sensationele 3-4 stand bleef tot het laatste fluitsignaal staan. ,,Compliment voor FC Emmen voor het spel en de getoonde veerkracht”, sprak FC Zwolle trainer Art Langeler vol lof over de ploeg die de kampioenskandidaat nummer één de eerste thuisnederlaag toebracht.

FC Zwolle-FC Emmen 3-4. 10. Schreurs 1-0, 13. Kluin 2-0, 19. Chery 2-1, 26. Van Polen 3-1, 38. Guus de Vries 3-2, 43. Rojer 3-3, 90. Denissen 3-4. Scheidsrechter: Sanders. Rode kaart (twee maal geen): 72. Van den Berg (FC Zwolle). Gele kaart: Slot (FC Zwolle), Guus de Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 8670.
FC Zwolle: Boer; Justiana, Reijnen, Botteghin, Bakkati, Van der Haar (59. Wildschut), Schreurs, Slot, Van den Berg, Kluin (76. Bakker), Van Polen.
FC Emmen: Zeinstra; Guus de Vries, Zimmerman, Fischer (66. De Groot), Piesche (82. Stolte), Johnny de Vries, Chery, Veldas, Denissen, Rojer, De Visscher (66. Ter Heide).

De buit is binen! (Foto’s FC Emmen Media).