FC Emmen zet Helmond Sport opzij

FC Emmen was aan een driepunter toe en alhoewel de voortekenen gezien het aantal blessuregevallen niet bijster gunstig stonden kwam de zo vurig verlangde overwinning er. Het bezoekende Helmond Sport werd met 2-1 verslagen in een duel dat het aankijken volledig waard was. FC Emmen speelde af en toe erg goed voetbal, het was bovendien spannend en in de slotfase nog een beetje bloedstollend toen in de extra tijd van vier minuten een 2-1 voorsprong over de eindstreep moest worden gehaald. De opluchting was vervolgens groot bij de Emmenaren en bij trainer Gerry Hamstra. ,,Veel gepraat over de vele blessures maar ik heb van de jongens die er wel waren veel strijd gezien. Na die 2-1 in de slotfase was het nog wel even billenknijpen maar ik ben hier erg blij mee.”
Opvallend bij FC Emmen was dat de goals door twee uit het buitenland gehaalde spitsen werden gescoord: Morten Friis en Edgar Bernhardt. Er werden nog weleens twijfels aan hun bruikbaarheid geuit maar ze beginnen aardig te wennen. De Deen Morten Friis werd zelfs tot speler-van-de-wedstrijd uitverkoren en hoewel de kiescommissie niet altijd uitblinkt bij het benoemen van deze titel was het ditmaal een juiste keuze. Friis sleurde niet alleen dat het een lieve lust was maar speelde gewoon goed. En zijn afmakers kwaliteiten waren nu ook zichtbaar. Vorige week scoorde hij in Waalwijk en nu tikte hij na exact een half uur met links op fraaie wijze de 1-0 binnen. Aan de basis stond overigens Robbie Haemhouts met een briljante pass. Friis had ook al in de 13e minuut een goede mogelijkheid gehad maar gaf de bal een verkeerd effect waardoor het langs de tweede paal over de achterlijn ging. Afmakers kwaliteiten worden ook bij Sergio van Dijk verondersteld maar de Assenaar kon dat niet met bewijzen staven, zo kreeg hij in de eerste vier minuten twee goede kansen maar had vooral bij de tweede keer koelbloediger moeten zijn. Hij was overigens wel sterk als doorgeefluik.
Het was niet zo dat Helmond Sport niets had in te brengen. Integendeel, de ploeg speelde vol op de aanval, kreeg ook kansjes maar niet van het soort dat opgelegd wordt genoemd. Het dichtste bij was nog Ilja van Leerdam met een knal van afstand waarop Thomas Villadsen een antwoord had. Voor Helmond Sport trainer Jan Poortvliet was het een teleurstelling. ,,Je komt hier naar toe in de wetenschap dat FC Emmen een waslijst aan blessures heeft en wil je voor de drie punten gaan. Maar ik ben wat betreft bedrogen uit gekomen.”
De tweede helft begon goed voor FC Emmen want al in de vierde minuut kwam de 2-0 op het scorebord. Aan de basis stond wederom Robbie Haemhouts die met een prachtige pass de tussen twee Helmonders staande Edgar Bernhardt bereikte. De Duitser klopte het duo op snelheid, zwenkte wat af naar de linkerkant om doelman Robert van Westerop te omzeilen en tikte heel koeltjes de 2-0 binnen. Zelfs trainer Gerry Hamstra kreeg de handen op elkaar. ,,Hij maakte het op een fantastische manier af.”
Het bleef ook daarna een open wedstrijd waarbij Helmond Sport evenals in de eerste helft mogelijkheden kreeg. FC Emmen gaf opvallend veel vrije trappen weg net buiten het eigen strafschopgebied dus was het oppassen geblazen. Sergio van Dijk had in de 68e minuut de kans om zijn ploeg naar 3-0 te schieten maar haalde de trekker weer te vroeg over waardoor de mogelijkheid verloren ging. Het was uiteindelijk Peter Uneken die de Brabanders drie minuten voor tijd weer in de race bracht met een kopbal uit een hoekschop. Daar kwamen nog eens vier minuten extra speeltijd bij maar het keihard voor de punten knokkende FC Emmen gaf de winst niet meer uit handen.
FC Emmen-Helmond Sport 2-1. 30. Friis 1-0, 49. Bernhardt 2-0, 87. Uneken 2-1. Scheidsrechter: Sanders. Gele kaart: Kamps (FC Emmen), Van Leerdam (Helmond Sport). Toeschouwes: 3238.
FC Emmen: Villadsen: Bevaart, Van der Kruis, Görtz, Danny van Dijk, Kamps, Bonevacia, Bernhardt (86. Pannekoek), Haemhouts, Friis, Sergio van Dijk.
Helmond Sport: Van Westerop: Suart (72. Junqueira), Paardekoper (61. Mihci), Uneken, Lammens, Van Dijk, Roma (67. Habraken), Van Leerdam, Remacle, Chida, Höcher.

Morten Friis duelleert met Peter Uneken.

Robbie Haemhouts gaf twee briljante assists (Foto’s Henk Benting).