FC Emmen zet grote stap richting tweede ronde

FC Emmen heeft zich een geweldige uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de tweede ronde door het eerste play off duel met forse cijfers te winnen. RKC Waalwijk werd in eigen stadion een 5-1 afstraffing toegediend waardoor de return in Emmen een formaliteit lijkt. Aanstaande vrijdag volgt de return in Emmen.

De meest opvallende speler in de eerste helft was zonder twijfel Youri Loen. De linkerverdediger neemt de hoekschoppen  voor zijn rekening en de slordige defensie van RKC bezorgde hem overwerk. Liefst acht corners in het eerste kwartier dwong FC Emmen op de een of andere manier af en Loen nam ze allen, links of rechts maakte niets uit. Tussendoor schopte Youri Loen zijn ploeg ook naar de 0-1. In de elfde minuut loste hij vanaf een dikke twintig meter een schot dat doelman Tamati Williams te machtig was. Een geweldige start voor de Emmenaren natuurlijk en elf minuten later gooiden ze er nog een schepje bovenop. Deze keer loste Oguzhan Türk een schot van grote afstand dat doelman Williams niet onder controle kreeg. Issa Kallon was er als de kippen bij om dit buitenkansje te verzilveren en tilde de bal over de onfortuinlijke sluitpost heen: 0-2. De verbijstering onder het thuispubliek was groot bij deze tussenstand en wellicht een klein beetje ook bij FC Emmen dat een droomstart realiseerde. RKC probeerde in het restant van de eerste helft de bakens te verzetten. Het kreeg in de 40e minuut de eerste mogelijkheid via een schot van Pieter Langedijk maar doelman Dennis Telgenkamp was op zijn post. RKC slaagde er zelfs in om twee hoekschoppen te versieren die geen schade aanrichtten. Aldus kon er met een 0-2 tussenstand worden gerust.

AT5W4628

Youri Loen heeft FC Emmen aan de leiding gebracht.

AT5W4698

Issa Kallon was de maker van de 0-2.

Bij de start van het tweede bedrijf mocht  een stormloop van RKC Waalwijk worden verwacht. De bedoeling was duidelijk en er werd zelfs vlot een hoekschop afgedwongen. Maar een nieuwe dreun van FC Emmen doorkruiste al snel de Waalwijkse plannen. Een counter over rechts werd door Frank Olijve bijna op de achterlijn teruggelegd op Alexander Bannink die in de 49e minuut koelbloedig de 0-3 scoorde. Kort daarna was Issa Kallon dicht bij de 0-4 doch mikte een metertje naast. Die 0-4 kwam er vlot en deze keer was het aanvoerder Frank Olijve die voorbereidend werk van Gersom Klok perfect afrondde: 0-4. De wedstrijd was daarmee natuurlijk gespeeld. Er moest nog wel een dik half uur worden volgemaakt met een RKC dat deze avond niets lukte en een FC Emmen dat na de 0-4 stand nog diverse kansen creëerde maar niet helemaal de scherpte meer bezat. Wat best begrijpelijk was. Toch werd nog een goal toegevoegd aan het reeds opmerkelijke totaal toen Kai Huisman in de 80e minuut  met zijn tweede  goal in het profvoetbal bijzonder fraai de stand naar 0-5 tilde.

AT5W4783

Alexander Bannink (geheel rechts) verslaat doelman Williams: 0-3.

AT5W4850

Frank Olijve laat zich vieren nadat hij FC Emmen op 0-4 heeft gebracht.

AT5W4942

Kai Huisman bekroonde zijn optreden met de vijfde Emmer goal.

Het laatste woord kreeg onverwacht nog de thuisclub. Zes minuten voor tijd gelukte het Johan Voskamp de Emmer goalie Dennis Telgenkamp te passeren. Met nog drie minuten extra tijd zette RKC nog even aan want een tweede goal zou toch nog perspectief voor de return bieden. FC Emmen liet zich nog even onder druk zetten maar overleefde de slotfase zonder kleerscheuren. Opmerkelijk feit was nog de wissel Pascal Huser voor Kai Huisman. Huser maakte zijn eerste minuten van het seizoen zonder overigens een bal te raken.

Het was dus smullen vanuit Emmer oogpunt en zeker voor trainer Dick Lukkien: ,,Het was genieten, het veldspel was om te smullen en ik denk dat wij wel tachtig procent balbezit hadden. RKC had geen idee wat wij deden. Ik kan niet anders dan dik tevreden zijn .”

RKC Waalwijk-FC Emmen 1-5. Scheidsrechter: Bax. 11. Loen 0-1, 22. Kallon 0-2, 49.Bannink 0-3, 55. Olijve 0-4, 80. Huisman 0-5, 84. Voskamp 1-5. Gele kaart: G. Ndefe (RKC Waalwijk). Toeschouwers: 4.223.
RKC Waalwijk; Williams; Ndefe (28.Seedorf),  Wormgoor, Greene, Voskamp, Langedijk (73. Van Eijma), Benson, Van Arnhem, Mezghrani (73. Van de Sande), Rienstra, Sno.
FC Emmen: Telgenkamp; Aslan, Lima, Bakker, Loen (83. Fleuren),  Klok, Olijve, Bannink, Türk, Huisman (90. Huser), Kallon (90. Bos).