FC Emmen zet Cambuur in tweede helft schaakmat

FC Emmen had het plan opgevat om Cambuur behoudend tegemoet te treden. Nieuweling Rahim Ouedraogo speelde daarin een rol want hij vormde met Michael van der Kruis het centrale duo. Ook Guus de Vries leek weer terug te zijn maar moest na de warming up toch weer afhaken waardoor de zaken achterin anders moesten worden omgegooid. Dat leek in de eerste helft op een flop uit te draaien want de Emmenaren hadden niets in te brengen. De Friezen dwongen hoekschop na hoekschop af vooral omdat de vleugelspelers Jeffrey de Visscher en Nassir Maachi feitelijk vrij spel hadden. Er waren goede kansen voor Tjaronn Chery, Sandor van der Heide en Nassir Maachi maar de wedstrijd werd pas na ruim een half uur open gebroken. Oud-Emmenaar Jeffrey de Visscher scoorde koppend uit een voorzet van Sandor van der Heide de 0-1 en twee minuten later verhoogde Sandor van der Heide tot 0-2 nadat Nassir Maachi zijn bewaker Niek Ripson voor schut had gezet. Niemand gaf nog een cent voor de kansen van de thuisclub die kort voor de pauze nog een mogelijkheid kreeg via Robbie Haemhouts maar zonder succes.
Het was duidelijk dat FC Emmen na de pauze uit het spreekwoordelijke andere vaatje moest tappen. Dat leek gemakkelijk gezegd dan gedaan maar het kreeg toch handen en voeten met een paar mogelijkheden voor Rick ten Voorde een Roy Stroeve in de 50e en 51e minuut. Cambuur verloor plotseling de duels op het middenveld en werd in de 55e minuut verrast door een onmogelijke solo van Rick ten Voorde. De zeventienjarige spits maakte een geweldige omweg richting doel maar werkte het helemaal in zijn eentje af voor zijn eerste goal in het betaalde voetbal. Michael van der Kruis ging vervolgens naar de kant en werd gewisseld voor Kiran Bechan die een bijzonder gedreven indruk maakte. Robin Huisman de Jong ging daardoor centraal achterin spelen en speelde daar een perfecte partij.
Het was dus opeens weer een wedstrijd waarin FC Emmen plotseling het geloof in eigen kunnen hervond en Cambuur er achter kwam dat je met een 0-2 stand een duel nog niet in alle rust kunt uitspelen. De thuisploeg kreeg kansen via Bechan die zijn inzet tot hoekschop zag worden verwerkt en Roy Stroeve die een goed schot van grote afstand net over de kruising zag verdwijnen. Het bleef natuurlijk wel oppassen voor Cambuur, zo kwam na ruim een uur De Visscher in goede positie maar stuitte op doelman Thomas Villadsen. De tijd verstreek en de klok stond al op 89 minuten toen Kiran Bechan het op zijn heupen kreeg. Hij maakte zich op de middellijn los van twee Leeuwardenaren, mocht richting doel gaan en haalde vanaf een meter of twintig hard uit. De bal eindigde boven de handen van de tevergeefs graaiende Van der Vlag in de touwen: 2-2. FC Emmen was blij met het naderende gelijkspel maar kreeg in de extra tijd die maar liefst vijf minuten duurde nog een bonus. Er waren bijna vier minuten verstreken toen Rick ten Voorde een doorkopbal van invaller Rogier Krohne oppikte daarmee naar links afdwaalde en van daaruit Van der Vlag voor de tweede maal passeerde: 3-2. Wat niet voor mogelijk werd gehouden was daarmee toch gebeurd en de vreugde was navenant.
De wedstrijd kreeg vervolgens nog een onsportief staartje. FC Emmen-trainer Paul Krabbe werd kort voor het einde weggestuurd door scheidsrechter Dick van Egmond. Hij zou een belediging richting de Cambuur bank hebben geuit wat door de vierde official was gehoord. Cambuur trainer Stanley Menzo weigerde daarom op de persconferentie te verschijnen. Krabbe erkende wat onaardige woorden met Cambuur assistent-trainer en ex-Emmenaar Alfons Arts te hebben gewisseld. ,,Hij zei achterlijke idioot tegen me en heb hem geantwoord dat hij een Emmenhater was maar het woord kankeraap, zoals dat wordt gesuggereerd, heb ik nooit gezegd.”
FC Emmen – Cambuur Leeuwarden 3-2. 35. De Visscher 0-1, 37. Van der Heide 0-2, 55. Ten Voorde 1-2, 89. Bechan 2-2, 90. Ten Voorde 3-2. Scheidsrechter: Van Egmond. Rode kaart: Trainer Krabbe (FC Emmen). Gele kaart: Huisman de Jong (FC Emmen), Chery (Cambuur). Toeschouwers: 3234.
FC Emmen: Villadsen; Ripson, Ouedraogo, Van der Kruis (56. Bechan), Bevaart, Pannekoek (75. Verweij), Huisman de Jong, Haemhouts, Ten Voorde, Stroeve, Ghoochannejhad (80. Krohne).
Cambuur Leeuwarden: Van der Vlag; De Boer, Michael Jansen, Brack, Rudy Jansen, Guijt, Beekmans (90. De Vries), Chery, Maachi, Van der Heide (88. Tol), De Visscher (83. Wegh).

Paul Krabbe (midden) en links op de achtergrond Stanley Menzo speelden na afloop een hoofdrol.

Robin Huisman de Jong glijdt de bal voor de aanstormende Tjaronn Chery weg.

Scheidsrechter Van Egmond informeert bij Robbie Haemhouts hoe het er voor staat (Foto’s Boudewijn Benting)