FC Emmen wint moeilijkste wedstrijd van het seizoen

Hoe pak je de draad weer op na het debacle van Oss en een weekje vol communicatiestoornissen FC Emmen heeft het antwoord gegeven door thuis met 1-0 van FC Eindhoven te winnen. Niet fraai, geen spektakelstuk maar gewoon een driepunter op een moment waarop het broodnodig was. Roland Bergkamp kwam de eer toe als matchwinner te worden gekroond.

De opluchting was na afloop groot in Emmer kringen en zeker bij trainer Joop Gall. ,,Na de vernedering van de vorige week kun je rustig stellen dat dit de allermoeilijkste wedstrijd van het seizoen was. Je hebt namelijk geen andere keus dan te winnen. De vraag was natuurlijk wat het voor invloed op de groep zou hebben. In de eerste helft zag je ook dat we verkrampt de wedstrijd aan gingen. Je moet er niet aan denken in die fase ook op achterstand te komen. Op slag van rust had Bannink ons echter op voorsprong kunnen zetten maar miste. Na de rust schoot Roland Bergkamp de bal echter fantastisch in. Dat werkte bevrijdend en we speelden met veel passie de wedstrijd uit. Hoewel we in de extra tijd nog een geweldige redding van Peter van der Vlag nodig hadden om de drie punten vast te houden.”

Shkodran Metaj hand in hand met een Eindhovenaar (Foto: Boudewijn Benting)

De trieste aftocht van Frits Dantuma (links)

Op de inzet viel weinig aan te merken. Rechts op de grond Luis Pedro (Foto’s: Bennie Wolbers)

FC Eindhoven maakte in de eerste helft aanvankelijk een betere indruk dan FC Emmen. Door een overdosis nervositeit werden er in de achterste lijn soms onbegrijpelijke afspeelfouten gemaakt maar de Brabanders lieten na daarvan te profiteren. In de achtste minuut was er ook een kansje voor FC Emmen uit de eerste hoekschop voor de thuisclub die door Luis Pedro werd ingeprikt maar doelman Van den Kieboom kon redding brengen.Zo rond de twintigste minuut was het alarmfase 1 in het Emmer strafschopgebied waarbij de bal maar niet uit de zestien kon worden weggewerkt. Het liep met een sisser af want een schot van Donny de Groot werd door Peter van der Vlag gestopt. Tien minuten voor het einde van de eerste speelhelft viel vervolgens het doek voor Frits Dantuma die met een liesblessure moest afhaken en vanaf de zijlijn kon toekijken hoe FC Emmen kort voor rust de eerste grote kans kreeg via Alexander Bannink die uit een crosspass van Leandro Resida vrij tot schot kwam maar over mikte.

FC Emmen ging in de tweede helft beter van start, echt controleren deed het niet maar er werden weer duels gewonnen. Grote kansen werden er lang niet aan welke kant ook gecreëerd waarbij aan Emmer zijde invaller Quenten Martinus voor meer aanvallende daden moest zorgen. Hij zorgde wel voor een paar hachelijke situaties maar jammer genoeg op de eigen helft waar hij een paar keer drie tegenstanders probeerde uit te spelen en dat lukte niet echt. In de 73e minuut  viel uiteindelijk de beslissing. Eerst haalde Luis Pedro een bal van de eigen doellijn maar nog in dezelfde minuut dwong FC Emmen een hoekschop af waaruit Roland Bergkamp fraai inschoot: 1-0.

Roland Bergkamp probeert de weg te vinden tussen Noricho Nieveld (3) en aanvoerder Jens van Son.

Luis Pedro weet van de prins geen kwaad.

Was het zo beter (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Met nog dik een kwartier te gaan was het natuurlijk de vraag of FC Emmen de voorsprong over de streep kon halen. Wout Weghorst had dat iets gemakkelijker kunnen maken toen hij koud in het veld vrij voor doelman Van den Kieboom opdook maar recht tegen de sluitpost op knalde. FC Eindhoven probeerde in de slotminuten alsnog iets uit het vuur te slepen en leek daar in de extra tijd zo waar in te slagen. Verdediger Sebastiaan de Wilde kopte hard in maar doelman Peter van der Vlag tikte de hard ingekopte bal fraai uit de hoek. Hij werd terecht na het laatste fluitsignaal geknuffeld door zijn ploeggenoten.

FC Emmen-FC Eindhoven 1-0 (0-0). 73. Bergkamp 1-0. Scheidsrechter: Perez. Gele kaart: Bannink, Luis Pedro (FC Emmen). Hunte (FC Eindhoven). Toeschouwers: 2122.
FC Emmen: Van der Vlag; Görtz, Luis Pedro, Siekman, Metaj, Rozema, Bannink, Dantuma (35. De Groot), Schokker, Bergkamp (82. Weghorst), Resida (58. Martinus).
FC Eindhoven: Van den Kieboom; De Wilde, N’Toko, Nieveld, Cuevas, Van Son (70. Waalkens), Deschilder, Beekmans, Reniers (57. Hunte), De Groot, Bourdouxhe).