FC Emmen wint dik verdiend van De Graafschap

De 1-2 uitslag zou er op kunnen duiden dat het een moeizame overwinning voor FC Emmen was. Niets was echter minder waar. De Emmenaren heersten tegen De Graafschap bijna negentig minuten lang maar verzuimden vooral in de eerste helft de geboden kansen te verzilveren. Weliswaar stond het bij rust 0-2 maar het had ook moeiteloos 0-4 of 0-5 kunnen zijn. In de tweede helft lieten de Emmenaren het wat het maken van doelpunten betreft helemaal liggen ondanks een numerieke meerderheid vanaf de 57e minuut toen doelman Hidde Jurjus van de thuisploeg rood ontving. Dat het nog 1-2 was totaal onnodig maar deed uiteindelijk niets af aan de dik verdiende zege.

Vooraf was het een beetje de vraag hoe FC Emmen uit de winterstop tevoorschijn zou komen. Het antwoord was echter duidelijk: de spelers gingen gewoon door waarmee de de eerste helft hadden beëindigd: namelijk met winnen. Trainer Joop Gall wist het wel: ,,Ze hebben een goed antwoord gegeven. Het is een mentaal sterke ploeg die zich niet van de wijs laat brengen. Wat De Graafschap betreft was ik toch wel wat huiverig omdat ik ze een sterke oefenpot tegen Cambuur had zien spelen. Bovendien heb ik hier in het verleden maar zelden gewonnen. Maar FC Emmen was gewoon veel beter.”

Cas Peters haalt uit voor de 0-1.

‘Was dat al weer de zestiende van het seizoen’

In de eerste helft kreeg FC Emmen een half dozijn uitstekende mogelijkheden. Het begon al in de achtste minuut toen eerst Roland Bergkamp vanuit goede positie miste en nog in dezelfde minuut Boy Deul een voorzet van Gaby Jallo ineens op de slof nam maar de paal raakte. Tien minuten later gaf Said Bakkti voor op Deul maar die schoot nu naast. Een minuut daarna kreeg de thuisclub de enige mogelijkheid in de eerste helft toen spits Vincent Vermeij rakelings naast schoot maar verder was het alles FC Emmen wat de klok sloeg. De openingstreffer van Cas Peters was weer een bezienswaardigheid. Op de Arjan Robben manier, maar dan aan de andere kant van het veld trok hij naar binnen en schoot hoog in de verste hoek: 0-1. Twee minuten nadien kreeg Alexander Bannink een prima kans maar zijn schot met links was te zwak. Twee minuten voor de doelwisseling verdubbelde Niek Vossebelt de voorsprong na voorbereidend werk van Bannink: 0-2.

Alexander Bannink te midden van een blauwwitte zee.

Niek Vossebelt kijkt voldaan nadat hij 0-2 heeft gescoord.

De Graafschap was in de rust even bijgepraat door trainer Jan Vreman en begon ambitieus. De pogingen om FC Emmen aan het wankelen te brengen leidden echter niet tot doelrijpe mogelijkheden en toen vervolgens doelman Hidde Jurjus wegens een onfortuinlijke handsbal ook nog rood kreeg, leek het duel voortijdig beslist. Jurjus heeft weinig prettige herinneringen aan FC Emmen want hij was ook de doelman in de eerste wedstrijd van de competitie in Emmen waar hij zijn debuut maakte maar met een blessure halverwege uit het veld moest. In plaats van de scoren te verhogen ging FC Emmen echter slordiger spelen, het kreeg wel kansen voor o.a. Deul en Peters maar de scherpte was zoek. Toen de 1-2 uit de lucht kwam vallen via een treffer van Vincent Vermeij had het nog moeilijk kunnen worden maar ondanks vier minuten extra tijd kwamen de drie punten niet meer in gevaar. Door de winst heeft FC Emmen zich nu steviger op de vijfde plaats genesteld met vijf punten voorsprong op Sparta. Het verschil met nummer vier FC Volendam bedraagt nog slechts een enkel puntje.

Luis Pedro zweeft door het doelgebied.

Tim Siekman stijgt er boven uit (Foto’s: Gerrit Rijkens)

De Graafschap-FC Emmen 1-2. 28. Peters 0-1, 42. Vossevelt 0-2, 77. Vermeij 1-2. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Rode kaart: 57. Jurjus (De Graafswchap). Gele kaart: Linssen (De Graafschap), Bannink, Siekman (FC Emmen). Toeschouwers: 4732.
De Graafschap: Jurjus; Cavlan, Massop (46. Bert Straalman), Pröpper, Lazic, Echaraf (46. Linssen), Tarfi, Hulst (58. Van der Kracht), Vermeij, Van Ewijk.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Jallo, Olijve, Bannink, Vossebelt (79. Mannes), Deul (80. Laghmouchi), Bergkamp, Peters (90. Seip).