Terug naar overzicht Terug

FC Emmen wil wel, Roda JC moet wel


Droomt FC Emmen van de eredivisie, bij tegenstander Roda JC is alleen al de gedachte aan een langer verblijf in de Jupiler League een nachtmerrie. De Limburgse club zit financieel niet bepaald in een gunstige positie en promotie naar het Nederlandse voetbalwalhalla is een middel om het tij te keren. Het moet dan wel  in eerste instantie met FC Emmen afrekenen dat nog steeds in een positieve flow zit.


De drooom van het bereiken van de eredivisie kan dus best eens realiteit worden. Algemeen-directeur Wim Beekman schrikt er niet van terug zoals hij onlangs in het zakenblad van FC Emmen verwoordde. ,,Ons beleid is er op gericht in de periode van 2015 tot en met 2020 promotie af te dwingen maar ik denk dat het dit jaar zeker niet onhaalbaar is. We laten het uiteraard niet zo maar op ons afkomen en doen kennis op bij clubs die deze ervaring al hebben. Mocht het gebeuren, worden uiteraard alle verloven in de zomer ingetrokken. Er komt dan een heel andere dynamiek in de club, alle onderdelen van de organisatie van vrijwilliger tot en met bestuur moeten dan mee promoveren. We brengen momenteel alles in kaart en lopen nergens voor weg.’’

In sportief opzicht ontlopen de ploegen zich niet veel. Roda JC is een plaatsje hoger geëindigd maar dat was ver beneden de verwachting. Bij FC Emmen is het een omgekeerde situatie. De vraag is nu hoe de onderlinge reeks gaat verlopen. In de competitiewedstrijd Roda JC-FC Emmen op de slotdag van de competitie was het gebrek aan scorend vermogen schrijnend bij de thuisploeg. Kansen waren er genoeg maar het doel bleek te klein voor de aanvallers. Een topscorer met slechts zeven doelpunten over een heel seizoen zegt op zich genoeg maar Roda JC heeft wat dat betreft over pech niet te klagen. Vooral in de tweede helft van het seizoen vielen diverse spitsen met langdurige blessures weg, de vraag is wie er tegen FC Emmen weer bij kan zijn.

Bij FC Emmen zit de schrik over het optreden in de thuiswedstrijd van Frank Demouge, die van scheidsrechter Wiedemeijer alles leek te mogen, er nog steeds in. Hij maakt ruimte voor zijn medespelers maar zijn inbreng is na de winterstop aan de geringe kant geweest. Hij scoorde in de tweede helft van het seizoen slechts een keer en stond ook maar vijf maal in de basis. Daarnaast kreeg hij acht invalbeurten. Johan Plat scoorde in de eerste helft van het seizoen zeven maal maar daarbij bleef het. Hij speelde na de winterstop slechts een wedstrijd. Marc Höcher scoorde evenals Plat zeven keer voor de winterstop plus nog eens drie in een bekerwedstrijd en ook hij was na de winterstop amper beschikbaar. De laatste vijf wedstrijden stond hij weer in de basis zonder te scoren. Danny Schreurs heeft ook een reputatie als schutter maar was eveneens lang uit de roulatie. Hij ontbrak tegen FC Emmen maar scoorde daarvoor vier keer in de laatste acht wedstrijden. Het heeft Roda JC dus dit seizoen ook niet erg meegezeten en kon het gebeuren dat een verdediger als Bart Biemans, hij ontbreekt in Emmen wegens een schorsing, mede topscorer is met zeven goals en middenvelder Tom van Hyfte na de winterstop met vijf goals de gevaarlijkste schutter was.