FC Emmen weggeblazen in stormachtig Volendam.

De prestaties van FC Emmen in dit seizoen vallen niet mee, wel diverse goed gespeelde wedstrijden maar weinig punten. Aan dat laatste heeft ook het uitduel tegen FC Volendam niets kunnen veranderen. De formatie van trainer Gerry Hamstra ging met liefst 5-1 over de knie en mocht zich gezien het aantal kansen van FC Volendam in de slotfase niet eens beklagen. Waarmee FC Emmen een treurige traditie voor wat betreft de uitwedstrijden tegen de Volendammers aan het opzetten is. Immers in januari van dit jaar werd daar met 6-1 verloren en een jaartje eerder, op 17 maart 2006, werd het 5-2 voor FC Volendam. In de laatste drie wedstrijden dus maar liefst 16 tegengoals op het goed lijkende kunstgras van Volendam geïncasseerd. Ligt het aan de trainer Dat kan moeilijk worden beweerd want de drie wedstrijden werden alle drie onder verschillende oefenmeesters (respectievelijk Van Dijk, Arts en Hamstra) afgewerkt. Ook de selecties zijn elk jaar verschillend en toch is het al drie keer achter elkaar het zelfde liedje.
Het publiek in Volendam werd op een wedstrijd met veel doelkansen getrakteerd. Dat begon al in de eerste tien minuten toen het wat de kansen betrof 2-2 stond. Voor de thuisploeg raakte Rowin van Zaanen de paal en stuitte Bernard Hofstede op een goed reagerende Thomas Villadsen. FC Emmen reageerde met een fraai hakje van Sergio van Dijk die door doelman Verhoven maar net over de lat kon worden getikt. Morten Friis kreeg een mogelijkheid na een pass van Michael van der Kruis doch schoot recht in de handen van de doelman. De 1-0 viel vervolgens in de achttiende minuut uit een vermijdbare situatie. Een raar doelpunt: op de eerste plaats ontstond het indirect uit een vrije trap die tegen Michael van de Kruis werd gegeven maar van een overtreding was geen sprake. De vrije trap werd daarna laag om het muurtje geschoten wat doelman Villadsen verraste. Hij kreeg nog wel een knuist tegen de bal die vervolgens tegen de paal belandde en door de oplettende Paul Quasten alsnog in een treffer werd omgezet: 1-0. Een paar minuten later blesseerde Geoffrey Verweij zich door in een onverwachte beweging tegen scheidsrechter Van Dongen op te knallen. Verweij moest uitvoerig worden behandeld en herstelde zich maar moeizaam. Ruim halverwege kreeg FC Volendam een geweldige kans op de 2-0 toen Bernard Hofstede de bal voor het inleggen had de bal naast schoof.
FC Emmen speelde in de eerste helft niet goed, dat was duidelijk. Het middenveld kraakte en de defensie vertoonde bij de omschakeling diverse malen grote gaten. Aan de stand was dat echter nog niet af te lezen maar dat werd in het tweede bedrijf anders. Hamstra bracht na de rust Martijn Kamps in het veld voor Sergio van Dijk waardoor FC Emmen toen in dezelfde opstelling stond als in de tweede helft tegen Haarlem. De jonge Kamps toonde zich gretig maar wellicht iets te gretig en ging in de achtste minuut in de fout, hij verloor de bal aan Van Zaanen en uit zijn voorzet maakte aanvoerder Boots er 2-0 van. Een ongelukkige tegengoal dus maar tien minuten later was FC Emmen fortuinlijk toen Jack Tuyp op de paal schoot.
FC Emmen ging het laatste half uur in zonder aanvoerder Roy Stroeve die werd vervangen door Bas Dost en het spelen met twee spitsen leek even een verbetering. Twintig minuten voor het einde kreeg Geoffrey Verweij een mogelijkheid in de schoot geworpen door een slechte uittrap van doelman Verhoeven maar werd op de rand van de zestien gehaakt door Matthieu Boots die er met geel goed vanaf kwam. Tenminste in eerste instantie maar uit de aansluitend vrije trap knalde Robbie Haemhouts, die voor het overige ook bepaald zijn dag niet had, de 2-1 in. FC Emmen trainer Hamstra ging vervolgens voor de gelijkmaker en verving verdediger Robin Demeijer door Marcel Pannekoek. De wissel was amper voltrokken of Bernard Hofstede zette de 3-1 op het scorebord. In zeven minuten tijd werd FC Emmen vervolgens schaakmat gezet. Jack Tuyp scoorde uit de counter 4-1 en Rowin van Zaanen nam de 5-1 voor zijn rekening. Daar tussen door raakte Kelvin Maynard ook nog eens de staander. ,,We hebben te weinig gebracht om er een echte wedstrijd van te maken”, vond Gerry Hamstra en die conclusie kon door niemand worden aangevochten.
FC Volendam-FC Emmen 5-1. 18. Quasten 1-0, 53. Boots 2-0, 72. Haemhouts 2-1, 74. Hofstede 3-1, 78. Tuyp 4-1, 81. Van Zaanen 5-1. Scheidsrechter: Van Dongen. Gele kaart: Boots (FC Volendam), Haemhouts (FC Emmen). Toeschouwers: 2287.
FC Volendam: Verhoeven: Quasten, Boots, Schilder, Maynard, Deul, Hofstede, Meijers (82. Dufour), Van Zaanen, Tuyp (82. Platje), Chaiat (82. Zwarthoed).
FC Emmen: Villadsen: Görtz, Breinburg, Van der Kruis, Demeijer (72. Pannekoek), Haemhouts, Bonevacia, Friis, Stroeve (63. Dost), Verweij, Sergio van Dijk (46. Kamps).

Robin Demeijer verspert Rowin van Zaanen de weg.

Er werd af en toe compact verdedigd bij FC Emmen.