Terug naar overzicht Terug

FC Emmen verslikt zich in Fortuna Sittard


”Ik ben zwaar teleurgesteld”, sprak FC Emmen-trainer René Hake na afloop. Hij was niet de enige want wat FC Emmen tegen de nummer zeventien van de Jupiler League liet zien was absoluut onvoldoende om de nog aanwezige ambities in positieve daden om te kunnen zetten. Evenals een week eerder tegen BV Veendam stuitte FC Emmen op een tegenstander die in een 4-4-2 opstelling speelde en voor de tweede achtereenvolgende maal had de ploeg daar geen antwoord op. Het compact spelende Fortuna had in de beginfase al drie opgelegde mogelijkheden gehad, waarvan er eentje werd benut, voor FC Emmen iets wat op een antwoord leek kon geven.
FC Emmen-spits Ruud ter Heide had in Fernando Ricksen een door de wol geverfde tegenstander die de aanvoerder van de thuisploeg al na twintig seconden een pijnlijke tik verkocht. Ondanks de stevige bewaking leek Ter Heide in de tiende minuut toch een kans op de 1-0 te krijgen maar stond bij een goede voorzet van Jeffrey de Visscher enkele centimeters buitenspel. Fortuna ging het spelletje echter meer en meer domineren en na een kwartier leidde dat tot de 0-1. De niet in vorm zijnde Qays Shayesteh kon een voorzet van Di Lallo niet verhinderen, Johnny de Vries werkte de bal bij de tweede paal half weg en de rebound belandde via Guus de Vries bij Jerson Ribeiro die aan het gepruts een einde maakte met een diagonaal schot waarop doelman Harm Zeinstra geen antwoord had: 0-1. Zes minuten later knalde Paddy John  vanaf ongeveer dezelfde positie op de paal en kort daarop behoedde Zeinstra zijn ploeg voor een 0-2 achterstand door een duel met Di Lallo in zijn voordeel te beslissen.
De eerste echte kans voor FC Emmen viel na een klein half uur toen verdediger Kevin Görtz zich naar voren waagde en een schot produceerde waarop doelman Wintjes van de gasten de nodige moeite had. ,,In de eerste helft was te zien dat Fortuna vocht voor de laatste kans en dat heb ik bij FC Emmen niet gezien”, wist René Hake.


Jeffrey de Visscher (rechts) in duel met Jerson Ribeiro (Foto: Boudewijn Benting)

 

Ruud ter Heide vliegt over de benen van doelman Danny Wintjes (Foto: FC Emmen Media)

 

René Hake stuurt de reddingsbrigade met v.l.n.r: Michel Poldervaart, Randy Wolters en Radovan Mitrovic het veld in (Foto: FC Emmen Media)

 

Sander Fischer (midden) en Guus de Vries (tweede van rechts) voor het doel van Fortuna (Foto: FC Emmen Media) 


Na de thee ging het aanvankelijk niet veel beter met de thuisclub. Van de vleugelspitsen ging nauwelijks dreiging uit, het middenveld kreeg geen grip op het duel en niet verwonderlijk was dat achterin ook weleens een gaatje viel. Vier minuten na de doelwisseling stonden twee Fortunezen plotseling vrij voor doelman Zeinstra maar Sander Fischer, plaatsvervanger voor de drie wedstrijden geschorste Bart de Groot, redde nog op de doellijn. Kort daarna was er even een hoopvol momentje aan de andere kant toen Johnny de Vries rakelings naast schoot. FC Emmen kwam iets beter in het spel maar kreeg in deze fase bijna een tweede treffer tegen toen verdediger Kotbani vrij voor Zeinstra opdook maar de doelman redde in een één-tegen-één situatie. 

 

 Kevin Görtz in duel met Badre Kotbani (Foto: Boudewijn Benting)

 

Ruud ter Heide probeert zich van debutant Fatih Turan los te maken (Foto: Gerrit Rijkens) 


Na dik een uur spelen besloot René Hake tot een ingrijpende wijziging. Hij haalde Hans Denissen, Jeffrey de Visscher en Qays Shayesteh uit het veld en bracht Michel Poldervaart, Randy Wolters en Radovan Mitrovic binnen de lijnen. Het zorgde even voor een opleving met als hoogtepunt een inzet van Ruud ter Heide uit een vrije trap van Tjaronn Chery die tegen de paal belandde. Ondanks de inspanningen van de wisselspelers was Fortuna in de slotfase echter dichter bij de 0-2 dan FC Emmen bij de gelijkmaker. Guus de Vries moest nog een keertje de bal van de lijn halen en Zeinstra bleef winnaar in een duel met de doorgebroken Paddy John. Dik in de extra tijd moest hij dan toch nog zwichten toen invaller Henrik Ojamaa alleen voor hem opdook en de Emmer sluitpost kansloos liet: 0-2. Kort daarna maakte scheidsrechter Bekebrede aan een voor Emmen slecht verteerbare avond. 

FC Emmen – Fortuna Sittard 0-2. 16. Ribeiro 0-1, 90. Ojamaa 0-2. Scheidsrechter: Bekebrede. Gele kaart: Shayesteh, Ter Heide (FC Emmen). Toeschouwers: 2025.
FC Emmen: Zeinstra; Görtz, Fischer, Zimmerman, Guus de Vries, Shayesteh (64. Poldervaart), Chery, Johnny de Vries, Denissen (64. Mitrovic), Ter Heide, De Visscher (64. Wolters).
Fortuna Sittard: Wintjes; Turan, De Boer, Thesker, Kotbani, Rickson, Ribeiro, Mossaoui, Di Lallo (88. Ojamaa), Caracciolo (50. Grabovac), John.