FC Emmen verliest van koploper

FC Emmen is er niet in geslaagd te stunten tegen Ajax. Op De Oude Meerdijk won de koploper met 0-5 van de ploeg van Dick Lukkien.

In de openingsfase was weinig te beleven. Het eerste schot van de wedstrijd vond pas na achttien minuten plaats; het was Ryan Gravenberch die van afstand in de handen van Felix Wiedwald schoot. Twee minuten later werden de Amsterdammers gevaarlijker. Ajax combineerde richting het Drentse doel en Davy Klaassen schoot via het been van Miguel Araujo in de verre hoek.

Na het eerste schot van de Emmenaren, van de voet van Caner Cavlan, was het opnieuw Ajax dat het net wist te vinden. Zakaria Labyad ging diep op een boogbal achter de verdediging en schoot met een volley ineens richting de verre hoek: 0-2.

Een kleine tien minuten voor rust sloeg Ajax opnieuw toe. Een scherpe, indraaiende voorzet van Antony werd binnengewerkt door Lassina Traoré, die daarmee de 0-3 ruststand op het scorebord zette.

Nog twee tegentreffers na rust
Met Donis Avdijaj in de ploeg voor Anco Jansen kwamen de Emmenaren uit de kleedkamer. Ook Ajax-trainer Erik ten Hag stuurde twee verse krachten het veld in; Klaas-Jan Huntelaar en Quincy Promes vervingen Lassina Traoré en Dusan Tadić.

Het duurde ruim twintig minuten voordat de Drenten de eerste kans van het tweede bedrijf aantekenden. Een uitbraak via Keziah Veendorp eindigde met een schot van Nikolai Laursen dat net over het doel van Andre Onana ging.

Twee minuten later lag de bal aan de andere kant opnieuw in het net. Via de kluts was het uiteindelijk invaller Jurgen Ekkelenkamp die de bal achter Wiedwald werkte: 0-4. Even later leek het ook nog 0-5 te worden, maar een doelpunt van Huntelaar werd afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten later viel de vijfde alsnog, toen Promes een lage voorzet van David Neres afwerkte.

In de absolute slotfase wist Wiedwald zich nog te onderscheiden door eerst een afstandsschot van Promes via de lat over te tikken en vervolgens in de corner met een uitstekende reflex een treffer te voorkomen.

Door de nederlaag staat FC Emmen nu laatste in de eredivisie. Komende vrijdagavond wacht een uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam, dat met negen punten uit negen duels op de tiende plaats staat.

FC Emmen – Ajax: 0-5
20. Klaassen 0-1
29. Labyad 0-2
38. Traoré 0-3
69. Ekkelenkamp 0-4
82. Promes 0-5

FC Emmen: Wiedwald; Bijl, Araujo, Van Rhijn, Cavlan; Laursen (75. Kolar), Chacon (75. Ben Moussa), Veendorp, Tibbling; Jansen (46. Avdijaj), De Leeuw.

Ajax: Onana; Mazraoui (72. Rensch), Schuurs, Martínez, Klaiber; Klaassen, Labyad, Gravenberch (58. Ekkelenkamp); Antony (58. Neres), Traoré (46. Huntelaar), Tadić (46. Promes).