FC Emmen verliest in De Kuip

In de honderdste competitiewedstrijd van trainer Dick Lukkien bij FC Emmen is de ploeg er niet in geslaagd een resultaat te boeken tegen Feyenoord. Robin van Persie zette de Rotterdammers vlak voor rust op 1-0, in de tweede helft scoorde hij nog twee keer. Daarna scoorde Steven Berghuis nog de 4-0.

Lukkien zorgde voor een aantal verrassingen in de opstelling. Michael Chacón verving de geschorste Glenn Bijl. Michael de Leeuw was nog niet fit genoeg, daarom speelde Anco Jansen op tien. Caner Cavlan nam de plaats van Jansen over, waardoor Nico Neidhart als linksback fungeerde.

Neidhart dribbelt richting het Rotterdamse doel (Foto: Gerrit Rijkens)

Die laatste liet al in de zevende minuut van zich horen. Neidhart veroverde de bal op eigen helft en dribbelde langs meerdere verdedigers. Zijn schot belandde echter ver naast het doel van Kenneth Vermeer.

Een minuut later kreeg Cavlan een goede kans om de score te openen. Hij kon op tien meter afstand van het doel aanleggen, maar zijn schot werd gekraakt.

Cavlan schiet in kansrijke positie tegen Vilhena aan (Foto: Gerrit Rijkens)

Langzamerhand kwam Feyenoord wat beter in de wedstrijd. Na twintig minuten kon Sam Larsson afleggen op Berghuis, maar de linkspoot plaatste de bal net naast het doel van Kjell Scherpen.

Meteen daarna moest Scherpen opnieuw redding brengen, toen Van Persie kon koppen uit een vrije trap van Berghuis.

Braken is net te laat bij de bal om te scoren (Foto: Gerrit Rijkens)

De grootste kans van de eerste helft

Toch was de grootste kans van de eerste helft voor FC Emmen. Jansen kopte een lange bal door op Alexander Bannink, die vlak voor het strafschopgebied aflegde op Sven Braken. De spits nam de bal echter verkeerd aan, waardoor Vermeer kon ingrijpen voordat Braken kon binnentikken.

“Uiteindelijk is dat een gebrek aan kwaliteit. Na de breedtebal van Bannink is de aanname van Braken niet op orde,” aldus Lukkien. “We hebben ervoor gekozen om gegroepeerd te verdedigen. Dat kan leiden tot dit soort kansen.”

Ook Feyenoord liet van zich horen. Sam Larsson wurmde zich langs Stef Gronsveld en gaf laag voor, waarna Van Persie de bal binnengleed: 1-0.

“Door een gebrek aan ingrijpen kom je op een 1-0 achterstand in de eerste helft. Dat is echt jammer,” aldus Lukkien op de persconferentie na de wedstrijd. “We geven wel wat kansjes weg in de eerste helft, maar er gebeurt niet zo veel.”

De Drenten gingen echter meteen voor de gelijkmaker, maar Braken schoot over. Daarbij raakte doelman Vermeer geblesseerd, hij moest vlak voor rust worden vervangen door Joris Delle.

Braken wurmt zich langs Martina, maar zijn schot is te hoog (Foto: Gerrit Rijkens)

In de omschakeling lag er veel ruimte voor de ploeg van Lukkien, maar die wist daar niet goed genoeg van te profiteren.

Feyenoord loopt weg in tweede helft

Na rust kwam het eerste wapenfeit wederom van Drentse zijde. Jansen wilde de nieuwe doelman op de proef stellen, maar zijn schot was te hoog.

Nog geen minuut later lag de bal er aan de andere kant weer in. Berghuis zette Van Persie één op één met Scherpen en de routinier maakte zijn tweede treffer: 2-0.

Kort daarna was het weer raak voor Van Persie. Uit een hoekschop belandde de bal voor zijn voeten en hij rondde koel af.

De wedstrijd leek gespeeld en Lukkien greep in; hij bracht Nick Kuipers voor de Neidhart, die een tijdens dit basisdebuut een goede indruk maakte. FC Emmen ging met drie centrale verdedigers spelen, met Gronsveld en Cavlan op de vleugels.

Berghuis krult de vrije trap over de muur (Foto: Gerrit Rijkens)

Na twee schoten van Luciano Slagveer en Keziah Veendorp, sloeg Feyenoord opnieuw toe. Berghuis krulde een vrije trap vanaf 25 meter over de muur, buiten het bereik van Scherpen: 4-0.

In de slotfase ging FC Emmen nog voor de eretreffer, maar twee schoten en één voorzet van Cavlan leverden geen doelpunt op.

Verliezen in De Kuip is geen schande, vindt ook Lukkien: “Ik besef ook dat we dit snel van ons af moeten schudden. In de komende weken hebben we wedstrijden waarin we wél de punten moeten pakken.”

Volgende week komt Heracles Almelo op bezoek in Emmen. Koop hier je ticket voor deze belangrijke wedstrijd!

Feyenoord – FC Emmen: 4-0
38. Van Persie 1-0
52. Van Persie 2-0
62. Van Persie 3-0
76. Berghuis 4-0

Schoten: 23-11
Schoten op doel: 11-3
Balbezit: 65-35
Corners: 8-2

Opstelling FC Emmen: Scherpen; Gronsveld, Lukić, Bakker, Neidhart (68. Kuipers); Veendorp, Chacón, Bannink (46. Slagveer), Cavlan; Jansen (77. Arias), Braken.

Opstelling Feyenoord: Vermeer (42. Delle); St. Juste, Martina, Van Der Heijden, Haps; Clasie, Vilhena, Van Persie (87. Sinisterra); Berghuis, Jørgensen, Larsson (69. Kökcü).