Terug naar overzicht Terug

FC Emmen verliest eerste slag in de play offs


Voor een record aantal toeschouwers in de 21e eeuw van 8550 toeschouwers, het oude record stond op 8312 zes jaar geleden tegen Go Ahead Eagles gehaald, heeft FC Emmen de eerste slag in de play offs verloren. Een door Roda JC benutte vrije trap na een kwartier spelen bleek achteraf de enige en beslissende treffer te zijn. FC Emmen speelde alsof er veel druk op het elftal stond en kwam tegen een geconcentreerd spelend Roda JC nauwelijks tot kansen. De oorlog is echter nog niet verloren want aanstaande maandag krijgt FC Emmen alsnog de kans om ‘Dromen van de eredivisie’ geen continuing story te laten worden.


Joop Gall had vooraf er alles aangedaan om eventueel aanwezig druk van de schouders van zijn spelers te nemen door steeds maar weer te benadrukken dat niets hoefde. Maar het leek geen effect te sorteren want FC Emmen  speelde bij vlagen alsof het een loden last op de schouders had liggen. De passing was zeer onzorgvuldig, de tweede bal was vaak voor de tegenstander en aan echte kansen creëren kwam de ploeg niet toe. Wellicht was gedacht dat Roda JC sterk de nadruk op de verdediging zou leggen, later in de wedstrijd kwam die voorspelling wel uit,  maar daarvan was zeker in het eerste kwartier niets te merken. Het speelde in die fase geen verstoppertje en zette FC Emmen behoorlijk onder druk. Behalve twee hoekschoppen kreeg het ook een aantal vrije trappen mee van de veelvuldig fluitende scheidsrechter Manschot op gevaarlijke plaatsen en uit eentje daarvan schoot Marc Höcher de 0-1 binnen. De FC Emmen trainer zag dat het niet goed ging. ,,We speelden verkrampt en ver beneden ons niveau. Ik dacht dat ze de wedstrijd onbevangen tegemoet zouden treden maar dat zag je er niet van af.

De muur die de 0-1 niet kon verhinderen (Foto: FC Emmen Media)

Said Bakkati komt niet langs Ard van Peppen.

Alexander Bannink zet de schaar in.

Marcel Seip (links) en Tim Siekman stichten gevaar voor het Roda doel.

Halverwege de eerste helft creëerde FC Emmen een gevaarlijk moment voor de goal van Roda JC uit een situatie die ontstond na de tweede Emmer hoekschop. Doelman Verbist had de hulp van zijn verdediger Ard van Peppen nodig om een doelpunt te voorkomen. Kort daarop moest de aangeslagen Alexander Bannink worden gewisseld voor Jurjan Mannes. Het spelbeeld veranderde optisch wel een beetje in het voordeel van FC Emmen maar echte doelrijpe mogelijkheden waren niet zichtbaar. In de tweede periode ging FC Emmen met steun van het publiek meer druk uitoefenen maar Roda JC gaf opnieuw geen kansen weg. De Emmenaren werkten hard maar er ging te veel mis om de verdediging van Roda JC te verontrusten.  Gall had wel de mogelijkheid om nog twee nieuwe spelers in te brengen. Op zich was daarvoor wel aanleiding omdat bijvoorbeeld sterkhouders als Boy Deul en Cas Peters niet bepaald de wedstrijd van het jaar speelden. Maar de discussie in de technische staf leidde niet tot een wellicht verfrissende wissel. Gall: ,,Het zijn wel twee wedstrijden natuurlijk. Om Deul en Peters er uit te halen vond ik te link, ze hebben ons in de slotfase ook vaak aan de punten geholpen maar bovendien loop je de kans tegen een tweede goal op te lopen. Bij 0-2 werd het moeilijk, met 0-1 leven we nog.’’

Cas Peters met een wanhopig gebaar.

Bedenkelijke gezichten na afloop (Foto’s: Boudewijn Benting).

Nu bleef het tot een wissel twee minuten voor tijd met Arjen Hagenauw voor Niek Vossebelt die niets om het lijf had. Roda JC creëerde in de 93e minuut  nog een hoekschop ten teken dat FC Emmen definitief was geklopt. Maandag gaat de tweeluik dus verder en hoop doet leven. Joop Gall: ,,Als we twintig of dertig procent beter gaan spelen maken we kans. Collega Rick Plum was het met hem eens dat de koers nog niet is gelopen. ,,Dit was een eerste finale, maandag volgt een tweede.’’  

FC Emmen-Roda JC 0-1. 14. Höcher 0-1. Scheidsrechter: Manschot. Gele kaart: Seip, Siekman (FC Emmen), Van Hyfte, Raymond Gyasi, Monteyne (Roda JC). Toeschouwers: 8550.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Seip, Siekman, Olijve, Vossebelt (88. Hagenauw), Bannink (26. Mannes), Deul, Bergkamp, Peters.
Roda JC: Verbist; Van Peppen, Ramos, Swinkels, Monteyne, Van Hyfte, Paulissen (73. Dijkhuizen), Faik, Jansen (84. Schreurs), Höcher (87. Edwin Gyasi), Raymond Gyasi.